Δρένια
Δρένια/ Φωτογραφία: Shutterstock
ΝΗΣΑΚΙΑ ΔΡΕΝΙΑ

Δρένια: Τα νησάκια της Χαλκιδικής που θα σε κάνουν να νιώσεις ότι είσαι στον παράδεισο


Τα νησιά Δρένια, ή Γαϊδουρονήσια όπως τα αναφέρουν οι ντόπιοι, είναι ένα σύμπλεγμα 6 μικρών νησιών στο νότιο άκρο της Αμμουλιανής, αλλά και πολύ κοντά στην Ουρανούπολη –ή αλλιώς, στην πύλη του Αγίου Όρους.

Το όνομά τους προέρχεται από το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος, ενώ τα μικρότερα ονομάζονται Τηγάνι (ή Άρτεμις), Φέτα, Πένα (ή Ποντίκι), Φρύνη και Γαϊδουρονήσι. Πρόκειται για ακατοίκητες βραχονησίδες που γεμίζουν κόσμο αποκλειστικά και μόνο το καλοκαίρι από τουρίστες, ή από κατασκηνωτές που τα επιλέγουν για τις διακοπές τους. Δύο είναι οι δημοφιλέστεροι τρόποι για να φτάσει κανείς στα Δρένια. Ο ένας είναι με καραβάκι από την Ουρανούπολη. Μέσα σε 15’, και με ένα εισιτήριο των 5€ με επιστροφή, θα έχετε την αίσθηση πως μόλις τηλεμεταφερθήκατε σε κάποιον εξωτικό προορισμό. Εμείς όμως σας προτείνουμε να κάνετε και μια ενδιάμεση στάση και να πάτε πρώτα στην Αμμουλιανή, και από εκεί να νοικιάσετε μια μηχανοκίνητη βάρκα –δεν χρειάζεται να διαθέτετε δίπλωμα.

Αμμουλιανή, Φωτογραφία: Shutterstock

Ως το μοναδικό κατοικημένο νησί σε ολόκληρη την περιοχή της Χαλκιδικής, η Αμμουλιανή θα έπρεπε να είναι πασίγνωστη -και όμως, δεν είναι. Είτε λόγω του μικρού μεγέθους και των σχετικά περιορισμένων καταλυμάτων που διαθέτει, είτε επειδή τα δύο πρώτα πόδια της Χαλκιδικής συνηθίζουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, η Αμμουλιανή αποτελεί ένα μυστήριο για πολλούς, ή ένα καλά φυλαγμένο μυστικό για άλλους.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως δεν έχει και την υποδομή, ή τη διάθεση, για να υποδεχτεί τεράστιο αριθμό τουριστών. Πρόκειται για ένα νησί με μόνο ένα χωριό και ένα δίκτυο ασφαλτοστρωμένων και μη ασφαλτοστρωμένων δρόμων που διασχίζουν την ενδοχώρα και οδηγούν στις ακτές. Υπάρχουν τόσο οργανωμένες παραλίες όσο και αμμώδεις κολπίσκοι που μπορείτε να ανακαλύψετε είτε μόνοι σας, είτε με τη βοήθεια των ντόπιων. Οι δημοφιλέστερες και οι πιο γνωστές είναι οι Αλυκές, που αποτελούν κατά πολλούς και την κεντρική παραλία του νησιού. Μεγάλη σε έκταση, με ψιλή άμμο, καταγάλανα νερά και οργανωμένα beach bar, αποτελεί μια σίγουρη επιλογή που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει -το μόνο που ίσως να σας ενοχλήσει είναι ο πολύς κόσμος που μαζεύει.

Τα Καραγάτσια είναι μια πιο ήσυχη επιλογή, με ρηχά νερά και επίσης οργανωμένο beach bar, όπως και ο Άγιος Γεώργιος ή η Μεγάλη Άμμος. Και αφού κάνατε τη βουτιά σας στην Αμμουλιανή, τώρα ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε και τα Δρένια!

Τα έξι νησιά που αποτελούν τα Δρένια θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να τα περιγράψουμε ως δύο νησιά και τέσσερις βραχώδεις βράχους που υψώνονται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τα βράχια δεν είναι πολύ ελκυστικά για όσους αναζητούν παραλίες, αλλά φιλοξενούν πολλά θαλάσσια πουλιά που φωλιάζουν στα βράχια, καθώς και εντυπωσιακές ποικιλίες ψαριών. Τα μικρά νησάκια βοηθούν στο σχηματισμό ενός δακτυλίου που περιβάλλει έναν υπερυψωμένο αμμώδη πυθμένα και δημιουργεί μια μεγάλη, αλλά και ρηχή “πισίνα” κολύμβησης. Λόγω των ρηχών νερών μόνο μικρές βάρκες μπορούν να φτάσουν σε μερικές από αυτές τις όμορφες και αμμώδεις παραλίες.

Το κύριο νησί είναι η Δρένια. Αποτελείται από δύο δασώδεις λόφους που περιβάλλονται από θαλάσσιους βράχους στις τρεις πλευρές, αλλά στην άλλη της πλευρά υπάρχει μια υπέροχη παραλία με ψιλή άμμο. Αυτή είναι η κύρια παραλία της Δρένιας και αυτή στην οποία συρρέουν οι περισσότεροι τουρίστες για ημερήσιες εκδρομές. Για να εξυπηρετηθούν οι ημερήσιοι εκδρομείς υπάρχει ένα beach bar με ταβέρνα καθώς και μια καντίνα. Η συμβουλή μας είναι πως αν θέλετε να προλάβετε να βρείτε ξαπλώστρες πρέπει να πάτε από νωρίς.

Φωτογραφία: Shutterstock

Την Πένα (ή Ποντίκι) αν τη δεις με drone θα διαπιστώσεις πως έχει το σχήμα μιας κλεψύδρας με την άμμος να αγκαλιάζει τις δύο πλευρές της στενής μέσης της. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση για μπάνιο από τη Δρένια και είναι εύκολα προσβάσιμη. Η μεγαλύτερη παραλία της έχει θέα στη θάλασσα και η άλλη άλλη προς την Ουρανούπολη. Το πιο κοντινό νησάκι στην Αμμουλιανή ονομάζεται Φέτα.

Εδώ θα βρείτε απλώς βράχους που υψώνονται από το νερό και καταλήγουν σ' ένα πράσινο στέμμα στην κορυφή. Στα άλλα νησιά αξίζει να κολυμπήσετε με αναπνευστήρα, να κάνετε καταδύσεις ή αν προτιμάτε απλώς να βρείτε τη δική σας απομονωμένη γωνιά και να μαυρίσετε στα βράχια. Φυσικά το να κολυμπήσετε από το ένα νησάκι στο άλλο είναι ένας άκρως ρεαλιστικός στόχος! Πανέμορφες αμμουδιές, φανταστικά γαλάζια νερά και ένα μαγευτικό τοπίο.

Το μόνο που μένει είναι να διαλέξετε το δικό σας αγαπημένο νησάκι, αλλά και τη δική σας ξεχωριστή γωνιά με την οποία θα δίνετε από εδώ και πέρα ραντεβού κάθε καλοκαίρι.

SHARE