cyrano enville
Φωτογραφία: Instagram/@cyrano_enville
CYRANO EN VILLE

Ο Λιβανέζος που «ξέμεινε» στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού και άνοιξε ένα καφέ στην Πλατεία Βραζιλίας


Ο Φάντι ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές και αποκλείστηκε στη χώρα μας λόγω κορωνοϊού. Λίγους μήνες αργότερα άνοιξε το Cyrano en ville, το δικό του cafe & aperitivo bar στην Πλατεία Βραζιλίας.

Την Κυριακή το μεσημέρι η πλατεία Βραζιλίας σφύζει από ζωή και όλοι μοιάζουν να αναζητούν ένα τραπεζάκι με δικό του μερίδιο στον ήλιο. Αυτός ο ήλιος είναι που προσέλκυσε και τον Φάντι Χαντάντ, ο οποίος εγκλωβίστηκε στην χώρα μας στο πρώτο κύμα του κορονοϊού, τον Μάρτιο του 2020 που είχε έρθει για διακοπές.

Τελικά αποφάσισε να μείνει, καθώς αγάπησε τόσο τον καιρό, όσο και το vibe της Αθήνας. Είχε ήδη εμπειρία από την εστίαση, καθώς στον Λίβανο διατηρούσε μαζί με τον συνέταιρό του το cafe & aperitivo bar Cyrano και κάπως έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει το "αδερφάκι" του, στον πεζόδρομο της πλατείας. Τα τραπέζια είναι όλα στον εξωτερικό χώρο, τόσο πάνω στον πεζόδρομο όσο και στην εξέδρα του μαγαζιού.

Εξαιρετικά ευγενικός και πρόσχαρος ο ίδιος, δεν θα μπορούσε και ο χώρος να αποπνέει κάτι διαφορετικό από τον φιλόξενο χαρακτήρα του. Προσθέτοντας το "en ville" δίπλα από την ονομασία Cyrano (που όπως μας διευκρίνισε δεν προέρχεται από την εμβληματική ταινία του 1950, Συρανό ντε Μπερζεράκ), έχει δημιουργήσει συνεργασίες με ανεξάρτητους Έλληνες οινοποιούς και μικρές ελληνικές ζυθοποιίες. Επιλέγει με αυστηρά κριτήρια τις ετικέτες που θέλει να στηρίξει, ενώ στον κατάλογο προτρέπει τον κόσμο να ρωτάει ποια είναι τα "κρασιά ημέρας".

Όταν έρχεται η ώρα να πάρει παραγγελία ο Φάντι εξηγεί πως δεν μιλάει ελληνικά και με μεγάλη του χαρά σε προσκαλεί στον εσωτερικό χώρο, να δεις μαζί του τις επιλογές κρασιών και μπίρας, προκειμένου να επιλέξεις αυτό που θέλεις να δοκιμάσεις. Σε έναν μικρό μαυροπίνακα βλέπει κανείς το μενού της ημέρας.

Σαλάτες με caprese και κινόα ή σολομό και χαλούμι, μπρουσκέτες (προτείνουμε αν είναι διαθέσιμη να παραγγείλετε αυτήν με το κολοκυθάκι και τη φέτα) και flatbreads, που σερβίρονται ζεστά και μυρωδάτα (εμείς δοκιμάσαμε αυτό με το pesto provolone και ήταν εξαιρετικό). Αυγά με ζαμπόν και πίτσα chorizo συμπληρώνουν τις επιλογές, -ενώ αν θέλετε κάτι γλυκό και είστε τυχεροί θα σερβίρεται εκείνη τη μέρα red velvet.

Το μενού δεν είναι σταθερό, ο Φάντι όμως θα σαν προτείνει εναλλακτικές και θα επιμεληθεί με ιδιαίτερη φροντίδα όλα όσα θα καταφτάσουν στο τραπέζι σας. Σε μια μικρή λαδόκολλα θα καταφτάσουν επιπλέον τυριά και αλλαντικά, ενώ υπάρχουν και επιλογές cocktails, μεταξύ των οποίων negroni, paloma ή mojito.

Το Cyrano en ville είναι ανοιχτό από το πρωί, δεν σερβίρει όμως γαλλικό ή ελληνικό καφέ, θα βρεις όμως πολύ ωραίο espresso και καπουτσίνο. Ο Φάντι σε υποδέχεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που καλωσορίζει κανείς τους καλεσμένους στο σπίτι του. Με την άκρη του ματιού του επιβεβαιώνει πως όλα λειτουργούν σωστά, ακόμα και όταν δεν σερβίρει ο ίδιος, άλλα ένας από τους δύο υπαλλήλους που πρόσφατα προσέλαβε, ενώ δεν διστάζει να έρθει και στο τραπέζι σου να ρωτήσει αν έμεινες ευχαριστημένος με την επιλογή σου.

Φεύγοντας κοντοστεκόμαστε να χαιρετίσουμε και ο Φάντι μας λύνει την απορία για την προέλευση του ονόματος: το Cyrano συνδέεται με την Κυρήνη, που στην αρχαιότητα ήταν ελληνική αποικία στη Βόρεια Αφρική. Σχολιάζουμε πως κάτι μας λέει πως το νέο μαγαζί της πλατείας Βραζιλίας θα γίνει η δική μας αποικία…

Διεύθυνση: Νυμφαίου 5, Αθήνα 115 28

SHARE