Μαγαζιά για νόστιμες γαριδομακαρονάδες και θαλλασινά
Φωτογρταφία: Pexel
ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

4 μαγαζιά για πεντανόστιμη γαριδομακαρονάδα και θαλασσινούς μεζέδες


Η γαριδομακαρονάδα έχει πάντα μια θέση στο τραπέζι μας και την απολαμβάνουμε χωρίς ενοχές.

Ένα από τα πιάτα που μυρίζει καλοκαίρι και δεν χορταίνουμε να το απολαμβάνουμε ξανά και ξανά είναι η γαριδομακαρονάδα. Την έχουμε συνδυάσει με τις βραδινές εξόδους για φαγητό δίπλα στη θάλασσα, αλλά και στα μικρά ταβερνάκια μετά το μπάνιο. Η γαριδομακαρονάδα έχει θέση και στο τραπέζι των διακοπών, αλλά και κάθε εποχής, και είναι από τα πιάτα που το παραγγέλνεις για όλη την παρέα.

Η κλασική εκδοχή της ναπολιτάνικης γαριδομακαρονάδας -ο ιταλικός νότος φημίζεται για τα λαχταριστά πιάτα με θαλασσινά που υπάρχουν σε αφθονία- γίνεται με αυθεντική σάλτσα μπισκ, η οποία είναι λευκή. Από την άλλη, η δική μας, ελληνική εκδοχή της γαριδομακαρονάδας έχει μπόλικη κόκκινη σάλτσα ντομάτας που το επιβάλλει η εποχή.

Αν σου αρέσει η γαριδομακαρονάδα όσο και σε μας ξεχωρίσαμε 4 εστιατόρια για να την απολαύσεις παρέα με άλλους θαλασσινούς μεζέδες. Κλασικές επιλογές, αλλά και πειραγμένες, για ουρανίσκους που θέλουν αυθεντικές -μα πάνω από όλα νόστιμες- γεύσεις, ιδανικά δίπλα στη θάλασσα.

Τραβόλτα

Ο «Τραβόλτα» είναι μια ταβέρνα που τιμάει με τον καλύτερο τρόπο την ψαροφαγία, γι' αυτό μια φορά δεν αρκεί για να γευτείς τα ευφάνταστα πιάτα του. Θέλεις να δοκιμάσεις όσες περισσότερες γεύσεις μπορείς με την καλύτερη πρώτη ύλη και τη φαντασία του σεφ. Οι συνταγές, τα ταιριάσματα και οι εκπλήξεις στη γεύση θα αποτελούν πάντα μια συνεχή πρόκληση. Στη φιλοσοφία του Ανέστη, του Σπύρου και του Βαγγέλη δεν νοείται υλικό που να μην είναι το καλύτερο της αγοράς. Η απλότητα στη γεύση, το πιο σημαντικό ζητούμενο, επιτυγχάνεται μόνο αν η βάση είναι απολύτως «γερή».

Στον Τραβόλτα όλο το μενού στηρίζεται αποκλειστικά στο φρέσκο ψάρι -δύο καΐκια βγαίνουν στη θάλασσα για το μαγαζί- και τα θαλασσινά με ιδιαίτερους πειραματισμούς. Εδώ το σπετζοφάι δεν γίνεται με κλασικό λουκάνικο, αλλά με λουκάνικο σουπιάς, η ταραμοσαλάτα είναι χωρίς πατάτα και ψωμί, αλλά με αληθινό ταραμά, ώστε το αυγό των μπακαλιαροειδών να κυριαρχήσει στη γεύση και να πλημμυρίσει με δυνατό άρωμα το στόμα. Λαχταριστή είναι τόσο η γαριδομακαρονάδα όσο και τα ζυμαρικά με θαλασσινά, που μυρίζουν θάλασσα. Αξίζει να σημειώσουμε πως το μενού καθημερινά αλλάζει, καθώς επηρεάζεται από την ψαριά και φυσικά από την εποχικότητα της πρώτης ύλης.

Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι/ Τηλ.: 21 0571 9222

Δουράμπεης

Το εστιατόριο που λειτουργεί από το 1932 είναι σημείο αναφοράς για την Καστέλα και θεωρείται από τα παλαιότερα στέκια ψαροφαγίας. Η εξαιρετική κουζίνα του και η εκλεκτή πρώτη ύλη σε ψάρια και όστρακα έχουν κάνει τη φήμη του «Δουράμπεη», όλα αυτά τα χρόνια, να βγει εκτός από τα όρια του Πειραιά. Από τα πιάτα που ξεχωρίζουν είναι η γαριδομακαρονάδα, φτιάχνεται με λιγκουίνι, και είναι πολύ νόστιμη καθώς τα ζυμαρικά είναι όπως πρέπει βρασμένα και έχουν όλη τη νοστιμιά από το μαγείρεμα της γαρίδας.

Η γαριδομακαρονάδα του Δουράμπεη
Η γαριδομακαρονάδα του Δουράμπεη. Φωτογραφία:Fb/dourabeis

Αν είσαι λάτρεις των οστρακοειδών, ο «Δουράμπεης» θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω: θαλασσινά κυδώνια, ψητά χτένια και μαγειρεμένες αχνιστές πετροσωλήνες είναι από τα πιάτα που αξίζουν τη δοκιμή σου. Στον κατάλογο θα βρεις και νόστιμα ορεκτικά, μεταξύ άλλων, σπιτική ταραμοσαλάτα, καραβιδόψιχα μαρινάτη, πολίτικη λακέρδα και φυσικά τη σαλάτα «Δουράμπεης», σήμα-κατατεθέν του μαγαζιού, που έχει σερβίρει από τον Ωνάση, τον Πελέ και τον Μαραντόνα, μέχρι πολιτικούς και καλλιτέχνες.

Ακτή Δηλαβέρη 29, Πειραιάς/Tηλ: 2104122092

Βαρούλκο

Η θαλασσινή κουζίνα του Λευτέρη Λαζάρου δεν περιγράφεται με λέξεις. Είναι ένα μοναδικό συναίσθημα που σε κατακλύζει από την πρώτη κιόλας μπουκιά. Ο σεφ έχει παντρέψει το ψάρι και τα θαλασσινά με την υψηλή τεχνική, τη δημιουργικότητα και τις εμπειρίες από τα ταξίδια του στις κουζίνες των καραβιών. Μάλιστα, ο σεφ που έχει βραβευτεί με αστέρι Michelin, σύστησε στο κοινό ψάρια όχι και τόσο γνωστά και έστησε ένα μενού με δημιουργικά πιάτα. Για το μεσημεριανό, o σεφ προτείνει πιάτα πιο απλά, όπως η ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά, ξιδάτο χταπόδι, σπανακόρυζο με σουπιές, ή τα κυδώνια αχνιστά με Λημνιό κρασί.

Για το δείπνο, από την άλλη, αξίζει να δοκιμάσεις πιο σύνθετες και δημιουργικές γεύσεις. Από τα πιάτα που επιβάλλεται να δοκιμάσεις στο Βαρούλκο είναι η ροφομακαρονάδα με κιμά γαρίδας και τοματίνια φούρνου, ένα πεντανόστιμο πιάτο με αρώματα της Μεσογείου, και φυσικά πεσκανδρίτσα με αλμύρα που λιώνει στο στόμα.

Ακτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο Πειραιάς/ Τηλ. 210 5228400

Παπαϊωάννου

Το εστιατόριο «Παπαϊώαννου» θεωρείται από τα καλύτερα για να απολαύσεις φρέσκο ψάρι και θαλασσινά πεντανόστιμα πιάτα. Άρρηκτα συνδεδεμένο με τη φρεσκάδα και την εκλεκτή ποιότητα της πρώτης ύλης, προσφέρει αυθεντικές γαστρονομικές εμπειρίες με έμπνευση την ελληνική θάλασσα. Αυτήν την περίοδο, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τα εξαιρετικά πιάτα στο εστιατόριο της Κηφισιάς και στο Καβούρι.

Από το μενού ξεχωρίζουν τα όστρακα ημέρας και η αχινοσαλάτα, ενώ ποικιλία υπάρχει στα ωμά ψάρια, πάντα με βάση τη διαθεσιμότητα και την εποχικότητα. Σεβίτσε γαρίδας και τόνου, καρπάτσιο καραβίδας αξίζουν μια δοκιμή. Στα πιάτα ημέρας χρειάζεται να κάνεις την παραγγελία από την προηγούμενη ημέρα, για να απολαύσεις φρέσκο το πιάτο σου. Στο μενού, θα βρεις επιλογές σε τηγανιτό και ψητό ψάρι -μεταξύ άλλων γαριδάκι συμιακό, καλαμάρι, σαρδέλες). Από τα must taste του μενού, εκτός από τη γαριδομακαρονάδα ή την αστακομακαρονάδα, είναι η ψητή κωλοχτύπα.

Κολοκοτρώνη 32, Κηφισιά/ 210-7546046

Ηλίου 2, Βουλιαγμένη/ Τηλ. 2111001117





SHARE