Σαββατοκύριακο στην Αρχαία Κόρινθο
Αρχαία Κόρινθος
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Αρχαία Κόρινθος: Η ιδανική μονοήμερη απόδραση μία ανάσα από την Αθήνα


Ένα πλούσιο οδοιπορικό για να αποδράσετε, τη φετινή άνοιξη, στην Αρχαία Κόρινθο.

Η Αρχαία Κόρινθος, που απλώνεται κάτω από τον επιβλητικό Ακροκόρινθο, βρίσκεται μόλις μία ώρα μακριά από την Αθήνα, και είναι το ιδανικό μέρος για να εξερευνήσετε τα ανοιξιάτικα Σαββατοκύριακα. Και μπορεί η κοντινή απόσταση να είναι αφορμή για μια μονοήμερη εκδρομή, αλλά αν την επισκέπτεστε για πρώτη φορά έχετε περισσότερους λόγους για να βάλετε στο πρόγραμμα σας διανυκτέρευση. Αυτό το όμορφο μέρος, που κουβαλάει ολόκληρο κομμάτι της ιστορίας, θέλει χρόνο για να περπατήσετε στα πλακόστρωτα σοκάκια του κέντρου, να επισκεφτείτε τους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, το επιβλητικό κάστρο και το μουσείο, ενώ θα αποζημιωθείτε την ώρα του ηλιοβασιλέματος, όταν ο ουρανός παίρνει αυτά τα μοναδικά χρώματα, πίνοντας τοπικά κρασιά της Νεμέας και βλέποντας απέναντι σας τον ναό του Απόλλωνα που δεσπόζει από τον 6ο αιώνα.

Αρχαία Κόρινθος ταξίδι
Άποψη της αρχαίας Κορίνθου

Αφήνοντας πίσω σας τον Ισθμό της Κορίνθου, λίγα χιλιόμετρα αργότερα, θα βγείτε από την έξοδο της εθνικής οδού ακολουθώντας τις πινακίδες για να φτάσετε στην Αρχαία Κόρινθο. Μια πρώτη βόλτα εξοικείωσης με το μέρος θα σας αποκαλύψει την ιστορία του -πραγματικά ο επισκέπτης έχει την αίσθηση πως βρίσκεται σε ένα υπαίθριο μουσείο και όπου κι αν κοιτάξει θα του αποκαλυφθεί ένα σημαντικό κομμάτι ιστορίας από προηγούμενους αιώνες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που πολλοί επισκέπτες, ανά τον κόσμο, βάζουν στο πρόγραμμα τους την πρώτη πρωτεύουσα του νομού μέχρι το 1859 όπου καταστράφηκε από σεισμό που έγινε, ένα χρόνο πριν, και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν φτιάχνοντας την σύγχρονη πόλη της Κορίνθου.

Ένα από τα παραδοσιακά σπίτια της περιοχής που χτίστηκε πριν έναν αιώνα/ ΦΩτογραφία: Χριατίνα Ζάχου
Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Στο κεντρικό σημείο της Αρχαία Κορίνθου θα βρείτε τουριστικά μαγαζάκια για να πάρετε όμορφα αναμνηστικά, πολλά από αυτά φτιαγμένα με μεράκι στο χέρι και μοντέρνα καφενεία και εστιατόρια για να απολαύσετε το φαγητό σας. Κάνοντας μια μικρή βόλτα θα δείτε και κάποια σπίτια, χτισμένα τον προηγούμενο αιώνα, δίνοντας μια ξεχωριστή πινελιά στον τόπο.

Φωτογραφία; Χριστίνα Ζάχου

Αρχαία Κόρινθος: Τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε

Ο Αρχαιολογικός χώρος, ένα υπαίθριο μουσείο

Από την πρώτη στιγμή που θα φτάσετε στην κεντρική πλατεία της Αρχαίας Κορίνθου το βλέμμα θα στραφεί στον αρχαιολογικό χώρο που απλώνεται μπροστά σας και αξίζει να τον επισκεφτείτε. Ο αρχαιολογικός, που απλώνεται γύρω από τον αρχαϊκό Ναό του Απόλλωνα, φέρνει μέχρι σήμερα μοναδικούς θησαυρούς που ανακαλύπτουν οι αρχαιολόγοι που συνεχίζουν τις ανασκαφές. Μάλιστα, από τις αδιάκοπες ανασκαφές έχουν έρθει στο φως η Ρωμαϊκή Αγορά της πόλης, ναούς, κρήνες, λουτρά και πολλά μνημεία. Εδώ θα και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου.

Ο αρχαιολογικός χώρος
Ο Ναός του Απόλλωνα

Στη νότια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου ανακαλύφθηκαν το Θέατρο, το ρωμαϊκό Ωδείο, το ιερό του Ασκληπιού, νεκροταφεία, κεραμικά εργαστήρια, τείχη, καθώς και ποικίλα άλλα κτίσματα όπως η Φράγκικη Συνοικία και σημαντικός αριθμός ενετικών και οθωμανικών μνημείων.

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου

Μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται ένα μουσείο- διαμαντάκι, το οποίο χτίστηκε το 1932 από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών. Πολλά από τα ευρήματα των ανασκαφών έχουν μεταφερθεί στο μουσείο, ενώ μόλις ολοκληρώσετε την περιήγηση σας θα έχετε μια πλήρη εικόνα για τη μοναδική ιστορία του ξεχωριστού αυτού τόπου.

Φωτογραφία: Shutterstock

Μέσα στο Μουσείο θα βρείτε εκθέσεις από προϊστορικά, κλασικά, ρωμαϊκά ευρήματα, την έκθεση του Ασκληπιείου, ενώ στο Αίθριο ο επισκέπτης θα δει συλλογή από αγάλματα, γλυπτά, ελληνικές και λατινικές επιγραφές, καθώς και ευρήματα που χρησιμεύουν ως απόδειξη της παρουσίας της Ιουδαϊκής κοινότητας στη ρωμαϊκή πόλη.

Αρχαία Κόρινθοε
Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Από τις προϊστορικές συλλογές θα δείτε ευρήματα από διάφορα αγγεία και λατρευτικά ειδώλια, ενώ από την κλασική έκθεση θα εντυπωσιαστείτε από τους δίδυμους Κούρους -πρόκειται για ευρήματα που βρέθηκαν στο νεκροταφείο της Τενέας. Από τα πιο εντυπωσιακά είναι και το Ψηφιδωτό δάπεδο από Ρωμαϊκή βίλα διακοσμημένο με το κεφάλι του Διονύσου -χρονολογείται από τον 2ο αιώνα.

Περιπλάνηση στον Ακροκόρινθο

Στο ψηλότερο «στρατηγικό» σημείο βρίσκεται το εντυπωσιακότερο κάστρο της Πελοποννήσου: ο Ακροκόρινθος. Στα αρχαία χρόνια, λόγω της θέσης του, χρησιμοποιήθηκε ως σκοπιά που αναδείχθηκε σε κάστρο-φρούριο.

Ο Ακροκόρινθος το επιβλητικό κάστρο της Πελοποννήσου
Φωτογραφία: Χτιστινα Ζάχου

Για να εξερευνήσετε αυτό το μοναδικό κάστρο, με ελεύθερη είσοδο, θα πρέπει να αφιερώσετε τουλάχιστον 3 ώρες για να ανεβείτε μέχρι το ψηλότερο σημείο. Μέσα στα τείχη του κάστρου κρύβεται η ιστορία από Μακεδόνες, Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Νορμανδούς, Φράγκοι, Τούρκοι και Βενετοί που πέρασαν από το κάστρο αφήνοντας τα σημάδια τους. Εντός αυτού του χώρου υπάρχουν σήμερα μόνο ερείπια παλαιότερων πύργων και διαφόρων κτισμάτων, (όπως του ναΐσκου του Προφήτη Ηλία), υπόγειων διόδων, φρεάτων, αποθηκών και δεξαμενών.

Από τα πιο αξιόλογα σημεία του χώρου είναι η λεγόμενη σήμερα «Δραγονέρα», δηλαδή δεξαμενή νερού, που πρόκειται για την αρχαία Πειρήνη, κατά περιγραφή του Παυσανία και η θέα από το συγκεκριμένο σημείο είναι επιβλητική.

Ανασκαφές για το αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου

Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν ξανά οι ανασκαφές για το αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου -σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα ήταν από τους πιο κομβικούς δρόμους της αρχαίας Μεσογείου. Πρόκειται για το project Lechaion Harbor and Settlement Land , μια συνεργασία μεταξύ της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας και της Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας. Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο project, το οποίο από τα τέλη Μαϊου θα είναι ανοιχτό για το κοινό, τελεί υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Γιώργου Σπυρόπουλου, Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, και συνδιευθυντή τον καθηγητή Paul Scotton.

Σε ένα από τα 4 σημεία των ανασκαφών/ Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Η συγκεκριμένη ανασκαφή ξεκίνησε την περσινή χρονιά και θα συνεχιστεί φέτος για δύο μήνες και επικεντρώνεται σε τέσσερα σημεία. Να σημειώσουμε πως στις φετινές ανασκαφές θα συμμετέχουν φοιτητές από το Καποδιστριακό πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Ο Ναός του ΑπόλλωναΤην ώρα του ηλιοβασιλέματος/ Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Στάσεις για φαγητό

Στην Αρχαία Κόρινθο θα βρείτε ενδιαφέρουσες προτάσεις για καλό φαγητό, κάθε ώρα της ημέρας, τις οποίες αξίζει να απολαύσετε με τα φημισμένα κρασιά της Νεμέας.

Στο «Καφενείο του Τζουρή» θα απολαύσετε ουζάκι με εκλεκτά εδέσματα, όπως χρυσαφένιος μπακαλιάρος με σκορδαλιά και παντζάρια, τηγανιτά καλαμαράκια, ταραμοσαλάτα -μους μόνο με ταραμά – και γαύρο.

Από τα νοατιμότερα πιάτα/ Φωτογραφία: Χριστίνα Ζάχου

Την ώρα του ηλιοβασιλέματος καθίστε στα εξωτερικά τραπεζάκια του ιταλικού εστιατορίου «Mataora» με θέα το Ναό του Απόλλωνα για να απολαύσετε μια εξαιρετική ναπολιτάνικη πίτσα, με ζυμάρι 48 ωρών, και να το συνοδέψετε με τοπικό κρασί. Να αναφέρουμε πως στο εστιατόριο το μενού έχει μόνο πίτσες, σαλάτα και γλυκό -τιραμισού και κανόλι.

Με χειροποιήτο ζυμάρι 48 ωρών
Νόστιμα μαγειρευτά φαητά στο «Μαρινού»

Για παραδοσιακό φαγητό με μαγειρευτά και κρεατικά, όπως κοντοσούβλι, κεφτεδάκια, λουκάνικο, σαλάτες και ορεκτικά κάντε στάση στις ταβέρνες «Μαρινού» και «Τάσος».

SHARE