Η παραλία Φωκιανού στην Αρκαδία
Φωτογραφία: Shutterstock
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Η παραλία Φωκιανού είναι το κρυφό διαμάντι της Αρκαδίας


Η παραλία του Φωκιανού, κάθε χρόνο, φιγουράρει στις κορυφαίες της Πελοποννήσου, αλλά μόνοι οι ψαγμένοι ταξιδευτές φτάνουν ως εκεί για να κολυμπήσουν σε διάφανα νερά.

Από ψηλά η παραλία του Φωκιανού είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή: γύρω γύρω ένα καταπράσινο βουνό και στη μέση ένας κόλπος με διάφανα γαλαζοπράσινα νερά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως αυτή η παραλία φιγουράρει ανάμεσα στις κορυφαίες της Πελοποννήσου και όχι άδικα.

Ωστόσο, δεν είναι μια κοσμοπολίτικη -ακριβώς το αντίθετο: πρόκειται για μια απόκρημνη βοτσαλωτή παραλία, η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά του Λεωνιδίου.

Για να φτάσεις στο Φωκιανό θα πρέπει να περάσεις από το Λεωνίδιο, να ακολουθήσεις το δρόμο για τα Πούλιθρα -θα μπεις μέσα στο χωριό- κι από εκεί θα ανέβεις στο βουνό του Πάρνωνα. Ο δρόμος είναι γεμάτος στροφές και στη διαδρομή θα βρεθείς σε μικρά ορεινά χωριά της Αρκαδίας, κάποια εγκαταλελειμμένα και κάποια όχι. Ένα από τα ωραιότερα χωριά που θα διασχίσεις είναι το Πηγάδι με πέτρινα αρχοντικά, μια μικρή πλατεία και ένα ταβερνάκι, το οποίο είναι γεμάτο ζωή από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Μετά το χωριό Πηγάδι ο δρόμος αρχίζει να κατηφορίζει και να πλησιάζεις όλο και πιο κοντά στη μαγική παραλία του Φωκιανού. Μόλις φτάσεις στον κόλπο, τα νερά και γενικότερα το τοπίο θα σε αποζημιώσουν για τη διαδρομή που έκανες.

παραλία Φωκιανού Αρκαδία
Η κρυφή παραλία της Αρκαδίας κάτω από το βουνό του Πάρνωνα. Φωτογραφία: Shutterstock

Ο κόλπος έχει γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά, μεγάλα βότσαλα και γύρω γύρω νιώθεις πως βρίσκεσαι προστατευμένος από το καταπράσινο βουνό, όπου τα δέντρα φτάνουν μέχρι τα βράχια της παραλίας.

Ένα μικρό μέρος της είναι οργανωμένο, ενώ στο υπόλοιπο μπορείς να στρώσεις την πετσέτα σου σε όποιο σημείο επιθυμείς. Το θετικό είναι πως η παραλία δεν συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο, οι ντόπιοι έχουν κρατήσει κρυφό αυτόν τον παράδεισο για να τον απολαμβάνουν χωρίς συνωστισμό.

Στο Φωκιανό μπορείς να περάσεις όλη την ημέρα σου -μιας και έχει δύο ταβέρνες όπου μπορείς να παραγγείλεις από καφέ μέχρι φαγητό. Η πρώτη ταβέρνα φημίζεται για το φαγητό της και εκτός από πολύ νόστιμο μενού έχει και προσιτές τιμές.

Να ξέρεις πως στο Φωκιανό δεν υπάρχει σήμα, καθόλου. Όση ώρα παραμείνεις θα είσαι αποκομμένος από την τεχνολογία -γι' αυτό φρόντισε να πάρεις μαζί σου βιβλίο για να περάσει ευχάριστα η ώρα σου και φυσικά να πας με καλή παρέα.

SHARE