Jervis Bay, Australia
Φωτογραφία: Shutterstock/ Jervis Bay, Australia
JERVIS BAY

H παραλία που φωσφορίζει στο σκοτάδι -Η αιθέρια λάμψη των κρυστάλλινων νερών της Αυστραλίας


Ο Κόλπος Τζέρβις είναι ένας ωκεάνιος κόλπος στη νότια ακτή της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία.

Εκτός από τη μεγάλη έκτασή της και τα κρυστάλλινα νερά η παραλία φημίζεται για το φαινόμενο, το οποίο, κάτοικοι και ταξιδιώτες μπορούν να απολαύσουν με μια σύντομη επίσκεψή τους τις βραδινές ώρες.

Η θάλασσα κατά έναν μαγικό τρόπο φωσφορίζει στο σκοτάδι με αποτέλεσμα τα νερά της να παίρνουν ένα ιριδίζον γαλαζοπράσινο, μεθυστικό χρώμα.

Αυτό βέβαια δεν αποτελεί φαινόμενο σπάνιο, αφού με μια σύντομη έρευνα θα δούμε πως στις εξωτικές παραλίες πολύ συχνά παρατηρείται κάτι τέτοιο.

Πώς όμως και γιατί συμβαίνει αυτό; Τα γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας λάμπουν χάρη στις ομάδες των θαλάσσιων μικροοργανισμών. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται Βιοφωταύγεια ή αλλιώς βιοφωτισμός.

Φωτογραφία: Shutterstock/ Jervis Bay, Australia
Φωτογραφία: Shutterstock/ Jervis Bay, Australia

Ουσιαστικά, οι οργανισμοί μπορούν να παράγουν μια αιθέρια λάμψη στο σκοτάδι μέσα από ορισμένες χημικές αντιδράσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οργανισμούς όπως στα φύκια, στους μύκητες, τα ψάρια αλλά και και τα έντομα. Χαρακτηριστικό φυσικά παράδειγμα είναι οι πυγολαμπίδες.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Η.Π.Α, το 80% των ζώων που ζουν μεταξύ 656 με 3.280 πόδια κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού είναι βιοφωταύγεια.

Το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί επίσης και σε διάφορα μέρη του κόσμου, μεταξύ αυτών στις λιμνοθάλασσες με βιοφωταύγεια φύκια του Πουέρτο Ρίκο, στην Ταϊλάνδη και στο Ιράν.

Φωτογραφία:Shutterstock/ Khok Kham ,Samut Sakhon near Bangkok Thailand

Τα νερά επίσης του κόλπου Toyama στην Ιαπωνία παίρνουν τη λάμψη τους από τα φωσφορίζοντα πλάσματα, τα καλαμάρια πυγολαμπίδες, που συρρέουν στον κόλπο τους καλοκαιρινούς μήνες για να αναπαραχθούν.

Το χρώμα που παρατηρείται συχνά είναι αυτό το ιριδίζον γαλαζοπράσινο, ωστόσο, τόσο το χρώμα, όσο και η διάρκεια του φωτός που ακτινοβολείται διαφέρουν ανάλογα με πολλούς παράγοντες.

Όσο για τους λόγους που παρατηρείται αυτό το υπέροχο φαινόμενο είναι το «κυνήγι», η άμυνα αλλά και η επικοινωνία μεταξύ των οργανισμών.

Όποιος από τους τρεις αυτούς λόγους κάνει τα νερά να φεγγοβολούν πάντως, είναι αλήθεια πως οι φωτογραφίες μας μεταφέρουν σε έναν μαγικό κόσμο, όπου η φύση κάνει τα δικά της τερτίπια για να τη θαυμάζουμε με δέος.





SHARE