Φωτογραφία: shutterstock
Φωτογραφία: shutterstock
29|07|2023 09:15
SHARE
ΚΟΡΩΝΗΣΙΑ

Κορωνησία: Το γραφικό ψαρονήσι που «επιπλέει» στο νερό -Περαντζάδα στο ειδυλλιακό τοπίο του Αμβρακικού


Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Άρτα, εκεί που η λιμνοθάλασσα συναντά τα νερά του Αμβρακικού κόλπου βρίσκεται ένα κρυμμένο νησί-διαμάντι, η γραφική Κορωνησία.

Ξεκινώντας από την Αθήνα, ακολουθείτε τη διαδρομή προς Ρίο-Αντίριο και αφού περάσετε απέναντι παίρνετε την Εθνική Όδό (Ε5) με προορισμό την Άρτα. Από εκεί θα κατευθυνθείτε προς την όμορφη Κορωνησία μέσω της Επαρχιακή Οδός Άρτας-Σαλαώρας, και σε μόλις μισή ώρα θα αντικρύσετε ένα θέαμα που δε θα μπορείτε να πιστέψετε.

Το πανέμορφο ψαροχώρι έχει γίνει γνωστό ως «ελληνική Πολυνησία» χάρη στο ειδυλλιακό, κατάφυτο τοπίο και τα γαλαζοπράσινα νερά που το περιβάλλουν. Πρόκειται για μία νησίδα απαράμιλλου φυσικού κάλλους, με τη στενή λωρίδα γης που την ενώνει με τη στεριά να ξεχωρίζει ως ένας από τους πιο εντυπωσιακούς δρόμους στην Ήπειρο, δίνοντας την αίσθηση στον περαστικό πως περπατά πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας.

Φωτογραφία: Shutterstock

Με μόλις 167 μόνιμους κατοίκους, η Κορωνησία είναι ένα από τα μικρότερα κατοικημένα νησιά της χώρας μας. Ο οικισμός του νησιού βρίσκεται σκαρφαλωμένος σε ένα μικρό ύψωμα με μαγευτική θέα στα καταγάλανα νερά και τον καθαρό ουρανό του Αμβρακικού κόλπου. Περιδιαβαίνοντας τα δρομάκια του χωριού, οι επισκέπτες θα βρουν παραδοσιακά σπιτάκια με ανθισμένες αυλές ενώ στο γραφικό λιμανάκι βρίσκονται δεμένα παραδοσιακά ψαροκάικα.

Όπως θα περίμενε κανείς, οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού βιοπορίζονται από την αλιεία. Γλώσσες, κεφαλόπουλα, λαβράκια, τσιπούρες, χέλια, γαρίδες, σουπιές και σαλάχια, είναι μερικά από τα είδη ψαριών που έχουν την ευκαιρία να γευτούν οι επισκέπτες στις ταβέρνες της Κορωνησίας.

Μάλιστα, στα νερά που περιβάλλουν το νησί ενδημούν πάνω από 30 ήδη ψαριών, έξου και συγκαταλέγεται στις προστατευόμενες περιοχές NATURA. Δυστυχώς, η υπεραλίευση στον Αμβρακικό κόλπο αποτελεί πλέον σοβαρό κίνδυνο για την βιοποικιλότητα του υγροβιότοπου, με τους περιβαλλοντολόγους να προειδοποιούν πως ορισμένα από τα είδη που ζουν εκεί απειλούνται ήδη με εξαφάνιση.

Φωτογραφία: Shutterstock

Οι κάτοικοι της Κορωνησίας ωστόσο αγαπούν τον τόπο τους και φροντίζουν να σέβονται τον κύκλο της φύσης. Οι ντόπιοι ψαράδες διακόπτουν τις εργασίες τους από την 1η Ιουλίου έως τον Αύγουστο -περίοδο αναπαραγωγής- για να προστατεύσουν τον γόνο, και να εξασφαλίσουν πως θα υπάρχουν ψάρια και για τις επόμενες γενιές.

Δείτε φωτογραφίες από τη Κορωνησία:

Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock




SHARE