Ο ΛΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Ο Λέων του Ναυπλίου: Το σμιλεμένο μνημείο που αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα των επιδημιών εδώ και 180 χρόνια


Στην πανέμορφη και γραφική πόλη του Ναυπλίου δεσπόζει πάνω από 180 χρόνια ένα υπέροχο μνημείο, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πιο επίκαιρο από ποτέ.

Πρόκειται για ένα μνημείο που ονομάζεται «Ο θλιμμένος Λέων του Ναυπλίου» και αποτελεί μια εξαίσια βραχογραφία της νεότερης Ελλάδας.

Το σμιλεμένο σε βράχο λιοντάρι αποτελεί αξιοθέατο του Ναυπλίου, ωστόσο ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν την ύπαρξη και την ιστορία του.

Ο λόγος που δημιουργήθηκε πριν από τόσα χρόνια είναι εμβληματικός: Για να αποδώσει φόρο τιμής στα θύματα μιας επιδημίας που χτύπησε την περιοχή εκείνη την εποχή.

Πρόκειται για τον κοιλιακό τύφο που αποδεκάτισε εκατομμύρια ανθρώπους στις αρχές του 18ου αιώνα ενώ επιδημία τύφου αναφέρεται ακόμα και στην αρχαία Ελλάδα. Αυτός ο ιός-βακτήριο χτύπησε τους κατοίκους της πόλης και τη φρουρά του βασιλιά Όθωνα και που είχε έρθει από την Γερμανία.

Η ιστορία του μνημείου

Στις 25 Ιανουαρίου 1833, ο μόλις 17 ετών βασιλιάς Όθων έφτασε στην τότε πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, το Ναύπλιο. Όταν η αρμάδα που τον συνόδευε πέρασε το Ναβαρίνο, άναψαν φωτιές από βουνό σε βουνό και έριξαν κανονιές από το Ιτς Καλέ. Χιλιάδες άνθρωποι έφθασαν στο Ναύπλιο για να υποδεχτούν τον νεοφερμένο βασιλιά. Ανάμεσα τους και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, που κατέθεσε τα όπλα του μπροστά στα πόδια του Όθωνα για να δείξει ότι θα υπηρετήσει την νέα τάξη πραγμάτων.

Ο νεαρός Όθωνας, συνοδευόταν από Βαυαρούς συμβούλους και αξιωματούχους. Παρέμεινε στην πρωτεύουσα για 11 μήνες. Στο διάστημα αυτό διάβαζε ελληνική ιστορία και έκανε ταξίδια για να γνωρίσει την νέα του πατρίδα. Ωστόσο, το μεσογειακό κλίμα και οι φτωχικές συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα, δυσχέραιναν την καθημερινότητα των Βαυαρών.

Το κλίμα ήταν βαρύ, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν συχνά. Πολλοί Βαυαροί ακόλουθοι προσβλήθηκαν από κοιλιακό τύφο και πέθαναν. Μερικά χρόνια μετά και ενώ η πρωτεύουσα είχε μεταφερθεί στην Αθήνα, ο πατέρας του Όθωνα, Λουδοβίκος Α’, ζήτησε από τον Βαυαρό γλύπτη, Κρίστιαν Ζίγκελ να φιλοτεχνήσει ένα γλυπτό στη μνήμη των συμπατριωτών του που πέθαναν στο Ναύπλιο.

Ο Ζίγκελ σμίλευσε πάνω σε έναν βράχο στο συνοικισμό Πρόνοια, ένα τεράστιο γλυπτό με τη μορφή ενός λιονταριού. Στη γερμανική επιγραφή που υπάρχει κάτω από το άγαλμα αναγράφεται: «Οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες της βασιλικής βαυαρικής μεραρχίας προς του συμπατριώτες τους. Ανηγέρθη από τον βασιλέα Λουδοβίκο Α’ της Βαυαρίας. Το εποίησε ο Χριστιανός Ερρίκος Ζίγκελ».

Το εξαιρετικό γλυπτό έχει πολλές ομοιότητες με το «λιοντάρι της Κέας», το αρχαίο γλυπτό που σμιλεύτηκε στο βράχο της χώρας του νησιού τον 6ο αιώνα π.Χ. και τον λέοντα της Λουκέρνης του Μπέρτελ Θορβάλντσεν.

Η ομάδα του Up Drones πέταξε πάνω από το συμβολικό μνημείο και κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες σε ένα υπέροχο βίντεο.

SHARE