Νεκρά Θάλασσα
Φωτογραφία: Shutterstock
ΝΕΚΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

Νεκρά Θάλασσα: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το χαμηλότερο σημείο της γης


10 facts για το χαμηλότερο μέρος στη Γη που φιλοξενεί ένα από τα πιο αλμυρά σώματα νερού του πλανήτη μας, ενώ αποτελεί και έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για spa, με μοναδικό ηλιοβασίλεμα.

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα facts για τη Νεκρά Θάλασσα ίσως να τα θυμάσαι από τα σχολικά σου χρόνια και άλλα ίσως να τα διαβάζεις για πρώτη φορά. Εμείς επισκεφτήκαμε το ιδιαίτερο αυτό μέρος στο τέλος του ταξιδιού μας στην Ιορδανία, χωρίς να έχουμε ιδιαίτερες γνώσεις ή προσδοκίες.

Τελικά αποδείχτηκε το ιδανικότερο κλείσιμο της επίσκεψής μας σε αυτήν τη μαγική χώρα, που η κάθε της γωνιά είναι γεμάτη εκπλήξεις, κάνοντάς την να φαντάζει τόσο κοντά, και άλλες στιγμές τόσο μακριά μας.

Σας συστήνω και εσάς να αφήσετε τη Νεκρά Θάλασσα για το τέλος του ταξιδιού, ειδικά αν ταξιδεύετε από το Αμμάν -απέχει μόλις 45 λεπτά οδικώς, καθώς μετά την Πέτρα και το Ουάντι Ραμ η επίσκεψη σε ένα spa resort θα αποτελέσει τον ιδανικό επίλογο των διακοπών σας.

10 ενδιαφέροντα facts για τη Νεκρά Θάλασσα

Στη Νεκρά Θάλασσα νιώσαμε ζωντανοί
Φωτογραφία: Dave Herring/ Unsplash

1.Η Νεκρά Θάλασσα συνορεύει με την Ιορδανία στα ανατολικά και το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη στα δυτικά. Έχει σχεδόν 10 φορές περισσότερο αλάτι από το συνηθισμένο θαλασσινό νερό. Η ονομασία της ως Νεκρά θάλασσα οφείλεται στη υψηλότατη περιεκτικότητα αλατιού που έχει σαν αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη ζωής – ούτε φυτά ούτε ζώα δεν μπορούν να επιβιώσουν σε αυτήν. Σκεφτείτε πως περιέχει αλάτι (χλωριούχο νάτριο - NaCl) σε ποσοστό 24%, δηλαδή μέχρι και δέκα φορές περισσότερο από το νερό της θάλασσας. Αλλά επειδή οι μεγάλοι οργανισμοί δεν μπορούν να επιβιώσουν από το αλάτι δεν σημαίνει ότι τα μικρόβια δεν μπορούν. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μικροσκοπικές κοινότητες βακτηρίων έχουν βρεθεί στον πυθμένα αυτής της υποτιθέμενης άψυχης λίμνης.

2. Α, ναι, μην μπερδευτείτε! Η Νεκρά Θάλασσα δεν είναι στην πραγματικότητα θάλασσα – είναι λίμνη! Για να θεωρηθεί «θάλασσα», ένα σώμα νερού πρέπει να συνδέεται με έναν ωκεανό. Η πηγή της Νεκράς Θάλασσας είναι ο ποταμός Ιορδάνης και δεν διοχετεύει κάπου αλλού τις εισροές της, αλλά τις συγκρατεί.

3. Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο στην επιφάνεια της γης—οι ακτές της βρίσκονται 1.388 πόδια (423 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στη Νεκρά Θάλασσα εκβάλλει ο Ιορδάνης ποταμός, το νερό όμως αυτό δεν πάει πουθενά και καταλήγει σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα να εξατμίζεται, δημιουργώντας έναν κύκλο νερού που αφήνει πίσω του τεράστιες κοίτες αλατιού και ορυκτών.

Στη Νεκρά Θάλασσα νιώσαμε ζωντανοί
Φωτογραφία: Tristan MIMET/ Unsplash

4. Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης αλατιού στη Νεκρά Θάλασσα, το νερό της θάλασσας είναι πιο πυκνό από το απλό γλυκό νερό. Και δεδομένου ότι το σωματικό μας βάρος είναι μικρότερο από την πυκνότητα της αλμυρής θάλασσας, είναι πολύ εύκολο (και διασκεδαστικό) να επιπλέετε στη Νεκρά Θάλασσα. Αρχικά βέβαια το αίσθημα μπορεί να είναι άβολο, ειδικά αν προσπαθήσεις στην αρχή να κολυμπήσεις, καθώς νιώθεις πως δεν μπορείς να ελέγξεις το σώμα και τις κινήσεις που ενστικτωδώς κάνεις. Όταν όμως χαλαρώσεις και αφεθείς τότε η άνωση θα κάνει τη δουλειά της και εσύ θα χαλαρώσεις στην επιφάνεια του νερού.

5. Η Νεκρά Θάλασσα βρίσκεται σε καλή τοποθεσία και μπορεί να συνδυαστεί με πλήθος άλλων δραστηριοτήτων. Εμείς την επισκεφτήκαμε στο τέλος του ταξιδιού μας, στην επιστροφή μας από την έρημο Ουάντι Ραμ. Κάναμε μια ενδιάμεση στάση στο όρος Ντάνα, όπου επιλέξαμε μια μικρή διαδρομή για hiking και αργά το απόγευμα ήμασταν στο ξενοδοχείο, ακριβώς την ώρα για να απολαύσουμε το πρώτο μας ηλιοβασίλεμα –το οποίο είναι πραγματικά εντυπωσιακό, καθώς βλέπεις τον ήλιο να χάνεται πίσω από το Ισραήλ.

6. Αν θέλετε να κρατήσετε το budget σας σε χαμηλά επίπεδα τότε πρέπει να επισκεφτείτε τη Νεκρά Θάλασσα μέσω μιας δημόσιας παραλίας, καθώς οι ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής λειτουργούν ως spa resorts με ιδιωτικές παραλίες, -στις οποίες μεν ως επισκέπτης του ξενοδοχείου έχεις ελέυθερη πρόσβαση, οι τιμές τους όμως είναι αρκετά υψηλές. Σημείωση, πως η πρόσβαση στην παραλία επιτρέπεται μέχρι και τη δύση του ήλιου.

7. Ο καιρός της Ιορδανίας τείνει να είναι καλός όλο το χρόνο, αλλά ίσως η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε τη Νεκρά Θάλασσα είναι αργά την άνοιξη ή νωρίς το φθινόπωρο, όπου υπάρχει μια καλή ισορροπία θερμοκρασίας. Εμείς επισκεφτήκαμε την Ιορδανία στα τέλη Απριλίου και φορέσαμε τα μαγιό μας με μεγάλη ευχαρίστηση.

Στη Νεκρά Θάλασσα νιώσαμε ζωντανοί
Φωτογραφία: Robert Bye/ Unsplash

8. Η Νεκρά Θάλασσα είναι γνωστή για τη λάσπη της. Η δική μας εμπειρία ήταν ως εξής: στην παραλία υπήρχαν μεγάλα βαρέλια, από τα οποία μπορούσες να πάρεις και να απλώσεις πάνω σου μια παχύρευστη, σχεδόν γκρι, λάσπη. Υπήρχε και ένας υπάλληλος ο οποίος σε βοηθούσε και σου έλεγε να της αφήσεις περίπου 10’ πάνω σου, ώστε να «ψηθεί» από τον ήλιο. Στη συνέχεια έμπαινες μέσα στη θάλασσα, όπου είτε μόνος σου, είτε με τη βοήθεια ενός άλλου υπαλλήλου, απομάκρυνες τη λάσπη από πάνω σου, νιώθοντας μετά το δέρμα σου πραγματικά πολύ απαλό.

9. Δυστυχώς, η Νεκρά Θάλασσα συρρικνώνεται. Αν και οι ειδικοί λένε ότι δεν θα «στεγνώσει» εντελώς, η στάθμη της μειώνεται κατά περίπου ένα μέτρο τον χρόνο. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ανθρώπινες πρακτικές που δεν είναι βιώσιμες.

10. Μέχρι και ο ήλιος της Νεκράς Θάλασσας είναι… μαγικός, καθώς η βαρομετρική πίεση και τα υψηλά επίπεδα οξυγόνου στις ακτές της θάλασσας αραιώνουν τις βλαβερές του ακτίνες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος στη γη με αποτέλεσμα και να μην καιγόμαστε, αλλά και να κάνουμε ένα πραγματικά όμορφο, βαθύ μαύρισμα, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

SHARE