Πάικο/Φωτογραφία: Shutterstock
Πάικο/Φωτογραφία: Shutterstock
13|05|2023 09:00
SHARE
ΠΑΙΚΟ

Πάικο: Μια βόλτα στο υπέροχο καστανόδασος της Θεσσαλονίκης


Σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη, το Πάικο είναι ένα όρος ιδανικό για πεζοπορία.

Με τον ερχομό του ηλιόλουστου Μαΐου, και πριν ακόμη μπουν καλά καλά οι μεγάλες ζέστες, είναι η ιδανική εποχή για μια πεζοπορία. Αλλωστε είναι ο καλύτερος τρόπος να έρθει κανείς σε επαφή με τη φύση και να χαλαρώσει, ενώ οι πεζοπορίες έχουν γίνει σταθερό κομμάτι της αναψυχής όλο και περισσότερων Ελλήνων ειδικά μετά την εποχή του covid.

Το Όρος Πάικο, λοιπόν, βρίσκεται κοντά στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί «σπίτι» για το μεγαλύτερο καστανόδασος της χώρας μας. Το όρος εκτείνεται ανάμεσα στους νομούς Πέλλης και Κιλκίς και έχει πάρει το όνομά του από τη σλαβική λέξη pajak, που σημαίνει αράχνη, λόγω του σχήματός του. Ολόκληρο το βουνό καλύπτεται από δέντρα, εκτός από την κορυφή του, η οποία ονομάζεται Γκόλα Τσούκα, ή αλλιώς «γυμνή κορφή».

Όρος Πάικο/Φωτογραφία: Shutterstock
Όρος Πάικο/Φωτογραφία: Shutterstock

Η θέα από το δάσος είναι εκθαμβωτική, βλέποντας στις πεδιάδες της Αριδαίας και της Αξιούπολης, ενώ τα άφθονα ρυάκια και τα ιστορικά μονοπάτια δίνουν μια υπέροχη ατμόσφαιρα στην πορεία όποιου αποφασίσει να το επισκεφθεί. Το όρος έχει ύψος 1.650 μέτρα και ξεχειλίζει από υπαιραιονόβιες καστανιές, οξιές και πλατάνια.

Στην πορεία σας θα βρείτε, εκτός από πανύψηλα δέντρα και γραφικά μονοπάτια, καταρράκτες και λίμνες, καθώς και έναν επισκέψιμο τουριστικό Καστανεώνα στο χωριό Καστανερή, για όποιον θέλει να γνωρίσει από πρώτο χέρι τη διαδικασία παραγωγής μαρμελάδας κάστανο. Θα βρείτε επίσης ένα παλιό γαλλικό νοσοκομείο από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ αν το επισκεφθείτε την κατάλληλη εποχή, θα μπορέσετε να απολαύσετε γλέντια, καθώς και το παραδοσιακό καλεντάρι, δηλαδή γιορτές της περιοχής, καθώς και τον ημιμαραθώνιο.

Πάικο/Φωτογραφία: Shutterstock

Το Πάικο διαθέτει 4 χιλιάδες στρέμματα από άγριες και ήμερες καστανιές, με ηλικίες από 50 μέχρι και 400 ετών. Φυσικά, στην πορεία σας θα βρείτε και άλλα φυτά, όπως φράουλες, βατομουριές, μανιτάρια και τριαντάφυλλα.

Πώς να φτάσετε στο όρος Πάικο

Ενα ταξίδι στο Πάικο αποτελεί την ιδανική επιλογή για εκδρομή, όμορφες φωτογραφίες, χαλάρωση, πικ-νικ, ηρεμία και επαφή με τη φύση.

Βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία, στα σύνορα Πέλλας και Κιλκίς, ανάμεσα στις πεδιάδες της Αριδαίας και της Αξιούπολης Το Πάικο δε συγκαταλέγεται στα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας, όμως σίγουρα είναι ένα από τα ομορφότερα, καθώς διαθέτει πλούσια βλάστηση, πυκνά δάση, ρεματιές, λιβάδια και αρκετές πηγές με γάργαρα νερά. Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη!

SHARE