ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ

Πάτροκλος: Ένα νησί του Αργοσαρωνικού με κρυστάλλινα νερά, σαν πισίνα


Μπορεί οι περισσότερες παραλίες, τα παραθαλάσσια χωριουδάκια και τα μικρά νησάκια λίγο -πολύ να είναι γνωστά, υπάρχουν όμως και spots που λίγοι γνωρίζουν κι αξίζει να επισκεφθούν έστω και μια φορά. Το νησί Πάτροκλος είναι σίγουρα ένα από αυτά.

Το τοπίο ειδυλλιακό, εκεί που το ατελείωτο γαλάζιο του ουρανού συναντά τα σμαραγδένια νερά της θάλασσας.

Το πανέμορφο αυτό νησάκι του Αργοσαρωνικού είναι γνωστό για τα υπέροχα νερά του, σαν πισίνας, πεντακάθαρα και βαθιά, απέχει μόλις 65 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 3 από το Σούνιο.

Φωτογραφία: Shutterstock

Απέναντι από την παραλία του Χάρακα αχνοφαίνεται η βραχώδης έκτασή του στον Σαρωνικό Κόλπο και, άπαξ και βρεθείτε εκεί, από τον παράδεισο σας χωρίζουν μόλις 850 μέτρα. Η πρόσβαση στο νησί του Πάτροκλου είναι εύκολη και σύντομη με σκάφος ή βαρκάκι από την παραλία Χάρακα.

Πάτροκλος: Ένα «διαμάντι» του Αργοσαρωνικού έξω από την Αθήνα με κρυστάλλινα νερά, σαν πισίνας

Καθώς ο καιρός ευνοεί ακόμη για ανέμελες αποδράσεις στη θάλασσα, η παραλία του Πάτροκλου είναι ιδανική για όσους αγαπούν την ηρεμία, τον καυτό ήλιο σε συνδυασμό με την αλμύρα να «καίει» το κορμί και φυσικά τον χαλαρωτικό ήχο της θάλασσας, μακριά από τη βαβούρα και τη φασαρία της πόλης.

Φωτογραφία: Shutterstock

Αν επισκεφθείτε το νησί, φροντίστε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα όπως νερό, καφέ ή χυμό και σνακ καθώς δεν θα βρείτε τίποτα στο νησί, βέβαια, όταν φύγετε φροντίστε να μαζέψετε όλα σας τα σκουπίδια γιατί είναι στο χέρι μας οι θάλασσες να παραμένουν καθαρές για όλους μας.

Η πρώτη μου «γνωριμία» με το νησί Πάτροκλο έγινε χάρη στη δράση της ROLCO η οποία σε συνεργασία με την ΕΝΑΛΕΙΑ οραματιστήκαν ένα καθαρό νησί και πραγματοποίησαν μια δράση για τον παράκτιο καθαρισμό του.

Στο πλαίσιο της δράσης «Είναι στο χέρι σου. Καθαρές Θάλασσες για όλους» περισσότεροι από 30 εθελοντές μαζευτήκαμε στο Λιμάνι της Παλαιάς Φωκαίας και μεταφερθήκαμε στο νησί «Πάτροκλος». Στον χρόνο που μείναμε στην παραλία, αξίζει να πούμε πως μαζέψαμε 650 κιλά από πλαστικά είδη και χρησιμοποιημένο αλιευτικό εξοπλισμό.

Λίγα λόγια για τη δράση «Είναι στο χέρι σου. Καθαρές θάλασσες για όλους»

Τα MyPlanet, η ολοκληρωμένη σειρά απορρυπαντικών και καθαριστικών της εταιρείας ROLCO, με γνώμονα πάντα αξίες όπως η ασφάλεια και η προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής, πραγματοποίησαν σε συνεργασία με την ΕΝΑΛΕΙΑ παράκτιο καθαρισμό στο νησί του Αργοσαρωνικού «Πάτροκλος».

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία, αποτέλεσε την κορύφωση του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας, σε συνεργασία με τις ΜΚΟ Αρχέλων και ΕΝΑΛΕΙΑ, με τίτλο «Είναι στο χέρι σου. Καθαρές θάλασσες για όλους». Το πρόγραμμα διάρκειας 3 μηνών που ξεκίνησε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου περιλάμβανε σημαντικές δράσεις, όπως η συγκέντρωση και η ένταξη 3.000 κιλών θαλάσσιου πλαστικού και χρησιμοποιημένου αλιευτικού εξοπλισμού στην κυκλική οικονομία. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα είχε και εκπαιδευτική χροιά με δεδομένο πως η εταιρεία υιοθέτησε 2 αλιευτικά σκάφη και μαζί με την ΕΝΑΛΕΙΑ δημιούργησε σημεία συλλογής διχτυών, εκπαιδεύοντας έτσι τους ψαράδες σε ορθότερες περιβαλλοντικά πρακτικές αλιείας καθώς και σε τρόπους συλλογής πλαστικού από την θάλασσα του Αργοσαρωνικού.

Συνολικά, στο διάστημα των 3 μηνών του προγράμματος, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 3.650 κιλά πλαστικού -συμπεριλαμβανομένων και αυτών της δράσης- αριθμός που αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πως όλοι μαζί με πράξεις μικρές αλλά τόσο ουσιαστικές μπορούμε να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου πλανήτη. Πρόκειται για αυτόν τον πλανήτη, που 15 χρόνια τώρα το brand MyPlanet οραματίζεται και διεκδικεί με διάθεση προσφοράς και αλληλεγγύης, καθώς και με αδιαπραγμάτευτο αίσθημα Ευθύνης και Σεβασμού προς το ίδιο το περιβάλλον.

SHARE