Βαλίτσα γεμάτη με ρούχα, παπούτσια και γυαλιά ηλίου
Πώς να κάνετε πιο εύκολο το άδειασμα της βαλίτσας/ Φωτογραφία: Arnel Hasanovic/Unsplash
ESCAPE

Βαλίτσα: Γιατί δυσκολεύεσαι να την αδειάσεις μετά από ένα ταξίδι -Tips για πιο εύκολο unpacking


Σίγουρα έχετε βρεθεί κι εσείς σε αυτή τη θέση, σε κάποιο από τα ταξίδια σας. Η βαλίτσα σας παραμένει γεμάτη, δίπλα στην εξώπορτα του σπιτιού σας ή στο υπνοδώματιό σας.

Είναι συχνό φαινόμενο. Αφού γυρίσουμε από ταξίδι, το άδειασμα της βαλίτσας φαίνεται πραγματικά άθλος. Ειδικά αν επιστρέφουμε Κυριακή και την επόμενη μέρα δουλεύουμε, η βαλίτσα καταλήγει να μένει άθικτη για μέρες -ή και περισσότερο καιρό. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να πείσουμε τον εαυτό μας να κάνουμε επιτέλους το απαραίτητο unpacking;

Δε θέλουμε να δώσουμε τέλος στο ταξίδι μας

Συνήθως, το άδειασμα της βαλίτσας σημαίνει αυτόματα και το επίσημο τέλος των διακοπών μας ή του τριημέρου. Υποσυνείδητα, όταν την κρατάμε γεμάτη, προσπαθούμε να παρατείνουμε το ευχάριστο αυτό συναίσθημα της απόδρασης, που εκπροσωπεί μια γεμάτη βαλίτσα. Οπότε, αποφεύγουμε να μπούμε στη βαρετή διαδικασία να τακτοποιήσουμε στις ντουλάπες όσα περιέχει η βαλίτσα και να την ξαναβάλουμε πίσω στη θέση της.

Αυτό βέβαια, δεν είναι και πολύ -έως καθόλου- λογικό (σας το λέω εγώ, που το κάνω συνέχεια). Αφού, όσο και να αφήνει κανείς τη βαλίτσα του γεμάτη, δεν παύει να παραμένει στην πόλη και να ζει την καθημερινότητά του όπως πάντα!

Για να σας φτιάξει η διάθεση, κάντε μια αναζήτηση σε φτηνά εισιτήρια για εξωτερικό ή για κάποιο ξακουστό χωριό της Ελλάδας, που δεν έχετε ακόμα επισκεφτεί. Ακόμα και αν μιλάμε για ένα εξάμηνο από τώρα, και μόνο η σκέψη ότι θα χρειαστείτε ξανά τη βαλίτσα, θα σας δώσει το «θάρρος» να την αδειάσετε.

Σακ βουαγιάζ γεμάτο δίπλα σε καρέκλα
Arnel Hasanovic/Unsplash

Δε μας πιέζει κανείς να αδειάσουμε τη βαλίτσα μας

Όταν φτιάχνετε τη βαλίτσα σας, έχετε ένα deadline. Δεν μπορείτε καθυστερήσετε, αφού πρέπει να ετοιμάσετε όσα χρειάζεστε έγκαιρα, ώστε να προλάβετε το πλοίο ή το αεροπλάνο. Επίσης, έχετε το άγχος μήπως ξεχάσετε κάτι.

Ωστόσο, όταν επιστρέφετε κανείς δε σας πιέζει να αδειάσετε έγκαιρα τη βαλίτσα σας, οπότε μπαίνετε πολύ εύκολα στην παγίδα να το καθυστερείτε μέχρι όσο πάει. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι, και μόνο η ιδέα του πλυντηρίου (ή πλυντηρίων), μας κάνει λέμε ένα μεγάλο «όχι» και να «κρύβουμε» τη βαλίτσα κάθε φορά που έρχεται κάποιος στο σπίτι!

Όπως αναφέρει η travel blogger Jessica Norah, η οποία έχει διδακτορικό στην κλινική ψυχολογία, στο Huffingtonpost.com. «Όταν γυρίζουμε από κάποιο ταξίδι, ο ενθουσιασμός έχει πια φύγει και δεν υπάρχει deadline για να κάνουμε unpacking».

Για να «πιέσετε» τον εαυτό σας, προσπαθήστε να τον... δωροδοκήσετε με κάποιο λαχταριστό γεύμα ή ένα δροσερό αναψυκτικό ή οτιδήποτε άλλο σας αρέσει, όταν τελειώσετε το συμμάζεμα. Επίσης, μπορείτε να καλέσετε έναν καλό σας φίλο στο σπίτι για να σας κρατάει παρέα και να σας... επαναφέρει στην τάξη όταν προσπαθείτε να καθυστερήσετε τη διαδικασία.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να αδειάσετε εύκολα τη βαλίτσα σας;

  • Κάθε φορά που περνάτε από μπροστά της, πάρτε από ένα ρούχο ή αντικείμενο και τοποθετήστε το στην ντουλάπα ή στα άπλυτα. Σιγά-σιγά θα αδειάσει.
  • Μην παίρνετε μαζί σας πολλά πράγματα που δε χρειάζεστε, ειδικά αν είναι λίγες οι μέρες που φεύγετε. Δηλαδή για ένα τριήμερο, ένα τζιν, ένα φόρεμα, ένα πλεκτό, δυο t-shirt, ένα πουκάμισο και ένα ζευγάρι γόβες αρκούν και με το παραπάνω. Έτσι, το ξεπακετάρισμα θα γίνει τσακ-μπαμ.
  • Και τέλος, αυτό που πραγματικά θέλει πυγμή... Με το μπείτε στο σπίτι, βγάλτε μόνο μπουφάν και παπούτσια και αδειάστε τη βαλίτσα σας εκείνη τη στιγμή! Θα δείτε ότι, τελικά δεν είναι κάτι τόσο χρονοβόρο και θα νιώσετε αμέσως να σας φεύγει ένα βάρος.




SHARE