Αυτές τις 4 τροφές πρέπει να αποφύγετε αν προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα
Φωτογραφία: Shutterstock
03|01|2024 14:31
SHARE
ΤΣΙΓΑΡΟ

Οι 4 τροφές που πρέπει να αποφύγετε αν προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα -Πυροδοτούν την επιθυμία για νικοτίνη


Προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα; Σύμφωνα με την επιστήμη πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στη διατροφή σας, αν θέλετε να μείνετε πιστοί στην απόφασή σας.

Με την έλευση του νέου χρόνου πολλοί είναι εκείνοι που στα new years resolution παίρνουν την απόφαση να κόψουν το κάπνισμα. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Mirror, ορισμένες τροφές θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν και τον πιο αποφασισμένο καπνιστή.

Υπάρχουν λοιπόν τέσσερις τύποο τροφίμων και ένα πολύ δημοφιλές ρόφημα - που οι επίδοξοι πρώην καπνιστές θα πρέπει να διαγράψουν εντελώς καθώς παλεύουν με τη δημοφιλή πρωτοχρονιάτικη απόφαση.

Ο λόγος για τα πικάντικα φαγητά, τα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τα τηγανητά καθώς και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που θα πρέπει να θεωρούνται απαγορευτικά.

«Είναι βασικό να έχετε επίγνωση της διατροφής σας, καθώς τα πικάντικα και τα ζαχαρούχα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν [πόθο] για νικοτίνη», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας από το gosmokefree.co.uk στη Mirror. «Επιπλέον, αν επιλέξετε υπερβολικά ζαχαρούχα τρόφιμα όταν κόβετε το κάπνισμα, κινδυνεύετε να δημιουργήσετε εθισμό στη ζάχαρη ως υποκατάστατο της νικοτίνης».

«Τα τηγανητά φαγητά πρέπει επίσης να αποφεύγονται, καθώς μπορούν να συμβάλουν στην περίσσεια λίπους στην κοιλιά και να προσθέσουν πίεση στο διάφραγμα. Για όποιον βρίσκεται στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος, αυτή η αυξημένη πίεση μπορεί να επιδεινώσει τις αναπνευστικές δυσκολίες και να κάνει το ταξίδι πιο δύσκολο».

Shutterstock

«Η υπερκατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού στο σώμα, δημιουργώντας πρόσθετο βάρος. Αυτό μπορεί επίσης να περιορίσει την αναπνοή και να κάνει πιο δύσκολη την τήρηση των στόχων σας». Και έπειτα, υπάρχει και ο καφές.

«Ο καφές λειτουργεί ως έναυσμα για το κάπνισμα νικοτίνης, επειδή η καφεΐνη ενισχύει τις διεγερτικές επιδράσεις του τσιγάρου, δημιουργώντας μια έξαψη», προειδοποίησε ο ειδικός.

«Η σύζευξη καφέ και τσιγάρου γίνεται συχνά μια συνήθης και ενισχυτική ρουτίνα, ενισχύοντας τη συσχέτιση μεταξύ των δύο, καθιστώντας δύσκολη την προσπάθεια όσων προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα».

Η λαχτάρα για φαγητό είναι μόνο μία από τις γνωστές παρενέργειες που βιώνουν οι άνθρωποι που κόβουν το τσιγάρο - οι εναλλαγές της διάθεσης, η συμφόρηση και ο βήχας και η αϋπνία μπορεί επίσης να είναι προβλήματα.

«Για όσους δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις παρενέργειες, κάντε ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμό, κάντε περισσότερο γυμναστική, ώστε να έχετε μια υγιή διέξοδο», καταλήγει ο ειδικός.

H Ελλάδα στην 8η θέση με τους περισσότερους καπνιστές

Παρόλο που είναι γνωστές οι επιδράσεις του καπνίσματος στην υγεία, υπάρχουν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες καπνού παγκοσμίως, με κάποιες χώρες να εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη κουλτούρα καπνίσματος.

Ειδικότερα, τον περασμένο Σεπτέμβιο η Compare the Market Australia ανέλυσε το κάπνισμα τα τελευταία χρόνια, τα έσοδα από τις πωλήσεις τσιγάρων καθώς και το ποσοστό καρκίνου του πνεύμονα ανά 100.000 άτομα σε διάφορες χώρες του κόσμου για να αποκαλύψει τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών στον κόσμο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση παγκοσμίως με 31.3% επιπολασμό καπνίσματος το 2023, ενώ στην πρώτη θέση είναι η Σερβία.

SHARE