ζευγάρι αγκαλιά στο κρεβάτι

7 στοιχεία που δείχνουν ότι ο σύντροφός σου είναι αξιόπιστος και μπορείς να τον εμπιστευτείς

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Χιούστον, Brené Brown, είναι γνωστή για την ομιλία της στο TEDx σχετικά με τη δύναμη της ευαλωτότητας, της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης.

Μάλιστα μια από τις πέντε ομιλίες TEDx έχει τις περισσότερες προβολές στον κόσμο με περισσότερες από 50.000 επισκέψεις. Η ειδικός είναι μία από τις κορυφαίες ερευνήτριες στον κόσμο, ασχολείται με ζητήματα όπως το θάρρος , η ευαλωτότητα, η ντροπή και η ενσυναίσθηση.

Σύμφωνα με την ίδια, η εμπιστοσύνη είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη σημερινή κοινωνία. Όλοι έχουμε ιστορίες αποτυχιών, και απογοητεύσεων που μας οδηγούν να σκεφτόμαστε κάπως έτσι: «Πώς είναι δυνατόν να ήμουν τόσο αφελής; Γιατί δεν είδα τα προειδοποιητικά σημάδια; Ωστόσο, όπως λέει η ίδια «η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας, και την εξετάζουμε διαφορετικά αν είμαστε πρόθυμοι να είμαστε περίεργοι, ευάλωτοι και ανθρώπινοι έτσι ώστε να εξασκηθούμε στις προκλήσεις της ζωής».

Παράλληλα ο Κορεάτης ψυχίατρος Rhee Kun Hoo, εξηγεί ότι η εμπιστοσύνη είναι βασικό συστατικό της ευτυχίας. «Σε έναν κόσμο όπου θα μπορούσαμε να εμπιστευόμαστε οποιονδήποτε, είναι τόσο δύσκολο να είμαστε αξιόπιστοι, αλλά πρέπει να καταλάβουμε πως αυτό είναι το «κλειδί» για μια συλλογικά ευτυχισμένη κοινωνία», σημειώνει.

«Δεν μπορούμε να είμαστε γενναίοι αν δεν έχουμε χώρο να δουλέψουμε για τους φόβους και τις αποτυχίες μας».

Η Brené Brown έχει εντοπίσει επτά στοιχεία που δείχνουν αξιοπιστία, τα οποία είτε μπορούμε να τα διακρίνουμε στον σύντροφό μας και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας, είτε μπορούμε να τα ενσωματώσουμε στον χαρακτήρα μας.

Όρια

Αρχικά, η εμπιστοσύνη ξεκινά με το να θέτουμε ξεκάθαρα και ειλικρινή όρια. «Σε εμπιστεύομαι όταν είσαι ξεκάθαρος για τα όριά σου και μένεις σε αυτά. Και σέβεσαι με τον ίδιο τρόπο και τα δικά μου όρια. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη χωρίς όρια», εξηγεί.

Φωτογραφία/Unsplash

Αξιοπιστία

Αξιοπιστία σημαίνει να κάνετε αυτό που λέτε ότι θα κάνετε, όχι μια φορά αλλά κάθε φορά. Δεν μπορείς να κερδίσεις την εμπιστοσύνη μου αν είσαι αξιόπιστος μία φορά, γιατί δεν είναι αυτός ο ορισμός της αξιοπιστίας».

Ευθύνη

Είναι η ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να ζητάμε συγγνώμη για αυτά, κάτι που προάγει την εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων.

Ασφάλεια

Με την λέξη ασφάλεια η καθηγήτρια εννοεί, να μην μοιραζόμαστε πληροφορίες ή εμπειρίες τρίτων.

Ακεραιότητα

Η ακεραιότητα κατά την Brené Brown έχει να κάνει με τις αξίες. Η ίδια αναφέρει μιλώντας στο ισπανικό telva, πως «πρέπει να παραμένουμε πιστοί στις αξίες μας και όχι απλώς να τις δηλώνουμε».

Δεν κρίνουμε

«Μπορώ να σου ζητήσω αυτό που χρειάζομαι και εσύ να μου ζητήσεις αυτό που χρειάζεσαι. Μπορούμε να μιλήσουμε για το πώς νιώθουμε χωρίς να κρίνουμε ο ένας τον άλλον».

Γενναιοδωρία

Τέλος, με την λέξη γενναιοδωρία η ίδια εξηγεί πως «καλό είναι να ερμηνεύουμε τις προθέσεις, τα λόγια και τις πράξεις των άλλων ανθρώπων καλοπροαίρετα, όχι μονόπλευρα».