Φωτοπγραφία: Shutterstock
Φωτοπγραφία: Shutterstock
18|02|2024 09:00
SHARE
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι σημαίνει η έντονη λιγούρα για πατατάκια και αλμυρά; 7 πιθανές αιτίες, σύμφωνα με τους διαιτολόγους


Σας έχει τύχει να αναζητάτε απεγνωσμένα αλάτι και συγκεκριμένα αλμυρά σνακ όπως μπισκότα και πατατάκια;

Οι ειδικοί δίνουν τις δικές τους απαντήσεις όσον αφορά τη λαχτάρα μας για πατατάκια. Η Amy Shapiro, ιδρύτρια και διευθύντρια της Real Nutrition μιλώντας στο αμερικανικό BYRDIE, έναν από τους μεγαλύτερους ιστότοπους ομορφιάς, τονίζει πως, σε γενικές γραμμές το αλάτι έχει μια εθιστική γεύση και είμαστε κατασκευασμένοι ως άνθρωποι για να το λαχταράμε καθώς είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας.

«Όταν δεν έχουμε καταναλώσει αρκετό αλάτι, το σώμα μας θα κάνει τα αδύνατα δυνατά και θα φέρει στην επιφάνεια συμπτώματα για να αναζητήσουμε αλάτι».

Μια ξαφνική ανάγκη για αλάτι μπορεί να προκύψει για πολλούς διαφορετικούς λόγους, από αφυδάτωση έως άγχος μέχρι το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, σημειώνει στο BYRDIE.

Από πού έρχεται η επιθυμία σας για αλάτι;

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η λαχτάρα για αλάτι σχετίζεται με το περιβάλλον ή τις επιλογές του τρόπου ζωής σας.

Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η αφυδάτωση

Η αφυδάτωση είναι ένας αρκετά κοινός λόγος . Η διαιτολόγος Stephanie Greunke, εξηγεί ότι η λαχτάρα για αλάτι που σχετίζεται με την αφυδάτωση μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους: Υπάρχει το προφανές -ίσως δεν πίνετε αρκετά υγρά- υπάρχουν όμως και λιγότερο προφανείς λόγοι, όπως εάν έχετε κάποιο μικρόβιο στο στομάχι ή κάποια άλλη ασθένεια που σας προκαλεί εμετό. Το αλάτι και τα αλμυρά σνακ διεγείρουν τη δίψα, προσθέτει η Greunke, έτσι, αν λαχταράτε κάτι αλμυρό, το σώμα σας μπορεί στην πραγματικότητα να «φωνάζει» πως χρειάζεται νερό.

Γυμνάζεστε έντονα

Καθώς ιδρώνετε, η ποσότητα αλατιού στο σώμα σας σταδιακά εξαντλείται, έτσι, ένα δύσκολο πρόγραμμα γυμναστικής που σας κάνει να ιδρώνετε μπορεί να μειώσει το επίπεδο νάτριου στο σώμα σε σημείο που πρέπει να αναπληρωθεί. Η φυσική αντίδραση του σώματος σε αυτή την απώλεια μπορεί να σας οδηγήσει να λαχταράτε αλάτι, εξηγεί η Amy Shapiro.

Είστε πολύ αγχωμένοι

Όταν είστε κάτω από μεγάλη πίεση, το σώμα σας δεν αντιδρά μόνο διανοητικά και συναισθηματικά, αλλά και σωματικά και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει λαχτάρα για αλμυρά τρόφιμα, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Αντιμετωπίζετε μια υποκείμενη κατάσταση υγείας

Η λαχτάρα για αλάτι είναι κοινή και συχνά δεν σηματοδοτεί κάτι πολύ σοβαρό που συμβαίνει στο σώμα σας, αλλά ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν έντονη λαχτάρα για αλάτι. Σε μια ομάδα νεφρικών διαταραχών που ονομάζεται σύνδρομο Bartter, τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, οδηγώντας σε ανισορροπία νατρίου, χλωρίου και καλίου στο σώμα, αναφέρει το BYRDIE.

Μια άλλη κατάσταση υγείας που θα μπορούσε να σας αφήσει λαχτάρα για αλμυρά τρόφιμα είναι η νόσος του Addison, η οποία είναι μια μορφή επινεφριδιακής ανεπάρκειας. Σε αυτή την ασθένεια, το σώμα αποτυγχάνει να παράγει αρκετή κορτιζόλη, η οποία είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά το σώμα με κρίσιμες λειτουργίες όπως η απόκριση στο στρες και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Αντιμετωπίζετε προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS)

Εάν παρατηρήσετε λαχτάρα για αλάτι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας περίπου πριν από την περίοδό σας, δεν είστε μόνες. Πολλές γυναίκες βιώνουν λαχτάρα για φαγητό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. «Η λαχτάρα για αλάτι κατά τη διάρκεια του PMS είναι ένα πραγματικό «πρόβλημα» που οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές », εξηγεί η Shapiro.

Η κλινική Cleveland συνιστά τη μείωση του αλατιού και την αύξηση της πρόσληψης νερού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εάν αντιμετωπίζετε φούσκωμα, πρησμένα χέρια ή ευαισθησία στο στήθος.

Η διατροφή σας είναι ήδη βαριά σε αλάτι

«Μερικές φορές οι λιγούρες μας είναι απλώς αποτέλεσμα των διατροφικών μας συμπεριφορών», λέει ο Kostro Miller. «Εάν λαχταράτε αλμυρό φαγητό, κοιτάξτε την τρέχουσα διατροφή σας για να δείτε αν αποτελείται από πολύ επεξεργασμένο και γρήγορο φαγητό».

Η Greunke προσθέτει ότι η λαχτάρα για αλάτι μπορεί να είναι συνηθισμένη. «Εάν ο ουρανίσκος σας είναι συνηθισμένος σε πιο αλμυρά τρόφιμα, θα λαχταράτε υψηλότερες ποσότητες αλατιού από κάποιον που συνήθως έχει μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο», λέει.

Το σώμα σας «λειτουργεί» με αλάτι

Το σώμα μας χρειάζεται αλάτι για να λειτουργήσει σωστά. Το νάτριο είναι ένα συστατικό του αλατιού που μας βοηθά να διατηρήσουμε τα επίπεδα υγρών, τη σωστή καρδιακή λειτουργία και πολλά άλλα. Ο Michele Sidorenkov, εγγεγραμμένος διαιτολόγος-διατροφολόγος, εκπαιδευμένος σεφ και ιδρυτής του My Millenial Kitchen, εξηγεί ότι πίσω στις μέρες που η αναζήτηση τροφής ήταν μια κύρια μέθοδος απόκτησης τροφής, ήταν δύσκολο να βρεθούν πηγές νατρίου στην άγρια φύση. «Όταν βρίσκουμε αλάτι, το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να ανάβει και να μας κάνει σήμα να τρώμε περισσότερο, επειδή είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας».

Πώς θα περιορίσετε την επιθυμία για αλάτι

Αν εξακολουθείτε να έχετε μια ανεξήγητη λαχτάρα για αλάτι, έχοντας αποκλείσει τις πιθανές ιατρικές καταστάσεις υπάρχουν πολλοί τρόποι για να «κουμαντάρετε» την επιθυμία σας.

Ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα για τον περιορισμό της επιθυμίας για αλάτι είναι η προσθήκη τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά.

Ένας άλλος τρόπος για να περιορίσετε την επιθυμία για αλάτι είναι να «εξουδετερώσετε την πιθανή αφυδάτωση αυξάνοντας την πρόσληψη υγρών», σύμφωνα με την Spair. Το νερό είναι πάντα μια καλή επιλογή για την ενυδάτωση του σώματός σας.

SHARE