Περπάτημα
Φωτογραφία: pexels/@maksim-goncharenok
03|02|2023 08:03
SHARE
FITNESS

Ανάποδο περπάτημα: Γιατί όλο και περισσότεροι ακολουθούν τη νέα τάση και ποια τα οφέλη


Μια νέα τάση έχει γοητεύσει τους fitness lovers και αυτή δεν είναι άλλη από το ανάποδο περπάτημα.

Ναι, σωστά διάβασες. Το ανάποδο περπάτημα φαίνεται να έχει πολλά περισσότερα οφέλη από όσα νομίζεις ενώ έχουν γίνει και ορισμένες σχετικές έρευνες επί αυτού. Για την ακρίβεια, σχετική μελέτη έχει δημοσιευθεί στο International Journal of Sports Medicine η οποία αναπτύσσει επιχειρήματα σχετικά με την αποτελεσματικότερη απώλεια βάρους και την καλύτερη ισορροπία.

Μπορεί να είναι κάπως τρομακτική η ιδέα του να περπατήσεις με ανάποδη φορά, ωστόσο για αρχάριους προτείνεται η άσκηση σε εσωτερικούς χώρους, για μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση, είτε στον διάδρομο είτε στους χώρους του σπιτιού.

Ανάποδο περπάτημα: Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν τη νέα τάση και ποια τα οφέλη του

Καλύτερη ισορροπία και ψυχολογία

Μπορεί να είναι δύσκολο να περπατήσει κανείς ανάποδα, ο απαραίτητος όμως συντονισμός του σώματος και του μυαλού μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη ισορροπία ενώ σύμφωνα με μελέτη, με αυτού του είδους την αερόβια άσκηση απελευθερώνονται ορμόνες ευτυχίας συμβάλλοντας θετικά και στη ψυχολογία.

Ανακουφίζει από τον πόνο στα πόδια και την πλάτη

Μια 20λεπτη προπόνηση την ημέρα συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου στη μέση. Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι το περπάτημα προς τα πίσω βελτίωσε τους πόνους των μυών της πλάτης και της μέσης -γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι το ανάποδο περπάτημα είναι μια πιο ευνοϊκή αερόβια δραστηριότητα για την αποκατάσταση του πόνου σε αυτά τα σημεία. Λέγεται επίσης πως το βάδισμα προς τα πίσω μπορεί να βοηθήσει και στην ανακούφιση του πόνου των πελμάτων.

Φωτογραφία: pexels/@jonathan-borba

Καλύτερο βάδισμα 

Οι δρομείς συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα βάδισης. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι το βάδισμα προς τα πίσω μπορεί να βελτιώσει τα προβλήματα αυτά αφού μειώνονται μεταξύ αυτών και οι τραυματισμοί στα γόνατα.

Μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας-γρηγορότερη απώλεια βάρους

Το περπάτημα αποτελεί αποτελεσματική άσκηση για όλο το σώμα ωστόσο, αν θέλετε να μοιάζει περισσότερο με προπόνηση παρά ένας χαλαρός περίπατος τότε είναι καλό να γνωρίζετε ότι η κίνηση προς τα πίσω απαιτεί έως και 30% περισσότερη ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα εργάζεται σκληρότερα για να κινηθεί με τους μύες να «δουλεύουν» περισσότερο και κατ’ επέκταση η απώλεια βάρους να είναι πιο γρήγορη.

SHARE