H δυσκοιλιότητα είναι μια αρκετά συχνή γαστρεντερική διαταραχή που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας.
Εμφανίζεται, όταν οι κενώσεις γίνονται λιγότερο συχνές (λιγότερες από 3 φορές/ εβδομάδα) και τα κόπρανα γίνονται δύσκολα, οι κινήσεις του εντέρου είναι επώδυνες και αισθάνεσαι φουσκωμένος/η. Οι συχνές αλλαγές στην διατροφή μας ή στην καθημερινή μας ρουτίνα όπως είναι :
- το ασταθές ωράριο ύπνου,
- η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών,
- η αφυδάτωση
- η συχνή χρήση καθαρτικών
- η έλλειψη δραστηριότητας
είναι κάποιες από τις αιτίες της δυσκοιλιότητας.
- Η χρήση κάποιων φαρμάκων (αντιόξινα, αναστολείς διαύλων ασβεστίου, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά)
- Η διακοπή του καπνίσματος (η δυσκοιλιότητα είναι ένα προσωρινό αποτέλεσμα της στέρησης της νικοτίνης)
- Η παρουσία κάποιων νοσημάτων (υποθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, κυστική ίνωση)
- το άγχος,
- το συναισθηματικό στρες,
- η εγκυμοσύνη
μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.
Πως η διατροφή μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα;
1.Αύξησε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε φυτικά τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, στα όσπρια, τους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς.
Έχουμε 2 είδη φυτικών ινών: τις διαλυτές και τις αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες ζυμώνονται από τα βακτήρια του παχέος εντέρου και ενισχύουν την εντερική λειτουργία. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και διευκολύνουν την αποβολή τους από το έντερο. Η δράση τους ενισχύεται με την αυξημένη κατανάλωση νερού.
Διαλυτές φυτικές ίνες: Όσπρια, βρώμη, σίκαλη, κριθάρι, τα περισσότερα φρούτα και χυμοί φρούτων, τα περισσότερα λαχανικά, ξηροί καρποί, και κυρίως αμύγδαλα, αποξηραμένα φρούτα.
Αδιάλυτες φυτικές ίνες: Προϊόντα ολικής αλέσεως, Φλούδες φρούτων και λαχανικών, το αβοκάντο, πράσινα φασόλια, κουνουπίδι, ξηροί καρποί και σπόροι.
2. Κατανάλωνε σταθερά 3 γεύματα ημερησίως.