Φαγητό με αυγό και αβοκάντο
Φωτογραφία: Brooke Lark/Unsplash
KETO DIET

Keto diet: Oλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν την δοκιμάσεις


Η κετογονική δίαιτα, χρησιμοποιείται από την δεκαετία του 1920 ως μη φαρμακευτική επιλογή θεραπείας στην διαχείριση της παιδικής επιληψίας.

Είναι μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Φυσιολογικά, το σώμα ως βασικό καύσιμο χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες. Η μείωση λοιπόν της πρόσληψης των υδατανθράκων βάζει το σώμα μας σε μια μεταβολική κατάσταση που ονομάζεται κέτωση, δηλαδή το σώμα χρησιμοποιεί ως εναλλακτική πηγή ενέργειας το λίπος αντί για υδατάνθρακες.

Η κλασική κετογονική δίαιτα υπολογίζεται με βάση την αναλογία μεταξύ λιπών και υδατανθράκων συν πρωτεϊνών. Η πιο κοινή αναλογία είναι 3:1 ή 4:1, που σημαίνει ότι το 90% της ενέργειας προέρχεται από λίπος και το 10% από συνδυασμένους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Είναι η κετογονική δίαιτα αποτελεσματική για την απώλεια βάρους;

H keto diet είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσεις το βάρος σου. Έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι η keto diet είναι το ίδιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους όσο μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

Η κετογονική δίαιτα μπορεί να βοηθήσει τους διαιτώμενους να χάσουν περίπου 2 κιλά περισσότερο από ό,τι οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών σε 1 χρόνο. Η απώλεια βάρους κορυφώνεται σε περίπου 5 μήνες, αλλά συχνά δεν διατηρείται.

Έχουν ωστόσο παρατηρηθεί συχνά ανεπιθύμητες ενέργειες από την keto δίαιτα όπως:

 • δυσκοιλιότητα,
 • κακοσμία στόματος (χαλίτωση),
 • μυϊκές κράμπες,
 • πονοκέφαλος,
 • διάρροια,
 • αδυναμία και
 • εξανθήματα

Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι η keto δίαιτα μπορεί:

 • να προσφέρει υψηλό κορεσμό λόγω της κατανάλωσης πρωτεΐνης
 • να επιδράσει κατασταλτικά στις ορμόνες ελέγχου της όρεξης
 • να μειώνει την λιπογένεση και να αυξάνει την λιπόλυση 
Keto diet: Oλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν την δοκιμάσεις
Shutterstock

Πιθανοί κίνδυνοι από την keto δίαιτα

 1. Ένας πιθανός κίνδυνος είναι η εμφάνιση νεφρικής βλάβης λόγω των υψηλών επιπέδων απέκκρισης αζώτου κατά τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών.
 2. Η keto δίαιτα είναι υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
 3. Η χαμηλή πρόσληψη σε φυτικές ίνες (φρούτα, δημητριακά, όσπρια) μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.
 4. H έλλειψη ολόκληρων ομάδων τροφίμων όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε ανεπάρκεια μικροθρεπτικών στοιχείων όπως το σελήνιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και οι βιταμίνες B και C.
 5. H κετογονική δίαιτα έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνος για την καλή μας διάθεση.
Keto diet: Oλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν την δοκιμάσεις
Φωτογραφία: Foodie Factor/ Pexels

Βιβλιογραφία:

Bostock E.C.S, Kirkby K.C, Taylor B.V, Hawlelak J.A. C, Consumer Reports of “Keto Flu” Associated With the Ketogenic Diet. Front Nutr. 2020; 7: 20

Leticia Pereira de Brito Sampaio, Ketogenic diet for epilepsy treatment. Arq. Neuro-Psiquiatr. 2016;74 (10)

Οperto F.F, Maticardi S, Pastorino G.M.G, Verotti A, Coppola G, The Ketogenic Diet for the Treatment of Mood Disorders in Comorbidity With Epilepsy in Children and Adolescents. Front Pharmacol. 2020; 11: 578396

Paoli A, Rubini A, Volek J.S, Grimaldi K.A, Beyond weight loss: a review of the therapeutic uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets. Eur J Clin Nutr. 2013 Aug; 67(8): 789–796.

Ting R, Dugre N, Allan G.M, Lindblad A.J, Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician. 2018; 64(12):906

Η Αηδονίτσα Παυλίδη είναι Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, Μ.Sc Διατροφή και Άσκηση, ΝLP Wellbeing coach, πιστοποιημένη από την ΙΝLPTA (International NLP Trainers Association.

SHARE