Η εμμηνόπαυση είναι μια συνήθης, μη παθολογική κατάσταση που περιλαμβάνει τη μόνιμη διακοπή της εμμήνου ρύσεως για τουλάχιστον 12 μήνες.
Εμφανίζεται σε όλες τις γυναίκες με έμμηνο ρύση λόγω της ανεπάρκειας οιστρογόνων. Η διάμεση ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι 51.
Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στην εμμηνόπαυση μπορεί να συμβάλουν στην υψηλότερη συσσώρευση του λιπώδους ιστού, ιδιαίτερα στην κοιλιακή χώρα. Η αύξηση του σωματικού λίπους είναι αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής οιστραδιόλης και των ενεργειακών απαιτήσεων του σώματος που ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία.
Οι γυναίκες κατά την περίοδο αυτή έχουν μειωμένες ενεργειακές ανάγκες, δηλαδή χρειάζονται λιγότερες θερμίδες καθημερινά σε σχέση με τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
Η αύξηση βάρους μπορεί να μειωθεί με μέτριο περιορισμό θερμίδων, μαζί με επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης (0,8 έως 1,2 g/kg διαιρούμενο σε 3 βασικά γεύματα).
Ο βέλτιστος αριθμός γευμάτων είναι 4-5 γεύματα την ημέρα κάθε τρεις ώρες.
Η πρόσληψη λίπους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% της ημερήσιας πρόσληψης σε μακροθρεπτικά στοιχεία (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη), με έμφαση στην κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών, ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων (λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, τα αυγά, έλαια από καρπούς όπως ο λιναρόσπορος, σουσάμι, ελαιόλαδο).
Με την ηλικία αυξάνεται η αντίσταση στην ινσουλίνη (είναι μια κατάσταση στην οποία το ανθρώπινο σώμα παράγει την ορμόνη ινσουλίνη αλλά δεν την χρησιμοποιεί όπως θα έπρεπε) και γι΄ αυτό συστήνεται στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση να καταναλώνουν σύνθετους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (κατά πόσο ένα τρόφιμο αυξάνει την γλυκόζη του αίματος).
Σύνθετοι υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: πολύσπορο ψωμί, δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, όσπρια.
Η πρόσληψη φυτικών ινών πρέπει να είναι εντός 20-30γρ ημερησίως και οι διαλυτές ίνες πρέπει να αποτελούν το 25% αυτής.
Διαλυτές φυτικές ίνες: όσπρια, βρώμη, σίκαλη, κριθάρι, τα περισσότερα φρούτα και χυμοί φρούτων, τα περισσότερα λαχανικά, ξηροί καρποί και κυρίως αμύγδαλα, αποξηραμένα φρούτα.