Ποτό μπάρμαν
Φωτογραφία: Shutterstock
04|06|2020 11:11
SHARE
ΕΘΝΙΚΑ ΠΟΤΑ

Cachaca, Mate, Grapa: 12 εθνικά ποτά που πρέπει να δοκιμάσετε


Εμείς έχουμε το ούζο και το τσίπουρο, οι Μεξικανοί την τεκίλα, οι Ρώσοι τη βότκα, και οι Σκοτσέζοι το ουίσκι. Όμως τα national spirits είναι πολύ περισσότερα, το καθένα έχει τη δική του ιστορία και εκφράζει την κουλτούρα του τόπου παραγωγής του.

Σήμερα λοιπόν που τα αποστάγματα είναι τάση, ποτά που άλλοτε δύσκολα θα μπορούσατε να δοκιμάσετε, φιγουράρουν στις μπάρες και σας περιμένουν για έναν γευστικό γύρο του κόσμου.

Cachaca

Το εθνικό ποτό της Βραζιλίας δεν είναι τόσο σπάνιο, άλλωστε μπορεί ήδη να το έχετε δοκιμάσει σε κάποιο κοκτέιλ. Σε κάθε περίπτωση πάντως αξίζει να του δώσετε και μια σόλο ευκαιρία. Φτιάχνεται από απόσταγμα ζαχαροκάλαμου και μαζί με lime και ζάχαρη είναι ιδανικό για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Pisco

Δύο χώρες, το Περού και η Χιλή, μάχονται για την καταγωγή του. Το συγκεκριμένο ποτό μοιάζει με το brandy, προέρχεται από την απόσταξη σταφυλιού και ανάλογα με την επιλογή ή την μίξη των ποικιλιών που χρησιμοποιούνται έχει και διαφορετική γεύση. Έτσι υπάρχει το Puro (μόνο από μια ποικιλία), acholado (μίξη ποικιλιών) και Mosto Verde (ένα ελαφρύτερο και πιο γλυκό pisco). Πιείτε το, όπως στη Λατινική Αμερική με lime, σιρόπι ζάχαρης και ασπράδι αβγού.

Aguardiente

Στην Κολομβία το όνομά του σημαίνει «πύρινο νερό» και πολλοί το πίνουν εντελώς σκέτο σε σφηνάκι, όπως εμείς τη ρακή. Βγαίνει από το ζαχαροκάλαμο και συνήθως αρωματίζεται με βότανα όπως ο γλυκάνισος, ενώ ανάλογα με την περιοχή διαφέρουν οι αλκοολικοί του βαθμοί.

Mate

Το εθνικό ποτό της Αργεντινής δεν είναι αλκοολούχο, όμως «αναστατώνει» όποιον το δοκιμάσει. Παρασκευάζεται από το βότανο Yerba Mate που βρίσκεται σε αρκετές χώρες της Νοτίου Αμερικής και πολλοί το πίνουν και ως υποκατάστατο του καφέ. Θεωρείται επίσης ότι τονώνει το νευρικό σύστημα κι ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Porto

Είναι ένα από τα πιο διάσημα κρασιά του κόσμου με προέλευση από την Πορτογαλία και δη την περιοχή του Πόρτο, από όπου έχει πάρει και το όνομά του. Είναι κόκκινο, όμως διαφέρει από το ερυθρό κρασί γιατί έχει πιο γλυκιά γεύση και μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Οι Βρετανοί άποικοι που το δοκίμασαν το έκαναν διάσημο σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα εκείνη την εποχή άρχισε να παντρεύεται τo Porto με το ουίσκι, καθώς συνήθισαν να παλαιώνουν το δεύτερο σε βαρέλια που παλιότερα περιείχαν Porto.

Μint

Ένα από παλιότερα αλκοολούχα ποτά της Ευρώπης. Ήταν γνωστό στη Μεγάλη Βρετανία ήδη από τον Μεσαίωνα. Η παραδοσιακή συνταγή για την παρασκευή του περιλαμβάνει νερό, μέλι και μαγιά.

Grappa

Κλασικό μεσογειακό απεριτίφ, από την Ιταλία. Παράγεται από τα σταφύλια που αφού συμπιεστούν για να βγάλουν το κρασί, μπαίνουν σε καζάνια όπου γίνεται η τελική τους απόσταξη. Πολλά σπίτια στη γείτονα χώρα παράγουν δική τους grappa με την οποία συνδυάζουν τέλεια τις μακαρονάδες τους.

Visinata

Είναι το παραδοσιακό σπιτικό λικέρ από βύσσινο της Ρουμανίας, αρκετά δυνατό καθώς περιέχει πολύ αλκοόλ και έχει ως βάση του το κονιάκ.

Rakja

Είναι ένα είδος ρακής που σε διάφορες παραλλαγές θα το βρείτε σε όλες τις Βαλκανικές χώρες, αν και πατρίδα της είναι μάλλον η Βοσνία Ερζεγοβίνη, όπου παρασκευάζεται από μήλο και κεράσι.

Aquavitt

Στην παγωμένη Νορβηγία, φτιάχνουν ένα απόσταγμα από σιτηρά, πατάτες και βότανα, που παλαιώνεται σε βαρέλια οξιάς. Η τελική του γεύση είναι γεμάτη μπαχαρικά, όπως το κάρδαμο, ο γλυκάνισος, το κύμινο αλλά και νότες εσπεριδοειδών. Θεωρείται το εθνικό ποτό της Σκανδιναβίας και πίνεται σε σφηνάκι, ειδικά όταν κάνει πολύ κρύο.

Sake

Το ποτό της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου που θα το βρείτε σε όλα τα γιαπωνέζικα εστιατόρια και ταιριάζει τέλεια με το σούσι. Φτιάχνεται από απόσταγμα ρυζιού και η διαδικασία απόσταξης του μοιάζει περισσότερο με αυτή της μπύρας. Μπορείτε να το πιείτε ζεστό ή κρύο και σύμφωνα με την παράδοση πρέπει εσείς να σερβίρετε τους φίλους σας κι εκείνοι εσάς.

Ogogoro

Δεν είναι συνηθισμένο ποτό, όμως στη Νιγηρία το αγαπούν ιδιαιτέρως. Πρόκειται στην ουσία για μια μπίρα με μπανάνες, που θεωρείται ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες. Βγαίνει από τη συμπίεση των φύλλων του φοίνικα και χρησιμοποιείται και σε θρησκευτικές τελετές, όμως συχνά οι ερασιτέχνες κάνουν λάθη στη διαδικασία παρασκευής του, που μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά, έως και θάνατο.





SHARE