Οι 5 πρωινές συνήθειες που δεν έχεις και «σαμποτάρεις» τον μεταβολισμό σου
Φωτογραφία: Shutterstock
13|09|2023 12:41
SHARE
HEALTHY HABITS

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να τρώτε πρωινό πριν πάτε γυμναστήριο -Διατροφολόγος αποκαλύπτει


Θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Όμως, η ώρα του πρωινού είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για όσους επιθυμούν να πηγαίνουν το πρωί στο γυμναστήριο.

Φαίνεται λοιπόν πως είναι προτιμότερο να περιμένετε και να απολαύσετε μετά την γυμναστική ένα τοστ, γιαούρτι ή αυγά, καθώς αυτό οδηγεί στη μεγαλύτερη απώλεια λίπους και σε υγιέστερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με έναν ειδικό σε θέματα άσκησης και μεταβολισμού.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Javier Gonzalez, του Πανεπιστημίου του Bath, μελέτησε δεκάδες άνδρες που είτε έτρωγαν πρωινό πριν από την άσκηση είτε ολοκλήρωναν την προπόνηση νηστικοί.

Διαπίστωσε ότι εκείνοι που περίμεναν να φάνε μετά το γυμναστήριο αποκόμισαν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία τους - και μπορεί να έχουν ακόμη και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων.

Shutterstock

Ο καθηγητής Gonzalez δήλωσε στο podcast ZOE Science & Nutrition ότι πολλοί τρώνε πριν την άσκηση για να ενισχύσουν τα επίπεδα της ενέργειάς τους. Αυτό τους βοηθάει να ασκηθούν πιο σκληρά και για περισσότερο χρόνο, σύμφωνα με μελέτες. Ωστόσο, μια μελέτη του καθηγητή Gonzalez και των συνεργατών του διαπίστωσε ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα πλεονεκτήματα από την κατανάλωση πρωινού μετά την άσκηση.

Η ομάδα του χώρισε 30 άνδρες, οι οποίοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σε τρεις ομάδες. Η μία ομάδα έκανε ποδηλασία μέτριου ρυθμού σε ένα εργαστήριο πριν από το φαγητό, ενώ μια άλλη ομάδα έφαγε πρωινό και μετά έκανε ποδηλασία και η τρίτη ομάδα δεν έκανε καθόλου άσκηση.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism το 2019, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που γυμνάστηκαν με άδειο στομάχι έκαψαν περίπου διπλάσια ποσότητα λίπους από την ομάδα που γυμνάστηκε μετά το πρωινό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στα χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της άσκησης όταν ήταν νηστικοί, γεγονός που ανάγκασε το σώμα τους να χρησιμοποιήσει περισσότερο λίπος από τον λιπώδη ιστό τους, αντί μέσα στους μυες, ως καύσιμο.

Ωστόσο, ο καθηγητής Gonzalez σημείωσε ότι δεν υπήρξε αξιοσημείωτη διαφορά στην απώλεια βάρους μεταξύ των δύο ομάδων. Όμως, όσοι δεν έτρωγαν πριν από την ποδηλασία είχαν επίσης βελτιωμένη ανταπόκριση στην ινσουλίνη του αίματος - που σημαίνει ότι το σώμα τους παρήγαγε λιγότερη ποσότητα της ορμόνης για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους.

Αυτό υποδηλώνει ότι θα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι το να μην τρώει κανείς πριν από μια προπόνηση οδηγεί σε καλύτερη υγεία.

Και για όσους ανησυχούν ότι δεν έχουν αρκετή ενέργεια για να κάνουν την προπόνηση στο γυμναστήριο, ο καθηγητής Gonzalez λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε «πάρει αρκετά καύσιμα από την προηγούμενη ημέρα» χωρίς να χρειάζεται να χορτάσουμε πρωινό.

SHARE