Γιατί δεν πρέπει ποτέ να σπάτε σπυράκια στο «Τρίγωνο του Κινδύνου»
Φωτογραφία: Shutterstock
06|12|2023 09:52
SHARE
ΣΠΥΡΑΚΙΑ

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να σπάτε σπυράκια στο «Τρίγωνο του Κινδύνου»


Όταν η πρώην σταρ του Dance Moms, Μπρουκ Χάιλαντ, δημοσίευσε ένα βίντεο στη σελίδα της στο TikTok στις 14 Νοεμβρίου, το μάτι της είχε πρηστεί εξαιτίας ενός σπυριού.

Το σπυράκι ήταν ακριβώς στην άκρη του φρυδιού της, το οποίο παραδέχτηκε ότι έσπασε το προηγούμενο βράδυ. Λίγο μετά τη δημοσίευση, αναφέρει ο Independent, πολλοί σχολιαστές σημείωσαν ότι το σπυράκι βρίσκεται σε μια περιοχή που ονομάζεται «το τρίγωνο του θανάτου» και σχολίασαν ότι η Χάιλαντ θα μπορούσε να έχει λοίμωξη από σταφυλόκοκκο.

@brookehyland_1 Replying to @Samy 🌻 ✨ #greenscreen ♬ original sound - Brooke Hyland

Αφού πήγε στο γιατρό και της συνταγογραφήθηκαν αντιβιοτικά, με νέο βίντεο στο TikTok εξήγησε ποιο είναι στην πραγματικότητα το τρίγωνο του θανάτου. Ο όρος αναφέρεται στην περιοχή του προσώπου από τη γέφυρα της μύτης μέχρι τις γωνίες του στόματος.

Η Χάιλαντ είπε, ενώ διάβαζε από ένα άρθρο, «γενικότερα συνιστάται να μην σπάτε κανέναν σπυράκι στο πρόσωπό σας, πόσο μάλλον σε αυτή την περιοχή. Και αυτό γιατί υπάρχουν αιμοφόρα αγγεία που έχουν απευθείας γραμμές στο κρανίο ή τον εγκέφαλό σας που μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρές λοιμώξεις που μπορούν να εξαπλωθούν πολύ γρήγορα».

Η κλινική του Κλίβελαντ περιγράφει το τρίγωνο του θανάτου ως «απευθείας γραμμή προς τον εγκέφαλό σας» αναφέροντας πως τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή αυτή συνδέονται απευθείας με τον εγκέφαλο.

Όταν ένα άτομο παθαίνει κάποιου είδους μόλυνση σε αυτή την περιοχή, εξαιτίας του piercing για παράδειγμα, έχει την ικανότητα να ταξιδέψει γρήγορα μέχρι τον εγκέφαλο του ατόμου, με αποτέλεσμα μια πολύ μεγαλύτερη μόλυνση.

Βέβαια ο δερματολόγος Dr Alok Vij δήλωσε στην κλινική ότι δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες για θάνατο. «Ευτυχώς, είναι σχετικά απίθανο», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αλλά όποτε υπάρχει αλληλεπίδραση με βακτήρια, υπάρχει πάντα η πιθανότητα μόλυνσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα υγείας».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω επιπλοκές στην υγεία, όπως «εγκεφαλικό απόστημα (πύον που προκαλεί πρήξιμο του εγκεφάλου σας), εγκεφαλική λοίμωξη, βλάβη στα νεύρα του προσώπου σας, συμπεριλαμβανομένης της παράλυσης των μυών των ματιών σας, μηνιγγίτιδα, πνευμονία, σηπτικά έμβολα (μολυσμένοι θρόμβοι αίματος που ταξιδεύουν στην κυκλοφορία του αίματος) και εγκεφαλικό επεισόδιο», σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

Ωστόσο, εάν ο σχηματισμός θρόμβου εντοπιστεί έγκαιρα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, ανέφερε η κλινική.

Παρά τη σύσταση του Dr. Vij να αποφεύγουν οι άνθρωποι να βγάζουν τα σπυράκια τους, η κλινική μοιράστηκε ορισμένες προτάσεις αν τύχει να βγάλετε σπυράκι στην περιοχή του τριγώνου του κινδύνου.

Το να αφήσετε, λοιπόν, το σπυράκι να επουλωθεί μόνο του, είναι προτιμότερο. Αλλά, αν βιάζεστε, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι για να επιταχύνετε με ασφάλεια τη διαδικασία επούλωσης στην περιοχή του τριγώνου του κινδύνου.

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, μπορείτε να εφαρμόσετε μια ζεστή κομπρέσα στην περιοχή για 10 έως 15 λεπτά, η οποία θα σας βοηθήσει να τραβήξετε το πύον στην επιφάνεια. Τα επιθέματα για τα σπυράκια είναι επίσης μια καλή ιδέα αν το σπυράκι έχει ανοίξει. Και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας δερματολόγος μπορεί να κάνει μια ένεση κορτιζόνης ή αντιβιοτικού, αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον Δρ Vij, εάν εμφανιστεί μια λοίμωξη, θα πρέπει να παρακολουθείτε την υγεία σας μέσα στις πρώτες πέντε έως 10 ημέρες για να δείτε εάν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές.

«Η λοίμωξη μπορεί να αρχίσει να μεγαλώνει, να εξαπλώνεται και να καλύπτει μεγαλύτερη περιοχή», δήλωσε στην Cleveland Clinic, «και μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε άρρωστοι - με πυρετό, τρέμουλο, ρίγη. Αν αυτό αρχίσει να συμβαίνει, επισκεφθείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό για διάγνωση και θεραπεία».

SHARE