Γιατί η διαλειμματική νηστεία είναι πιο αποτελεσματική δίαιτα

Γιατί η διαλειμματική νηστεία είναι πιο αποτελεσματική δίαιτα -Από την ειδικό που την κάνει

Η ειδικός σε θέματα διατροφής και ορμονών Dr. Mindy Pelz αποκαλύπτει πώς η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να εξισορροπήσουν τις ορμόνες τους και να ενισχύσουν το μεταβολισμό τους.

Οπώς γράφει σε άρθρο της στην Telegraph, πριν ανακαλύψει τη διαλειμματική νηστεία, λειτουργούσε όπως οι περισσότερες γυναίκες. Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, έτρωγε λιγότερο και γυμναζόταν περισσότερο για να διατηρήσει το βάρος και την υγεία της σε καλό επίπεδο. Ωστόσο, όταν οι ορμόνες της άλλαξαν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, συνέχισε να προσπαθεί να γυμνάζεται περισσότερο, αλλά διαπίστωσε ότι δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό και τραυματιζόταν συνεχώς. Όταν δοκίμασε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένης της keto, τα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και κακού ύπνου πήγαν στα ύψη.

Αυτά τα νέα συμπτώματα, σε συνδυασμό με τις αναδυόμενες έρευνες σχετικά με τη διαλείπουσα νηστεία, την έκαναν να θέλει να τη δοκιμάσει. Μέσα σε τρεις ημέρες από την έναρξη της διαλείπουσας νηστείας, ένιωσε το βάρος της να πέφτει, την ενέργειά να αυξάνεται, τη διάθεσή να βελτιώνεται, τις εξάψεις να μειώνονται και να κοιμάται ξανά όλη τη νύχτα.

«Μου αρέσει να παραλείπω το πρωινό»

Το κλειδί της διαλείπουσας νηστείας είναι να συντομεύετε το καθημερινό σας διατροφικό παράθυρο, έτσι ώστε ο μεταβολισμός να ξεκουράζεται και να αρχίσετε να καίτε λίπος από το σώμα, αντί για γλυκόζη από το φαγητό. «Ορισμένες ημέρες, μπορεί να τρώω μόνο μεταξύ μεσημεριού και 8μμ, οπότε νηστεύω για 16 ώρες την ημέρα. Αλλά, για μένα, δεν υπάρχει μια τυπική ημέρα - οι χρόνοι αλλάζουν», σημειώνει η Dr. Mindy Pelz.

«Είμαι πιο παραγωγική το πρωί, οπότε σηκώνομαι στις 5 π.μ. και διαλογίζομαι. Περίπου μια ώρα αφού ξυπνήσω, πίνω ένα φλιτζάνι καφέ. Στη συνέχεια γυμνάζομαι και συνεχίζω να εργάζομαι μέχρι περίπου το μεσημέρι. Χρησιμοποιούμε την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε συνήθως τρώω το μεγαλύτερο γεύμα μου στη μέση της ημέρας. Συχνά πηγαίνω για περπάτημα αμέσως μετά για να βοηθήσω στην καύση της γλυκόζης που μόλις έφαγα. Στη συνέχεια επιστρέφω στη δουλειά και τρώω ένα ελαφρύ δείπνο. Μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα, μου αρέσει να παρατείνω τη νηστεία μου τρώγοντας μόνο ένα γεύμα την ημέρα - αυτό κάνει τον εγκέφαλό μου να σκέφτεται καλύτερα και με ενεργοποιεί. Είναι μια επανεκκίνηση», περιγράφει.

Η νηστεία ενισχύει την καύση λίπους

Κάθε φορά που τρώτε, η γλυκόζη στο αίμα σας ανεβαίνει και το σώμα σας καίει ζάχαρη από τις τροφές που τρώτε. Αλλά αν αυτό είναι το μόνο που κάνουμε, χάνουμε κυριολεκτικά έναν άλλο τρόπο με τον οποίο το σώμα μας παράγει ενέργεια. Όταν νηστεύουμε για περισσότερες από 13 ώρες, το σώμα μας αρχίζει να καίει λίπος και να παράγει κετόνες, τις οποίες χρησιμοποιεί ως καύσιμο. Αυτό ξεκινά μέσα σε λίγες μέρες από την έναρξη της διαλείπουσας νηστείας. «Σκεφτείτε τους αρχέγονους φίλους μας κυνηγούς- μερικές φορές σκότωναν και γλεντούσαν για ώρες, μερικές φορές τους έπαιρνε μέρες να βρουν τροφή», λέει η
Dr. Mindy Pelz.

Μέσα, λοιπόν, σε κάθε 24ωρο, χρειαζόμαστε ένα παράθυρο φαγητού και ένα παράθυρο νηστείας, ώστε να μπορείτε να εναλλάσσεστε μεταξύ φάσεων καύσης σακχάρων και καύσης λίπους.

Είναι καλό να είστε ευέλικτοι με τη νηστεία

Οι περισσότερες συνήθειες υγείας πρέπει να είναι εστιασμένες, πειθαρχημένες και δομημένες - η μαγεία της νηστείας είναι η ποικιλία, που σας επιτρέπει να την προσαρμόσετε στον τρόπο ζωής σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να την τηρήσουν.

Όταν ξεκινάτε, κρατήστε ημερολόγιο και δοκιμάστε να τρώτε πρωινό λίγο αργότερα για να επιμηκύνετε τον χρόνο νηστείας σας. Και αν γυρνάτε από τη δουλειά αργότερα από το συνηθισμένο και μαγειρεύετε το δείπνο στις 9, ας πούμε, το βράδυ, μπορείτε απλά να νηστέψετε λίγο περισσότερο την επόμενη μέρα.

Μεταμορφώστε την υγεία σας με τρεις νέες διατροφικές συνήθειες

Πρώτον, τρώτε περισσότερα καλά έλαια (ελαιόλαδο, λιναρόσπορο, σουσάμι) και αποφύγετε τα κακά (όπως η μαργαρίνη, το καλαμποκέλαιο και το φυτικό λάδι). Δεύτερον, αφήστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί και τα κέικ, και ασχοληθείτε με τους υδατάνθρακες της φύσης - φρούτα, συμπεριλαμβανομένων πολλών μούρων, λαχανικά, πατάτες και μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως. Τρίτον, ξεφορτωθείτε όλα τα ψεύτικα, συνθετικά συστατικά - τα πρόσθετα όπως οι χρωστικές και τα γλυκαντικά. Αν αλλάξετε μόνο αυτά τα τρία πράγματα και μάθετε να νηστεύετε, έστω και για 13 ώρες, θα μεταμορφώσετε τη μεταβολική σας υγεία.

Μετρήστε τα σάκχαρα στο αίμα, όχι το βάρος σας

Οι ζυγαριές δεν λένε όλη την αλήθεια - δεν δείχνουν προς ποια κατεύθυνση κινείστε μεταβολικά. Ένα μόνιτορ γλυκόζης αίματος το κάνει και μπορεί να αλλάξει τις διατροφικές σας συνήθειες. Κάθε γυναίκα που έχει έμμηνο ρύση και χρησιμοποιεί μετρητή γλυκόζης αρχίζει να φρικάρει όταν βλέπει τη γλυκόζη στο αίμα της να ανεβαίνει την εβδομάδα πριν από την περίοδό της. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός προσπαθεί να ανεβάσει τα αποθέματα γλυκόζης για να παράγει περισσότερη προγεστερόνη και να αποβάλει το αίμα. Όλοι γνωρίζουμε ότι επιθυμούμε υδατάνθρακες πριν από τον κύκλο μας - αυτό συμβαίνει επειδή χρειαζόμαστε τη γλυκόζη να είναι υψηλότερη. Με ένα όργανο παρακολούθησης της γλυκόζης, μπορούμε να δούμε αυτή την τάση και να καταλάβουμε γιατί το σώμα μας έχει αυτόν τον ρυθμό - δεν είναι ο ίδιος κάθε μέρα του μήνα.

Η δίαιτα που ακολουθούσατε στα 25 σας δεν θα σας βοηθήσει στα 45

Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, η προγεστερόνη μειώνεται σταθερά, ενώ τα οιστρογόνα αυξομειώνονται πολύ περισσότερο, μέχρι που και αυτά μειώνονται μετά την εμμηνόπαυση.

Γι' αυτό κάθε γυναίκα άνω των 40 πρέπει να νηστεύει, σύμφωνα με την Dr. Mindy Pelz, γιατί θα βοηθήσει σε αυτή την αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μετά τα 40, η νηστεία μπορεί να βοηθήσει στις ορμονικές αλλαγές

Η διαιτολόγος ανακάλυψε τη νηστεία στις αρχές της δεκαετίας των 40 της και έγινε το εργαλείο της για την απώλεια βάρους. Τώρα που έχω περάσει σχεδόν ένα χρόνο χωρίς περίοδο, παρατηρεί ότι παίρνει βάρος γύρω από την κοιλιά και τους γοφούς, καθώς το σώμα της γίνεται πιο ανθεκτικό στην ινσουλίνη. Έτσι, δοκίμασε ξανά κάποιες μεγαλύτερες νηστείες, κάποιες μέρες κάνοντας μόνο ένα γεύμα την ημέρα. Ηδη λέει αισθάνεται την αλλαγή στο βάρους της και στη μέση του σώματος.

Η νηστεία είναι ευκολότερη από τη δίαιτα

Άλλες δίαιτες φαίνονται πιο δύσκολες ή πιο βαρετές με τον καιρό. Η νηστεία δεν είναι έτσι. Σύμφωνα με την Dr. Mindy Pelz μπαίνει τέλος στο τσιμπολόγημα.

Είναι αποδοτική σε χρόνο, δεν κοστίζει χρήματα και δεν χρειάζεστε τεράστια δύναμη θέλησης. «Μπορείτε να εθιστείτε στη νηστεία επειδή αισθάνεστε τόσο καλά», καταλήγει.