Αβοκάντο σε ψωμί πάνω σε πιάτο με πιρούνι
Φωτογραφία: Mariana Medvedeva/ Unsplash
05|04|2023 09:05
SHARE
ΕΝΤΕΡΙΚΟ ΜΙΚΡΙΟΒΙΩΜΑ

Εντερικό μικροβίωμα και λαμπερό δέρμα: Ο έντονος συσχετισμός που υπάρχει και πρέπει να γνωρίζεις


Από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης μας, κουβαλάμε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία θα μας συντροφεύουν για το υπόλοιπο της ζωής μας.

Όπως τα γονίδια που φέρουμε δεν τροποποιούνται παρά μόνο επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες έτσι και ένας μεγάλος αριθμός μικροβίων κατοικούν και συνυπάρχουν σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας με σκοπό την προάσπιση της καλής υγείας και ευεξίας του. Όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί έχουν κινήσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, η οποία τους μελετάει παρατεταμένα και τους ονομάζει με μία λέξη μικροβίωμα. 

Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στο εντερικό μικροβίωμα. Το έντερο λέγεται πως είναι ο δεύτερος εγκέφαλος και όχι άδικα αφού καθορίζει διάφορες λειτουργίες του οργανισμού και ο εγκέφαλος όμως με την σειρά του επιδρά στην ρύθμιση του μικροβιώματος του εντέρου. Υπάρχει λοιπόν μία σχέση εξάρτησης αυτών των δύο συστημάτων η οποία είναι ιδιάζουσας σημασίας. Το είδος και η ισορροπία του μικροβιώματος αντανακλά  την ψυχολογία του καθενός από εμάς, τις διακυμάνσεις, το στρες, αλλά και τα τραύματα που κουβαλάμε και βιώνουμε στο πέρας της ζωή μας. 

Σε άτομα λοιπόν με ευερέθιστο έντερο έχει αποδειχθεί πως το μικροβίωμα απέχει πολύ σε φυσιολογία συγκριτικά με αυτό ενός υγιούς ατόμου, πόσο μάλλον σε άτομα με ευερέθιστο έντερο που έχουν υποστεί σοβαρά ψυχοσωματικά τραύματα . Παρότι όμως υπάρχουν κοινά σημεία, δεν υπάρχει καθολική ταυτότητα του μικροβιώματος. Κάθε οργανισμός κουβαλάει δικά του χαρακτηριστικά και ένα εντελώς μοναδικό μικροβίωμα που επηρεάζεται από μία πληθώρα γενετικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. 

Καθίσταται λοιπόν αναγκαίο να γνωρίζουμε την χλωρίδα του εντέρου μας για να μπορούμε να μιλάμε για όσο πιο εξατομικευμένη διατροφή, βασισμένη ακριβώς σε όσα έχει ανάγκη το σώμα μας για να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητά του αλλά και για να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για το σώμα του. Είναι εκπληκτικό το ότι συγκεκριμένα βακτήρια οφείλονται για συγκεκριμένες λειτουργίες του οργανισμού. Όταν υπάρχουν στις κατάλληλες ποσότητες, ρυθμίζουν την όρεξη, την γλυκόζη του αίματος, ενισχύουν το ανοσοποητικό, προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες,  άλλοτε καθορίζουν την απορρόφηση θρεπτικών συτατικών, άλλοτε την αθλητική απόδοση μέσω της προσαρμογής τους στο γαλακτικό οξύ,   και ενίοτε την συνολική υγεία !  

Μέσω της εξέτασης του εντερικού μικροβιώματος, που γίνεται πολύ εύκολα μπορούμε να έχουμε πληροφόρηση για όλα αυτά και να τα ρυθμίζουμε τόσο μέσω της διατροφής όσο και με εξατομικευμένα συμπληρώματα όταν υπάρχει ανάγκη! 

Και επειδή θέλω να τα μοιράζομαι όλα με εσάς, την εξέταση αυτή μπορούμε να την κάνουμε και μαζί απλά και μόνο με την βοήθεια ενός κιτ που περιέχει όλα τα απαραίτητα. 

Άλλος ένας σύμμαχος μας λοιπόν στην προσπάθεια διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους πρέπει να γίνει το εντερικό μικροβίωμα και με την γνώση αυτού, θα γνωρίσουμε και θα διαχειριστούμε καλύτερα το σώμα μας! 

Συνοψίζοντας όλα αυτά σε πρακτικά tips της για την καθημερινότητά μας, σας κάνω τον δεκάλογο ενός υγιούς μικροβιώματος! 

  • Τρώμε ποικιλία τροφίμων. (Βοηθάνε στην λήψη συστατικών από διάφορους τύπους τροφίμων που είναι ωφέλιμοι για το μικροβίωμα μας ) 
  • Αποφεύγουμε την ζάχαρη και το λίπος ( Είναι τροφή για επιβλαβή  βακτήρια και μικροοργανισμούς )
  • Περιορισμός  τεχνητών γλυκαντικών ( Επηρεάζουν αρνητικά το εντερικό μικροβίωμα)
  • Σύμμαχοί μας τα φρούτα & τα λαχανικά ( Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που είναι ωφέλιμες για την χλωρίδα του εντέρου) 
  • Φυσικό γιαούρτι – Κεφίρ-Σόγια-Τουρσί (Ζυμώμενα Τρόφιμα ικανά να αλλοιώνουν τα μικρόβια) 
  • Κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως ( Οι φυτικές ίνες που περιέχουν διασπώνται στο παχύ έντερο και προάγουν την υγεία και σωστή λειτουργία του) 
  • Πολυφαινόλες ; NAI! ( Βρίσκονται στην μαύρη σοκολάτα, κόκκινο κρασί, σταφύλια, αμύγδαλα, μύρτιλα και στο μπρόκολο  αφομοιώνονται από τα βακτήρια του εντέρου και έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία)  
  • Επαρκής Ύπνος ( Η ξεκούραση του οργανισμού μας συνδέεται άμεσα με την υγιή μικροχλωρίδα του εντέρου) 
  • Μειώστε το στρες!( Το έντερο είναι ο δεύτερος εγκέφαλος μας. Το μικροβίωμα του έχει άμεση σχέση με την καλή ψυχολογία) 
  • Προβιοτικά και Πρεβιοτικά! ( Η λήψη τους επαναφέρει και εξισορροπεί καθοριστικά και γρήγορα το εντερικό μικροβίωμα μιας που πολλές φορές η ποιότητα της τροφής και η έντονη καθημερινότητα δρουν επιβαρυντικά σε αυτό ) 

Ευχαριστούμε την διατροφολόγο Αλεξιάδου Αγγελική για το άρθρο.

Blog: https://aggelikialexiadou.blogspot.com,Instagram,Facebook





SHARE