Κάνει τελικά να φοράμε make up στο γυμναστηριο;

Φοράτε μέικ-απ και στο γυμναστήριο; Νέα μελέτη εξηγεί αν τελικά είναι σωστό ή όχι

Το «no make up» αποτελεί τάση το τελευταίο διάστημα καθώς όλο και περισσότερες celebrities εμφανίζονται φυσικές, χωρίς ίχνος μακιγιάζ.

Αυτή την τάση ίσως θα πρέπει να υιοθετήσουμε και στο γυμναστήριο καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology, το να φοράμε make up κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι επιβλαβές για το δέρμα μας.

Γιατί είναι επιβλαβές να φοράμε make up στο γυμναστήριο

Σύμφωνα με τη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 43 άτομα, τα επίπεδα υγρασίας στα σημεία που υπήρχε μακιγιάζ αυξήθηκαν σε σύγκριση με τα σημεία που δεν είχαν μακιγιάζ. Αυτό σημαίνει ότι το make up εμποδίζει την υγρασία να εξατμιστεί. Ακόμη, μετά την άσκηση το μέγεθος των πόρων μεγάλωσε στις περιοχές κάτω από το makeup, γεγονός που υποδηλώνει ότι το μακιγιάζ φράζει τους πόρους. Υπήρξε επίσης μια αύξηση στην παραγωγή ελαίου στις περιοχές χωρίς μακιγιάζ του προσώπου και μια μείωση στις περιοχές που καλύπτονται από το foundation, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διατήρηση των σωστών επιπέδων λιπαρότητας στο δέρμα μπορεί να είναι δύσκολη όταν φοράμε make-up. Το δέρμα έγινε επίσης πιο ελαστικό μετά την άσκηση για όσους φορούσαν μακιγιάζ σε σύγκριση με εκείνους χωρίς.

«Για την υγεία του δέρματος, είναι καλύτερο να ασκείσαι χωρίς μακιγιάζ», δήλωσε ο συγγραφέας της έρευνας, Dongsun Park, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Εκπαίδευσης της Κορέας.

Βακτήρια & φραγμένοι πόροι

Η Grace Day, αισθητικός και ειδικός στην περιποίηση του δέρματος στο Beauty Bay, δήλωσε ότι το «no make up» κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να μην είναι εφικτό για πολλές γυναίκες, παρά τα ευρήματα της μελέτης. Επομένως συμβουλεύει τους ανθρώπους να αποφεύγουν τη χρήση έντονου μακιγιάζ. «Το να μην φοράμε μακιγιάζ δεν είναι δυνατό για πολλές από εμάς, για πολλούς λόγους. Έτσι, για να διασφαλίσετε ότι το δέρμα σας θα παραμείνει λαμπερό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε προϊόντα που δεν θα είναι πολύ ενοχλητικά για το δέρμα σας».

Φωτογραφία/Shutterstock

«Η αποφυγή του έντονου μακιγιάζ, όπως τα foundation πλήρους κάλυψης, θα βοηθήσει στη μείωση των εξανθημάτων μετά την προπόνηση. Αξίζει επίσης να πάρετε το καθαριστικό σας μαζί σας στο γυμναστήριο, ώστε να μπορείτε να καθαρίσετε αμέσως μετά τη συνεδρία σας, για να απαλλαγείτε από τυχόν συσσώρευση ιδρώτα και βακτηρίων», πρόσθεσε.

«Το επιχείρημα να αφήνεις το δέρμα σου γυμνό στο γυμναστήριο βασίζεται στην ιδέα ότι οι πόροι παραμένουν μη φραγμένοι και το καθαρό δέρμα μπορεί να αναπνέει, αποτρέποντας τα σπυράκια που μπορεί να προκύψουν από το μακιγιάζ που παγιδεύει τον ιδρώτα και τα βακτήρια στους πόρους» είπε και πρόσθεσε ότι «τα βακτήρια που βρίσκονται στο γυμναστήριο είναι πιο πιθανό να προσκολληθούν στο μακιγιάζ παρά στο καθαρό δέρμα, ειδικά καθώς οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς να αγγίζουν το πρόσωπό τους πολλές φορές την ώρα, αυξάνοντας την πιθανότητα τα βακτήρια να εγκατασταθούν στους πόρους».