γυναίκα τρέχει
Tips για τρέξιμο/ Φωτογραφία: Shutterstock
RUNNING

Πώς να βελτιωθείς στο τρέξιμο: Έξυπνα tips για να γίνεις καλύτερος δρομέας


Τα τελευταία χρόνια το τρέξιμο είναι μεγάλη τάση, ενώ την περίοδο της καραντίνας όλο και περισσότερος κόσμος άρχισε να εξοικειώνεται τόσο με το περπάτημα όσο και με το τρέξιμο. Εξάλλου, ήταν μια διαφυγή από το σπίτι και ο καλύτερος τρόπος να έχουμε ψυχική υγεία.

Για να μη βαρεθείς το τρέξιμο πρέπει να έχεις στο μυαλό σου την πρόοδο, έτσι ώστε κάθε φορά να κατακτάς ένα στόχο και να περνάς στον επόμενο. Για παράδειγμα δεν μπορείς να τρέχεις συνέχεια 10 χιλιόμετρα γιατί, όπως υποστηρίζουν οι προπονητές, θα χάσεις το ενδιαφέρον σου, θα έχεις την αίσθηση πως δεν βελτιώνεσαι, με αποτέλεσμα να κρεμάσεις τα αθλητικά σου παπούτσια. Ενώ όταν υπάρχει πρόοδος, άρα εξέλιξη, παραμένει ψηλά το κίνητρο σου.

Αν, από την άλλη, έχεις κολλήσει επειδή τους τελευταίους 5 μήνες τρέχεις 5 χιλιόμετρα, το έχω πάθει κι εγώ, υπάρχουν έξυπνα tips και από τεχνικές για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση σου για να βελτιωθείς, να γίνεις καλύτερος δρομέας και πάνω απ΄ όλα να μη χάσεις το κίνητρο σου.

Πώς να βελτιώσεις την απόσταση του τρεξίματος

«Αν θέλεις να βελτιώσεις την απόσταση που τρέχεις πρέπει να το κάνεις σταδιακά» συμβουλεύει η γυμνάστρια Adrienne Herbert στο Stylist. Αυτό το tip θα σε βοηθήσει να αποφύγεις σοβαρούς τραυματισμούς και θα σε βοηθήσει να βελτιωθείς με τη πάροδο του χρόνου.

Έτσι, αν τρέχεις 5 χιλιόμετρα, μην πας κατευθείαν στα 10 χλμ και ακολούθησε τον κανόνα του 10%, όπως συμβουλεύει η γυμνάστρια. Τρέξε 5 χλμ, την επόμενη βάλε στόχο τα 5,5 χλμ, ενώ από την επόμενη βδομάδα τρέξε λίγο παραπάνω και φτάσε τα 6 χλμ. Να θυμάσαι πως για την καλύτερη προπόνηση σου χρειάζεται να αυξάνεις σταδιακά το χρόνο τρεξίματος.

Μια επιπλέον συμβουλή για να βελτιώσεις την απόσταση τρεξίματος, σύμφωνα με την παραολυμπιονίκη Claire Cashmore, είναι η σωστή αναπνοή -ιδιαίτερα αποτελεσματική για μεγαλύτερες αποστάσεις. «Εστίασε στην αναπνοή μέσα από την κοιλιά και το διάφραγμα για να μεγιστοποιήσεις την πρόσληψη οξυγόνου» αναφέρει η ίδια.

Πώς να βελτιώσεις την ταχύτητα του τρεξίματος

Για να καταφέρεις να βελτιώσεις την ταχύτητα σου η Adrienne Herbert προτείνει να κάνεις προπόνηση με διαστήματα. «Ώθησε τον εαυτό σου να δώσει το 90% για ένα λεπτό μετά κάνε μια ανάκαμψη με ελαφρύ τζόκινγκ μειώνοντας τον ρυθμό για 30 δευτερόλεπτα». Επιπλέον, ο κάθε δρομέας με τον χρόνο μαθαίνει τον δικό του ρυθμό. Αυτό επιτυγχάνετε με τη παρακολούθηση των διαδρομών και σίγουρα θα βοηθήσει ένα χρονόμετρο για να βλέπεις το αποτέλεσμα.

Πώς να αποκτήσεις εμπιστοσύνη στον ευατό σου

Ίσως, το πρώτο διάστημα να αγχώνεσαι για το πώς θα τα καταφέρεις ή να απογοητεύεσαι, γιατί δεν τρέχεις γρήγορα και δεν έχεις ρυθμό. Απομάκρυνε τις συγκεκριμένες σκέψεις και μη σαμποτάρεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Θυμήσου ότι βελτιώνεσαι μόνο με την προπόνηση.

Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος χρειάζεται να κάνεις ένα μικρό break.

Μάλιστα, η Adrienne συμβουλεύει «Μην ανησυχείς για το πόσο γρήγορα τρέχεις, άσε στην άκρη το ρυθμό και επικεντρώσου στη συνέπεια». Κι όπως πολύ καλά καταλαβαίνεις η συνέπεια έρχεται μέσα από την προπόνηση. Όταν είσαι συνεπής στη προπόνηση σου και βλέπεις πως αυξάνεται η απόδοση σου κατακτάς και την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.

Αν μια ημέρα ή ολόκληρη βδομάδα δεν τα πας πολύ καλά με τη προπόνηση σου μη βιαστείς να τα βάλεις με τον εαυτό σου και να τον κατηγορήσεις. Όλα σε επηρεάζουν, είτε αυτό είναι το απαιτητικό εργασιακό σου πρόγραμμα, η ζωή στο σπίτι μέχρι και η περίοδός σου. Για αυτό το μυστικό είναι ένα: η συστηματική εξάσκηση.





SHARE