Φωτογραφία:THE 5TH/Pexels
Φωτογραφία:THE 5TH/Pexels
01|03|2024 10:56
SHARE
Fasting Mimicking Diet

Fasting Mimicking Diet: Ποια είναι η νέα δίαιτα που μιμείται τη νηστεία και μας κάνει να φαινόμαστε νεότεροι


Η «Fasting Mimicking Diet» ή αλλιώς FMD, είναι μία περιοδική δίαιτα η οποία μιμείται τη νηστεία. Βασίζεται στον περιορισμό των θερμίδων και στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μόνο για πέντε ημέρες τον μήνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», η δίαιτα αυτή δεν μας κάνει να…λιμοκτονούμε ενώ ταυτόχρονα έχει αντιγηραντική δράση.

Πο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε πως τρεις μόλις κύκλοι αυτής της περιοδικής δίαιτας μπορούν να μειώσουν τους βιοδείκτες που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, το λίπος στο ήπαρ και άλλους δείκτες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Η «Fasting Mimicking Diet» -που έχει σχεδιαστεί από τον καθηγητή-βιολόγο Valter Longo στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια- είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά και χαμηλή σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και θερμίδες.

Φωτογραφία: Shutterstock

Η έρευνα για την Fasting Mimicking Diet

Ο αντίκτυπος της δίαιτας μελετήθηκε σε δύο κλινικές έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 70 ετών. Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν 3-4 μηνιαίους κύκλους, ακολουθώντας την FMD για 5 ημέρες και τηρώντας κανονική διατροφή για τις υπόλοιπες 25 ημέρες.

Σύμφωνα με τη dailymail, κατά τη διάρκεια της πενθήμερης περιόδου νηστείας, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να καταναλώνουν συγκεκριμένες μερίδες φυτικής σούπας, ενεργειακές μπάρες, ενεργειακά ποτά, κάποια σνακ και τσάι. Τους δόθηκε επίσης ένα συμπλήρωμα, ώστε να μην χάνουν σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς στην ομάδα που ακολούθησαν την δίαιτα είχαν μικρότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, λιγότερο κοιλιακό λίπος και λίπος στο συκώτι, μαζί με βελτιωμένους δείκτες του ανοσοποιητικού συστήματος που υποδηλώνουν λιγότερη φλεγμονή.

Επιπλέον, και οι δύο κλινικές μελέτες έδειξαν ότι όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα αυτή είχαν μειώσει τους δείκτες που σχετίζονται με τη βιολογική γήρανση κατά 2,5 χρόνια κατά μέσο όρο.

SHARE