5 γυναικολογικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε
Φωτογραφία: Shutterstock
07|04|2024 16:04
SHARE
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

5 συμπτώματα υγείας που καμία γυναίκα δεν πρέπει να αγνοεί -Οι «κόκκινες σημαίες»


Η μέση γυναίκα ζει περισσότερο από τον συνομήλικο άνδρα σύμφωνα με την επιστήμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα έχουμε όλα εύκολα όσον αφορά την υγεία μας.

Από την αντιμετώπιση της περιόδου και του τοκετού μέχρι τα προβλήματα υπογονιμότητας και την ταλαιπωρία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, πολλά από τα θέματα της προσωπικής υγείας των γυναικών είναι ευαίσθητα να συζητηθούν, αν και όχι εντελώς ταμπού. Αλλά δεν πρέπει να αφήνουμε τον φόβο της ντροπής ή της κρίσης να μας εμποδίζει να αναζητήσουμε βοήθεια.
Ακολουθούν πέντε συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Και μην ανησυχείτε, ο γυναικολόγος θα τα έχει δει όλα αυτά στο παρελθόν…

Shutterstock

Ανώμαλη κολπική αιμορραγία

Οποιαδήποτε αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, μετά το σεξ ή μετά την εμμηνόπαυση χρειάζεται έλεγχο. Διάφορα πράγματα μπορούν να προκαλέσουν ανώμαλη αιμορραγία - από θέματα που σχετίζονται με την ορμονική αντισύλληψη, γυναικολογικές παθήσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών(PCOS), σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, κύστεις ωοθηκών, καλοήθη εξογκώματα, έως και ορισμένους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας ή της μήτρας. Μερικές φορές υπάρχει μια απλή εξήγηση που είναι εύκολο να λυθεί, αλλά είναι σημαντικό να αποκλείσετε οτιδήποτε πιο σοβαρό. Η αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση χρειάζεται πάντα επανεξέταση από γιατρό.

Βαθύς πυελικός πόνος ή επώδυνο σεξ

Ο πυελικός πόνος είναι συχνός (περίπου μία στις έξι γυναίκες τον αναφέρει), ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον ανεχτείτε χωρίς διερεύνηση. Ο βαθύς πυελικός πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ θα μπορούσε να υποδηλώνει καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση ή η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID). Η κατάλληλη αντιμετώπιση είναι διαθέσιμη, οπότε μην ντρέπεστε να μιλήσετε στον παθολόγο σας.

Ανώμαλες κολπικές εκκρίσεις

Το κολπικό έκκριμα είναι φυσιολογικό: οι περισσότερες γυναίκες το βιώνουν αλλά δεν τους αρέσει να μιλούν γι' αυτό. Ένα λεπτό, υδαρές έκκριμα διατηρεί τον κόλπο υγρό και προστατεύει από τις λοιμώξεις. Αλλά, αν παρατηρηθεί αλλαγή στη σύσταση, το χρώμα, τη μυρωδιά ή την υφή, τότε μπορεί να έχετε μια κοινή λοίμωξη, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα. Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) - εάν δεν αντιμετωπιστούν - μπορεί να εξελιχθούν σε PID ή/και να επηρεάσουν τη γονιμότητα, οπότε η διάγνωση από γιατρό θα οδηγήσει στην καλύτερη δυνατή θεραπεία.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι σπανιότερος, αλλά μπορεί επίσης να παρουσιαστεί με αλλαγή στο κολπικό έκκριμα, οπότε είναι καλύτερο να είστε σε επαγρύπνηση.

Οποιαδήποτε νέα εξογκώματα ή εξογκώματα

Μάθετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρετε αν τυχόν νέα εξογκώματα, εξογκώματα ή έλκη που θα βρείτε θα πρέπει να ελεγχθούν. Οι καρκίνοι του αιδοίου συχνά παρουσιάζονται ως νέα εξογκώματα ή δερματικά έλκη, τα οποία μπορεί να γίνουν αντιληπτά ως μια ασυνήθιστη αίσθηση όταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα, όταν περπατάτε ή κάθεστε. Οι κολπικές προπτώσεις - οι οποίες γίνονται αισθητές ως εξόγκωμα ή αίσθηση σύρσιμο κάτω - γίνονται πιο συχνές με την ηλικία. Τα νέα εξογκώματα στην περιοχή της κοιλιάς θα πρέπει επίσης να κεντρίζουν την προσοχή. Οποιοδήποτε επίμονο εξόγκωμα (το οποίο δεν υποχωρεί μετά από μία ή δύο εβδομάδες) πρέπει να ελέγχεται.

Επίμονο κοιλιακό φούσκωμα

Το φούσκωμα είναι σύνηθες, ιδίως μετά από ένα μεγάλο ή πλούσιο γεύμα σε φυτικές ίνες γεύμα, και αν συμβαίνει συνεχώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Ωστόσο, το επίμονο φούσκωμα πέραν των δύο εβδομάδων -ιδιαίτερα σε γυναίκες άνω των 50 ετών- και σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα όπως μειωμένη όρεξη, αίσθημα γρήγορου κορεσμού μετά το φαγητό, ακούσια απώλεια βάρους, αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, επείγουσα/συχνή ούρηση, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί. Ο καρκίνος των ωοθηκών συχνά παρουσιάζει ασαφή, μη ειδικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να συγκαλύπτονται με πεπτικά προβλήματα.

Μπορεί να αισθάνεστε τρομακτικό να μιλάτε για αυτά τα προσωπικά θέματα, αλλά το να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, ή η έγκαιρη αντιμετώπιση αν πρόκειται για κάτι σοβαρό, είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.





SHARE