Γιατί τα παιδιά έχουν μαύρους κύκλους
Φωτογραφία: Shutterstock
03|04|2024 10:25
SHARE
ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια του παιδιού σας; Γιατρός λέει τι φταίει εκτός από την έλλειψη ύπνου


Πολλά παιδιά έχουν μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, κάτι που ανησυχεί τους γονείς. Όμως τι είναι αυτό που μπορεί να φταίει και τα παιδιά εμφανίζουν μαύρους κύκλους;

Η γιατρός Sam Hay αναφέρει πως οι μαύροι κύκλοι δεν είναι απλώς ένα σημάδι έλλειψης ύπνου, σίγουρα μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο αλλά υπάρχουν και άλλες αιτίες.

«Οι μαύροι κύκλοι συνήθως συνδέονται με λίγη περισσότερη ροή αίματος στις φλέβες κάτω από το δέρμα των ματιών. Είναι πιο αισθητά στα παιδιά επειδή το πιο σκούρο αίμα στις φλέβες ξεχωρίζει κάτω από το ελαστικό ημιδιαφανές δέρμα τους. Το χρώμα των κύκλων δεν σημαίνει κάτι συγκεκριμένο – καφέ, μωβ ή μπλε – είναι περισσότερο μια αντανάκλαση του τόνου του δέρματος και του πόσο φαίνονται τα αγγεία. Μερικές φορές το πιο σκούρο χρώμα μπορεί να σχετίζεται με τη μελάγχρωση του δέρματος ή τις φακίδες», εξηγεί αρχικά.

Έχετε παρατηρήσει μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια του παιδιού σας; -Δείτε τι μπορεί να φταίει

Γενετικά χαρακτηριστικά

«Ένας λόγος που τα παιδιά εμφανίζουν μαύρους κύκλους είναι η γενετική. Αν και εσείς έχετε μαύρους κύκλους τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν και τα παιδιά σας, ωστόσο οι ερευνητές δεν έχουν προσδιορίσει ακόμη τα «ένοχα» γονίδια. Η γενετική συνδέεται επίσης με λεπτότερο δέρμα, φακίδες και πιο εμφανή αγγεία στην περιοχή – κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην παρουσία πιο σκούρων κύκλων», αναφέρει η ίδια.

Αλλεργική ρινίτιδα

«Τα παιδιά που υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα έχουν συχνά μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια τους. Αυτή η γενική συμφόρηση γύρω από τη μύτη προκαλεί πρήξιμο των αιμοφόρων αγγείων σε όλο το πρόσωπο, συμβάλλοντας στο σχηματισμό των μαύρων κύκλων».

Κρυολόγημα/γρίπη

«Οι μαύροι κύκλοι μπορεί να εμφανιστούν μετά από ένα κρυολόγημα ή μία γρίπη, όταν υπάρχει γενική συμφόρηση. Επίσης οτιδήποτε κάνει τα μάτια του παιδιού σας να φαίνονται πρησμένα μπορεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση των μαύρων κύκλων. Η αφυδάτωση απορροφά την υγρασία από τους ευαίσθητους ιστούς κάτω από τα μάτια, με αποτέλεσμα να φαίνονται πρησμένα και σκοτεινά».

Αλλεργίες/τραυματισμοί

«Το πρήξιμο γύρω από τα μάτια μπορεί να προκληθεί από αλλεργίες, τραυματισμούς, έλλειψη ύπνου, έντονο τρίψιμο -τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να δημιουργήσουν μαύρους κύκλους».

Μάσκα στην θάλασσα

«Το καλοκαίρι που τα παιδιά παίζουν στην θάλασσα ή στην πισίνα φορώντας μάσκα μπορεί να κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από τα μάτια να μελανιάσουν και έτσι οι μαύροι κύκλοι να γίνουν πιο εμφανείς».

Φωτογραφία/Shutterstock

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών

«Ένας τελευταίος λόγος που τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν μαύρους κύκλους μπορεί να είναι η έλλειψη θρεπτικών συστατικών όπως χαμηλά επίπεδα σιδήρου, βιταμίνη B12».

Η γιατρός, τέλος, σημειώνει πως «θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και είναι καλά ενυδατωμένα. Επίσης να θυμάστε ότι τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται επαρκώς τη νύχτα και το δωμάτιό τους να αερίζεται καλά. Σχετικά με τις αλλεργίες συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το αν υπάρχει ανάγκη για αντιισταμινικά ή άλλα ρινικά σπρέι».

SHARE