Τι συμβαίνει στο σώμα σας αν κόψετε το αλκοόλ για ένα μήνα
Φωτογραφία: Shutterstock
21|11|2023 13:54
SHARE
ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

Η επιστήμη μίλησε: Γιατί το κόκκινο κρασί μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο


Το μυστήριο γιατί το κόκκινο κρασί είναι πιο πιθανό να προκαλέσει πονοκέφαλο ίσως λύθηκε από τους επιστήμονες.

Το κόκκινο κρασί προκαλεί περισσότερο πονοκέφαλο από ό,τι τα οινοπνευματώδη ποτά, το λευκό ή αφρώδες κρασί ή η μπύρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Ειδικότερα, ο πονοκέφαλος μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε μόλις μισή ώρα από την κατανάλωση, μετά από ένα ή δύο ποτήρια κόκκινο κρασί. Τώρα οι ερευνητές εντόπισαν την πιθανή αιτία - ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται κερκετίνη, το οποίο εμποδίζει τους ανθρώπους να επεξεργάζονται σωστά το αλκοόλ.

Αυτό το αντιοξειδωτικό είναι πιο άφθονο στα σταφύλια που εκτίθενται σε περισσότερο ηλιακό φως. Έτσι, τα καλά νέα για τους ανθρώπους που αγοράζουν σε λογικές τιμές κόκκινο κρασί από το σούπερ μάρκετ είναι ότι μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να τους προκαλέσουν πονοκέφαλο - καθώς οι ακριβότερες ποικιλίες τείνουν να εκτίθενται σε περισσότερο ηλιακό φως.

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες σχετικά με αυτό και με το πώς η κερκετίνη επηρεάζει άμεσα τους ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει μόνο ότι εμποδίζει ένα ένζυμο που απαιτείται για τη διάσπαση του αλκοόλ στο σώμα - και ότι η αναποτελεσματική διάσπαση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.

Ο Andrew Waterhouse, συγγραφέας μιας μελέτης σχετικά με το φαινόμενο και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, δήλωσε στη DailyMail: «Το αλκοόλ μετατρέπεται πρώτα σε μια ένωση που ονομάζεται ακεταλδεΰδη και στη συνέχεια σε αβλαβές οξικό άλας.

Πιστεύουμε όμως ότι η κερκετίνη εμποδίζει την ακεταλδεΰδη να μετατραπεί σε οξικό άλας, οπότε παραμένει στο σώμα, προκαλεί φλεγμονή και πονοκέφαλο».

«Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να ελέγχουν την ετικέτα για την ποσότητα κερκετίνης σε ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί, για να προσπαθήσουν να μειώσουν τις πιθανότητες να πάθουν πονοκέφαλο».

Γιατί το κόκκινο κρασί έχει περισσότερη κερκετίνη

Το κόκκινο κρασί έχει περισσότερη κερκετίνη επειδή τα πλήρη σταφύλια διατηρούνται στο κρασί, ενώ στο λευκό κρασί έχουν αφαιρεθεί οι φλούδες και τα κουκούτσια.

Τα σταφύλια παράγουν κερκετίνη για να προστατευτούν από τον ήλιο, οπότε εκείνα που εκτίθενται στον ήλιο έχουν έως και οκταπλάσια επίπεδα σε σύγκριση με εκείνα που καλλιεργούνται σε σκιερούς αμπελώνες.

Ο καθηγητής Waterhouse δήλωσε: «Δεν γνωρίζουμε ποια κόκκινα κρασιά έχουν την περισσότερη κερκετίνη, άρα αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για πονοκέφαλο. Ωστόσο, τα ακριβά κρασιά τείνουν να εκτίθενται σε περισσότερο ηλιακό φως, καθώς αυτό τα κάνει να έχουν καλύτερη γεύση, οπότε οι άνθρωποι που αγοράζουν φθηνότερα κρασιά μπορεί να έχουν μικρότερο κίνδυνο πονοκεφάλου».

«Τα κρασιά που παλαιώνουν για περισσότερο από μια δεκαετία τείνουν να δημιουργούν ένα υπόλειμμα που μπορεί να περιέχει υψηλότερα επίπεδα κερκετίνης, η οποία συνήθως δεν καταναλώνεται, οπότε αυτά μπορεί να είναι ασφαλέστερα και για την αποφυγή πονοκεφάλου», καταλήγει ο ίδιος.

«Νομίζουμε ότι βρισκόμαστε επιτέλους στο σωστό δρόμο προς την εξήγηση αυτού του μυστηρίου χιλιετιών. Το επόμενο βήμα είναι να το δοκιμάσουμε επιστημονικά σε ανθρώπους που αναπτύσσουν αυτούς τους πονοκεφάλους, οπότε μείνετε συντονισμένοι».

SHARE