Νέα έρευνα αποκαλύπτει πόσα λεπτά καθημερινής άσκησης αντισταθμίζουν το καθισιό στο γραφείο

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πόσα λεπτά καθημερινής άσκησης αντισταθμίζουν την καθιστική ζωή στο γραφείο

Αν σας ανησυχεί το γεγονός ότι κάνετε καθιστική ζωή εξαιτίας της δουλειάς στο γραφείο, νέα μελέτη έχει βρει τρόπους για να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες.

Συγκεκριμένα, ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει περίπου εννέα ώρες καθισμένος ενώ είναι ξύπνιος, έχουν δείξει προηγούμενες εκτιμήσεις, κάτι που έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και ακόμη και θανάτου.

Ωστόσο, μόνο 22 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τον κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία από την καθιστική ζωή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο British Journal of Sports Medicine.

Πριν γραφτείτε στο πλησιέστερο γυμναστήριό, ο συγγραφέας της μελέτης Edvard Sagelv, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Αρκτικής της Νορβηγίας, εξηγεί: «Mιλάμε για δραστηριότητες που σε κάνουν να αναπνέεις λίγο πιο έντονά, όπως το γρήγορο περπάτημα ή η κηπουρική ή το περπάτημα σε έναν λόφο», είπε ο Sagelv στο NBC News.

«Σκεφτείτε το: μόνο 22 λεπτά από αυτά την ημέρα είναι αρκετά, δηλαδή, ένας μικρός περίπατος 10 λεπτών δύο φορές την ημέρα - όπως το να κατεβαίνετε από το λεωφορείο μία στάση πριν από τον πραγματικό προορισμό σας για τη δουλειά και στη συνέχεια, όταν παίρνετε το λεωφορείο ή το μετρό για το σπίτι, να κατεβαίνετε πάλι μία στάση πριν».

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 2003 και 2019 από 11.989 ασθενείς, οι οποίοι φορούσαν ιχνηλάτες δραστηριότητας, για να καθορίσει εάν η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να αντισταθμίσει τον κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με παρατεταμένο κάθισμα, «όπως η παραμονή στο γραφείο ή η παρακολούθηση τηλεόρασης για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο Sagelv στον Guardian.

Οι συμμετέχοντες — από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ που ήταν τουλάχιστον 50 ετών — πρέπει να έχουν καταγράψει τουλάχιστον τέσσερις ημέρες δραστηριότητας, με 10 ώρες κάθε μέρα, για τουλάχιστον δύο χρόνια. Συνολικά, 5.943 άτομα κάθισαν για λιγότερο από 10,5 ώρες, ενώ 6.042 μέτρησαν 10,5 ή περισσότερες ώρες καθίσματος.

Όταν διασταυρώθηκαν με τα μητρώα θανάτων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πέντε ετών, πέθαναν 805 άτομα, περισσότερα από τα μισά από τα οποία κάθονταν για 10,5 ώρες ή περισσότερες την ημέρα. Ετσι, το να κάθονται για 12 ή περισσότερες ώρες την ημέρα συνδέθηκε με 38% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας μεταξύ εκείνων που δεν ασκούνταν περισσότερο από 22 λεπτά την ημέρα, σε σύγκριση με εκείνους που κάθονταν για οκτώ ώρες και αθλούνταν.

Ωστόσο, 22 λεπτά ή περισσότερο μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα συσχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, υποδηλώνοντας ότι περισσότερη άσκηση θα μπορούσε να αποφέρει περισσότερα οφέλη.

«Αυτό σημαίνει ότι αν κάνετε 22 λεπτά ή και περισσότερα την ημέρα, δεν υπάρχει υπερβολικός κίνδυνος από την καθιστική ζωή. Βασικά, όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο», είπε ο Sagelv στον Guardian.

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο μια γρήγορη προπόνηση, ο personal trainer Ali Malik, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, συνιστά σύνθετες ασκήσεις, οι οποίες «μπλέκουν πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα», όπως push-ups, σανίδες και καθίσματα.