Φωτογραφία: instagram / @pastagrannies
Φωτογραφία: instagram / @pastagrannies
03|10|2022 09:00
SHARE
PASTA GRANNIES

Στον καλύτερο λογαριασμό στο Instagram πρωταγωνιστούν Ιταλίδες γιαγιάδες και άφθονα ζυμαρικά


Λίγοι άνθρωποι είναι τόσο καταξιωμένοι στον κόσμο του φαγητού όσο η Ιταλίδα "nonna", δηλαδή γιαγιά. Ο θρύλος λέει πως οι στυλοβάτισσες της μαγειρικής σοφίας μεταδίδουν τις γνώσεις τους από γενιά σε γενιά, κρατώντας τις οικογενειακές συνταγές τους καλά φυλαγμένες.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύει ο λογαριασμός @pastagrannies, ο θρύλος δεν φαίνεται να συνάδει τόσο με την πραγματικότητα, καθώς αμέτρητες Ιταλίδες γιαγιάδες προθυμοποιούνται και με το παραπάνω να μοιραστούν τα μαγειρικά μυστικά τους με τον κόσμο του Instagram.

H Βρετανίδα food blogger Βίκυ Μπένισον, πήρε πρωτοβουλία να ξεκινήσει τον εν λόγω λογαριασμό προκειμένου να μοιραστεί την αγάπη της για την ιταλική μαγειρική, και κυρίως να αναδείξει τις γυναίκες που έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν την τέχνη των χειροποίητων φρέσκων ζυμαρικών. Ακολουθώντας γιαγιάδες από κάθε άκρη της Ιταλίας στην κουζίνα τους, έχει συγκεντρώσει ασύλληπτο υλικό από τις παραδοσιακές συνταγές, τεχνικές και τις μεθόδους τους, το οποίο παρουσιάζει στο προφίλ @pastagrannies στο Instagram.

Yπάρχει κάτι βαθιά οικείο στο να παρακολουθείς την κάθε γιαγιά που «καλωσορίζει» τον θεατή στην κουζίνα και το τραπέζι της και μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά της. Είναι σχεδόν σαν να βρισκόμαστε στο σπίτι μας, βλέποντας τη δική μας γιαγιά να ετοιμάζει ένα γεύμα με αγάπη και αφοσίωση.

«Οι άνθρωποι πάντα μιλούν για τις γιαγιάδες ή τις μητέρες τους ως έμπνευσή τους, αλλά ποτέ δεν τις βλέπουμε. Και ένιωσα ότι υπήρχε χώρος στον κόσμο των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τα τρόφιμα για τις συνηθισμένες ηλικιωμένες γυναίκες και ότι θα έπρεπε να τις γιορτάσουμε.»

Το πρότζεκτ έχει επίσης εξελιχθεί σε κανάλι στο YouTube, ενώ ετοιμάζεται και ένα πολυαναμενόμενο βιβλίο μαγειρικής. Αδιαμφησβήτητα, το γεγονός ότι ο διάσημος σεφ Jamie Oliver έχει υποστηρίξει την πρωτοβουλία δημοσίως έχει συνεισφέρει σημαντικά στη δημοτικότητά της, καθώς οι θαυμαστές της σελίδας εκτοξεύτηκαν στα ύψη αφού ο γνωστός μάγειρας μαγείρεψε με τις γιαγιάσες στην εκπομπή Jamie Cooks Italy.

«Η ιδέα για το YouTube προέκυψε επειδή η παρασκευή ζυμαρικών είναι μια τόσο οργανική διαδικασία που πιστεύω πρέπει να την κινηματογραφήσει κανείς για να αποτυπώσει πραγματικά τη μαγεία της. Δεν είχα ξανακάνει ποτέ στη ζωή μου βίντεο, αλλά αυτό δεν με πτόησε- απλώς άρχισα να καταγράφω. Αρχικά, ανέβαζα τις γιαγιάδες όπως τις έβρισκα και δεν το έπαιρνα πολύ σοβαρά. Για χρόνια, σχεδόν κανείς δεν παρακολουθούσε τα βίντεο- μόνο αφοσιωμένοι λάτρεις των ζυμαρικών που είχαν καταφέρει να βρουν το κανάλι.»

Στόχος της Μπένισον είναι να διατηρήσει ζωντανή την παράδοση της χειροποίητης παρασκευής ζυμαρικών, αναδεικνύοντας τη δουλειά των ακούραστων θρύλων της ιταλικής κουζίνας. Ακόμη και στην Ιταλία, η παρασκευή φρέσκιας pasta γίνεται όλο και λιγότερο διαδεδομένη και αυτό που κάποτε ήταν μια καθημερινή δραστηριότητα σιγά σιγά φθίνει. Σταδιακά, η παρασκευή ζυμαρικών ολοένα και εγκαταλείπει την οικιακή σφαίρα και γίνεται αντικείμενο εμπορικών επιχειρήσεων και επαγγελματικών κουζινών.

Μέσω του Pasta Grannies, η Bennison ενθαρρύνει τις "nonna" (γιαγιάδες) να μεταδώσουν τις γνώσεις τους όχι μόνο στις οικογένειές τους, αλλά και στον ευρύτερο κόσμο. Παρακολουθώντας κανείς τις αξιαγάπητες αυτές γιαγιάδες να φτιάχνουν τις μαγικές τους δημιουργίες από λίγο αλεύρι, αυγά και λάδι, αντιλαμβάνεται πως πραγματικά, το σημαντικότερο συστατικό σ'ενα νόστιμο πιάτο φαί δεν είναι άλλο απ' το μεράκι.

SHARE