Η γεύση του είναι θυμίζει έναν περίεργο συνδυασμό από, ανανά, μάνγκο και μπανάνες. Στα μέρη που ευδοκιμεί, συχνά χρησιμοποιείται και για θεραπευτικούς λόγους, κυρίως σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση, διαβήτη, διάρροια, φυματίωση και κίρρωση του ήπατος.
Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και λόγω του καλίου που περιέχει, αλλά και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης επειδή περιέχει και βιταμίνη C, μπορεί να βοηθήσει σε δερματικά προβλήματα, αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Να σημειώσουμε τέλος ότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Σε περίπτωση όμως αλλεργίας καλό είναι να αποφεύγεται, γιατί μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στο στόμα ή πρηξίματα στη στοματική κοιλότητα.
Το Jackfruit χρησιμοποιείται συνήθως στην κουζίνα της Νότιας και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Θεωρείται ο εθνικός καρπός του Μπαγκλαντές και της Σρι Λάνκα, αλλά και των ινδικών κρατών της Κεράλα και του Ταμίλ Ναντού. Διατίθεται σε κονσέρβες ή κατεψυγμένη μορφή.
Σε ένα μόνο δέντρο, που φτάνει να ζυγίζει έως και 45 κιλά, μπορεί να φυτρώσουν μέχρι και 200 καρποί. Ο κάθε καρπός μπορεί να φτάσει ως τα 50 κιλά, γι’ αυτό πολλοί ερευνητές πιστεύουν πως θα μπορούσε να συμβάλλει στην καταπολέμηση της έλλειψης τροφίμων στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Στις ΗΠΑ πάντως θεωρείται η νέα μεγάλη τάση των vegan.
Στην πραγματικότητα, το μεγάλο προσόν του είναι η ποικιλία των τρόπων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αν αποφασίσετε να το μαγειρέψετε εσείς, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε γάντια επειδή είναι εξαιρετικά κολλώδες. Οι σπόροι του μπορούν να καταναλωθούν είτε βρασμένοι είτε ψητοί είτε αλεσμένοι σε αλεύρι. Η σάρκα του, που έχει ένα πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παγωτά και μαρμελάδες, μέχρι σούπες. Επίσης μπορεί να καταναλωθεί και ωμό, σε μια φρουτοσαλάτα για παράδειγμα, ενώ στην Αμερική συνηθίζουν να το ψήνουν σε στιλ μπάρμπεκιου και να το τρώνε μαζί με μπαχαρικά. Τρώγεται και ώριμο, αλλά και άγουρο, οπότε θυμίζει περισσότερο πατάτα.
Όπως καταλαβαίνετε επειδή είναι εξωτικό φρούτο, μπορεί να είναι να δυσκολευτείτε να το βρείτε σε παντοπωλεία φρέσκο. Ωστόσο, συχνά διατίθεται σε κονσέρβες, που θα βρείτε συνήθως σε σουπερμάρκετ ασιατικών τροφίμων. Άλλωστε αφού κοπεί από το δέντρο, αντέχει από μία ως δύο εβδομάδες, οπότε ο καλύτερος τρόπος για να συντηρηθεί είναι η αποξήρανση και η κονσερβοποίηση.