Καρδιολόγος αποκαλύπτει τα έξι πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνουν οι γυναίκες

Καρδιολόγος αποκαλύπτει τα πέντε πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνουν οι γυναίκες για να διατηρήσουν την καρδιά τους υγιή

Μια κορυφαία καρδιολόγος αποκάλυψε τις πέντε μεγαλύτερες απειλές για την υγεία της καρδιάς των γυναικών, με το κάπνισμα, τον κακό ύπνο και το υπερβολικό ποτό να συγκαταλέγονται στις πιο επικίνδυνες συνήθειες.

Η δρ Lucy McGrath-Cadell, από το Ινστιτούτο Καρδιακής Έρευνας Victor Chang στο Σίδνεϊ, δήλωσε ότι τρεις στις δέκα Αυστραλές γυναίκες πεθαίνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Είπε ότι υπάρχουν αρκετές βασικές επιλογές στον τρόπο ζωής που οι γυναίκες «δεν πρέπει να αγνοούν» ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Ποτέ μη σκέφτεστε ότι δεν μπορεί να σας συμβεί

Η Δρ McGrath-Cadell προειδοποίησε ότι, ενώ κάποιοι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι δεν έχουν πρόβλημα επειδή ζουν υγιεινά, οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να οφείλονται στη γενετική.

«Τρέχετε, τρώτε καλά, δεν καπνίζετε και διατηρείτε ένα υγιές βάρος, οπότε προφανώς δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε για καρδιακές παθήσεις. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι απολύτως αληθές», δήλωσε η ίδια.

Η Δρ McGrath-Cadell προέτρεψε τις γυναίκες να μάθουν το οικογενειακό τους ιστορικό και να κάνουν τακτικές εξετάσεις για την υγεία της καρδιάς τους και να αξιολογούν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή τους πίεση.

Μην αγνοείτε τον ύπνο

Η Δρ McGrath-Cadell εξήγησε ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες ή περισσότερο από εννέα ώρες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν το ρόλο που παίζει η υγιεινή διατροφή και η άσκηση στην υγεία της καρδιάς, αλλά ένας από τους λιγότερο γνωστούς παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής για καρδιακές παθήσεις είναι ο κακός ύπνος», δήλωσε η καρδιολόγος.

«Σχεδόν το 60% των ενήλικων υποφέρουν από τουλάχιστον ένα χρόνιο σύμπτωμα ύπνου, οπότε δεν πρέπει να αμελείτε την υγιεινή του ύπνου σας».

Μην αγνοείτε ποτέ τη σημασία της διατροφής και της άσκησης
Η καρδιολόγος δήλωσε, επίσης ότι οι γυναίκες θα πρέπει ιδανικά να προσπαθούν να είναι δραστήριες καθημερινά, ενώ θα πρέπει να ελαχιστοποιούν τις μεγάλες περιόδους καθισιού. Η κατανάλωση φρέσκων τροφίμων, η ελαχιστοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και η χρήση ακόρεστων λιπαρών είναι μια άλλη συμβουλή που βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Μην πίνετε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ

Ενώ ένα ποτήρι κρασί λίγες φορές την εβδομάδα δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, έρευνες έχουν δείξει ότι η αποχή από το αλκόολ θαύματα για την καρδιά ενός ατόμου.

Η Δρ McGrath-Cadell δήλωσε ότι για όσους έχουν καρδιακά προβλήματα, όπως προβλήματα καρδιακού ρυθμού, «η κατανάλωση αλκοόλ είναι πιθανό να είναι επιζήμια σε οποιαδήποτε ποσότητα».

Μην αγνοείτε τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

Η Dr McGrath-Cadell υπογράμμισε, επίσης, ότι η κατανόηση των συμπτωμάτων των πιθανών καρδιακών προβλημάτων είναι επίσης σημαντική.

«Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη άλλων συνεπειών των καρδιακών παθήσεων στην υγεία», είπε. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες, των οποίων τα συμπτώματα μπορεί να παραβλέπονται ή να παρεξηγούνται».

Είπε ότι τα συμπτώματα των καρδιακών προβλημάτων στις γυναίκες μπορεί να διαφέρουν από εκείνα των ανδρών. Μόνο μία στις τρεις γυναίκες θα έχει «τυπικά» συμπτώματα καρδιακής προσβολής, δήλωσε η Δρ McGrath-Cadell, όπως πόνο στο στήθος.

Αντίθετα, οι γυναίκες μπορεί να έχουν προειδοποιητικά σημάδια όπως πόνο στον αυχένα, το σαγόνι, τους ώμους ή το άνω μέρος της πλάτης, δύσπνοια, πόνο στο ένα ή και στα δύο χέρια, ναυτία, ζάλη και κρύος ιδρώτας.

Μην καπνίζετε

Σε αυτό που η Δρ McGrath-Cadell είπε ότι είναι προφανές και πασίγνωστό ότι το κάπνισμα συνδέεται με καρδιακές παθήσεις. Το κάπνισμα επηρεάζει τα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα.

Όσοι καπνίζουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, και μάλιστα σε πολύ μικρότερες ηλικίες.

«Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία της καρδιάς σας», καταλήγει η Δρ McGrath-Cadell.