γυναίκα κινητό
Φωτογραφία: Shutterstock
12|06|2022 09:00
SHARE
INSTAGRAM

«Μου έκανε καρδούλα»... αυτή η μάστιγα


Η σημειολογία του «καρδουλώματος», ή αλλιώς πώς να καταλάβεις αν σε θέλει, αναλύοντας τις αντιδράσεις του στο Instagram.

Το φλερτ στα social media δεν είναι κάτι καινούργιο, ίσα ίσα πηγαίνει πίσω στα χρόνια του MySpace που αφιερώναμε δευτερόλεπτα τραγουδιών για να δείξουμε το ενδιαφέρον μας. Η σύγχρονη προσθήκη όμως των «reactions» στο Instagram, είναι ασφαλές να πούμε ότι κάνει πιο δύσκολη τη ζωή μας. Και επεξηγώ: Πόσες φορές έχεις στείλει έντρομα μηνύματα στην ομαδική ότι σου έκανε καρδούλα και ψάχνεις να βρεις τις λέξεις για να συντάξεις μια απάντηση; Στιγμές σαν και αυτή είναι που ο πατέρας της σημειολογίας Roland Barthes σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Τα social media έχουν δημιουργήσει έναν άτυπο κώδικα επικοινωνίας, σύμφωνα με τον οποίον κάθε κίνηση του προσώπου που μας ενδιαφέρει είναι στρατηγική. Πολλές φόρες, πιάνουμε τον εαυτό μας να παίζει αυτό το παιχνίδι, προσέχουμε τι ώρα θα ανεβάσουμε κάτι, τι θα φαίνεται τι θα μείνει κρυφό, μπορούμε μάλιστα να προσαρμόσουμε ποιοι θα το δουν (π.χ. στενοί φίλοι) κοινώς, τίποτα δεν μένει στην τύχη.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι, έχουν τα reactions ή η απουσία αυτών. Ας αναλύσουμε τη λεγόμενη «συνθήκη του καρδουλώματος», ώστε να ξέρουμε πότε είναι σημάδι ενδιαφέροντος και ποια είναι η σημασία της για το μέλλον του φλερτ.

Α) Καρδουλώνει το post

Ωραία, έχεις ανεβάσει τη φωτογραφία και περιμένεις. Τα like ξεκινάνε, το ίδιο και τα ερωτήματα, θα είναι στους πρώτους δέκα, θα το δει το πρωί ή δεν θα το δει ποτέ; Και το κινητό δονείται, ειδοποίηση στο Instagram, έχουμε το like κυρίες και κύριοι. Το like συμβολίζει διακριτική υπενθύμιση παρουσίας, του στιλ «είμαι και εγώ εδώ, σε βλέπω». Οι επιλογές σου τώρα είναι τρεις, απαντάς με like στα πλαίσια του διαδικτυακού savoir vivre, ανεβάζεις εντός 24ώρου κι άλλη φωτογραφία για να κόψεις κίνηση ή αν έχεις βαρεθεί με τα like, στέλνεις κατευθείαν προσωπικό μήνυμα, αλλά αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα και δεν είναι της παρούσης.

Ποιοι καρδουλώνουν τα post: οι πρώην μας, φλερτ που δεν ευδοκίμησαν στην πραγματική ζωή και φλερτ που τώρα ανθίζουν.

Φωτογραφία: Unsplash/@ountchris

Β) Αν δεν καρδουλώνει το post

Όλοι έχουμε βρεθεί στην θέση αυτή, τα posts να είναι απανωτά και τα like άφαντα. Κάποια πιο πονηρεμένη από εμένα θα έλεγε πως αφού το like φαίνεται, όλοι μπορούν να δουν σε ποιόν άρεσε και τι, μήπως δεν πατάει την καρδούλα γιατί κάτι κρύβει; Δεν ξέρω, είναι μια οπτική και αυτή, θα πρότεινα για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο να ψαχτείς σχετικά με το άτομο που σε ενδιαφέρει -μήπως τελικά δεν είναι τόσο διαθέσιμο για φλερτ όσο νόμιζες;

Ακόμη, μπορεί να μην είδε το post, να μην πολυμπαίνει στην εφαρμογή, άσε που ο αλγόριθμος ενίοτε δεν εμφανίζει όλες τις αναρτήσεις. Κάνε υπομονή και θα ξαναγυρίσετε στις εποχές που ανταλλάσσατε καρδιές. Αν όμως έχει περάσει ένα Χ χρονικό διάστημα, χωρίς like και με ένα γενικότερο vibe εξαφάνισης, λυπάμαι που στο λέω, αλλά έχει έρθει η ώρα να αναζητήσεις αλλού καρδούλες.

Δεν καρδουλώνουν το post: Αυτοί που το παίζουν διπλό ταμπλό, αυτοί που βρήκαν κάτι άλλο και πάλι ο πρώην σου.

Γ) Αντιδράει με «καρδούλα» στο story

Τα story ανεβαίνουν για συγκεκριμένα άτομα κάθε φορά (δεν είναι ντροπή, όλοι το κάνουμε) και συχνά τείνουμε να τα διαγράφουμε πριν καν κάνουν τον κύκλο τους, αν δεν λάβουμε αυτήν την συγκεκριμένη ανταπόκριση . Δέχεσαι ειδοποίηση «...αντέδρασε στην ιστορία σας”, συγχαρητήρια, μόλις άνοιξε ο δρόμος για συζήτηση! Οι μελετητές των θεωριών Ανάλυσης Συνομιλίας συμφωνούν όλοι, το reaction καρδούλα σηματοδοτεί την αρχή της επικοινωνίας, η οποία με τον σωστό χειρισμό μπορεί να καταλήξει κάπου πολύ όμορφα. Προσοχή όμως, μην πέσεις στην παγίδα του «passive aggressive καρδουλώματος» επειδή δεν ξέρεις τι να πεις. Ποτέ μα ποτέ, δεν αφήνουμε το reaction σε story στο «διαβάστηκε», ειδικά να μας ενδιαφέρει αυτός που μας έστειλε. Ένα απλό, ειλικρινές «Καλησπέρα και σε εσένα» θα κάνει την δουλειά που πρέπει.

Αντιδράει με καρδούλα: Σχεδόν πάντα το άτομο που μας ενδιαφέρει, ο κρίπι τύπος που δεν ξέρεις πως ακριβώς έχει βρεθεί στο προφίλ σου και η κολλητή σου. Γιατί η κολλητή σου ξέρει.

Φωτογραφία: Unsplash/ @denischerkashin

Δ) Καρδουλώνει το story

Χμ... Η νέα προσθήκη του Instagram, η δυνατότητα να κάνεις like στο στόρι... Δυστυχώς, η καρδούλα στην ιστορία σου είναι αποκλειστικά για τους φίλους σου, που βαριούνται να ακούσουν τα ηχητικά σου ή κοιμόντουσαν 18 ώρες, έχουν μόλις ξυπνήσει και αποφασίζουν να δώσουν δείγμα ζωής. Καρδούλα στο story και φλερτ δεν πάνε παρέα. Πριν απογοητευτείς όμως, να πω και αυτό, αν δεν ανεβάζεις συχνά post, μπορεί ο άλλος να αξιοποιήσει αυτήν την καρδούλα για να δείξει ότι είναι εκεί. Οι έρευνες συνεχίζονται πάνω στο ζήτημα.

Καρδουλώνουν το story: Οι φίλοι σου, εκείνος που ντρέπεται να στείλει γιατί σε είχε αφήσει στο διαβάστηκε και ο πρώην σου.

Φωτογραφία: Unsplash/ @karsten116

Εν τέλει, γιατί καρδουλώνουμε και πέφτουμε σε τεχνάσματα αντί να πούμε αυτό που πραγματικά θέλουμε; Γιατί είναι δύσκολο και σχεδόν κανείς δεν είναι εξοικειωμένος με την απόρριψη. Είναι πιο εύκολο να δοκιμάσουμε κάτι σιγά σιγά, με ένα like ή μια αντίδραση από το να πέσουμε με τα μούτρα και να μην καταλήξει πουθενά όλο αυτό.

Η αντίδραση μάς λύνει τα χέρια όλες εκείνες τις στιγμές που θέλουμε να πούμε κάτι, αλλά δεν έχουμε καμία απολύτως έμπνευση. Επίσης σχεδόν ποτέ δεν είναι ενοχλητική μια αντίδραση, ενώ το μήνυμα μπορεί να μην πετυχαίνει τον ενδιαφερόμενο στη σωστή στιγμή.

Μια υποσημείωση ακόμη, το καρδούλωμα δεν ισούται με έρωτα ανεπανάληπτο και απίθανο αλλά με ενδιαφέρον να γνωρίσεις τον άλλον, προσοχή να μην τα μπερδεύουμε αυτά. Οφείλουμε επίσης να παραδεχτούμε πως, αν και ψυχοφθόρο κάποιες φορές, το παιχνίδι του καρδουλώματος έχει και την πλάκα του!

Η συνθήκη όμως του καρδουλώματος συχνά αποδεικνύεται περίπλοκη και δεν είναι και τόσο αυθόρμητη ή ειλικρινής. Το σημαντικό με την καρδούλα είναι να μην την παίρνεις τοις μετρητοίς, δεν καθορίζει αυτή το μέλλον της όποιας σχέσης σου. Μην ξεχνάς ότι μακριά από την οθόνη κρύβεται ένας κόσμος γεμάτος πηγαίες αντιδράσεις. Εύχομαι αμέτρητα reactions καρδούλες και να εξελιχθούν σε εξόδους στα μπαρ της πόλης!





SHARE