Γυναίκα καθαρίζει το aircondition
Φωτογραφία / Shutterstock
02|04|2024 10:06
SHARE
AIR CONDITION

Πώς να καθαρίσετε μόνοι σας το κλιματιστικό στο σπίτι -Σε τρία απλά βήματα


Το κλιματιστικό από εδώ και στο εξής θα έχει την τιμητική του καθώς ο καιρός «ανοίγει» και θα θέλουμε να δροσιστούμε, επομένως θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι καθαρό.

Το κλιματιστικό θα δουλεύει πολλές ώρες και γι' αυτό χρειάζεται καλό καθάρισμα από πριν ώστε να μην κρατά τους ρύπους. Ένα βρόμικο air condition συγκεντρώνει μικρόβια, μύκητες και βακτήρια, τα οποία στη συνέχεια εισπνέουμε και μάλιστα μέσα σε κλειστό χώρο. Ο τακτικός καθαρισμός του κλιματιστικού είναι απαραίτητος για την ασφάλεια και την υγιεινή μέσα στον χώρο μας. Συγκεκριμένα καλό είναι 1-2 φορές τον χρόνο να το καθαρίζετε καλά, ωστόσο αν έχετε παιδιά, ή ηλικιωμένους στο σπίτι, καλύτερα να γίνεται συχνότερα.

Να σημειώσουμε επίσης ότι πέρα από την υγιεινή, ο καθαρισμός του air condition συμβάλλει και στην καλύτερη απόδοσή του, την αποφυγή βλαβών και γενικά τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του.

Συνήθως, για το συγκεκριμένο έργο, έρχεται ο ειδικός και το τακτοποιεί, όμως, υπάρχει τρόπος να το κάνετε εύκολα και μόνοι σας με τρία απλά βήματα.

Φίλτρα

Αρχικά χρησιμοποίηστε τη σκάλα για να το ανοίξετε, αφαιρέστε προσεκτικά τα φίλτρα προκειμένου να μην διασκορπιστεί η βρωμιά που έχουν πάνω τους και στον υπόλοιπο χώρο και τοποθετήστε τα σε μια λεκάνη με κρύο νερό μαζί με το καθαριστικό σας (σαπούνι, ξύδι ή κάποιο επαγγελματικό).
Αφήστε τα να μουλιάσουν και εφόσον τα φίλτρα είναι πλέον καθαρά, αφήστε τα να στεγνώσουν.

Μπορείτε επίσης να τα πλύνετε με άφθονο νερό στη μπανιέρα. Αν είναι πολύ βρόμικα και οι ακαθαρσίες δεν απομακρύνονται με το νερό, τότε μπορείτε να τα τρίψετε ελαφρά με ένα σφουγγαράκι που θα έχετε βουτήξει σε μίγμα λευκού ξιδιού με νερό ή το ειδικό καθαριστικό για τον καθαρισμό της εσωτερικής μονάδας. Να θυμάστε ότι πρέπει να αφήσετε τα φίλτρα να στεγνώσουν πολύ καλά πριν τα τοποθετήσετε ξανά στη μονάδα.

Φωτογραφία/Shutterstock

Εσωτερική μονάδα

Κάτω από τα φίλτρα θα δείτε τον εξατμιστή του καθαριστικού, γι' αυτό καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μπουκαλάκι-σπρέι που θα έχει μέσα το νερό και το καθαριστικό που έχετε επιλέξει. Ψεκάζετε και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, καθαρίζετε και με ένα πινέλο ή με ένα πανάκι για να στεγνώσετε και να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα σκόνης που έχουν απομείνει.

Εξωτερική μονάδα

Για να καθαριστεί η εξωτερική μονάδα τις περισσότερες φορές αρκεί ένα ξέπλυμα με νερό, ωστόσο αν η εξωτερική μονάδα έχει πολύ καιρό να καθαριστεί και διαπιστώσετε πως το σκέτο νερό δεν αρκεί, τότε χρησιμοποιήστε και ένα ειδικό καθαριστικό ακολουθώντας πιστά τις προφυλάξεις και τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στη συσκευασία του.

SHARE