Ζυμαρικά με πιπέρι
Φωτογραφία: Shutterstock
HEALTHY EATING

Με αυτόν τον τρόπο «μειώνετε» τις θερμίδες στα αγαπημένα σας ζυμαρικά -Ο διάσημος Dan Buettner δίνει tips για το πώς να τα μαγειρέψετε


Ο Dan Buettner, ο best seller εξερευνητής και συγγραφέας που μελετά τις Γαλάζιες Ζώνες για περισσότερα από 20 χρόνια, απαντάει σε ένα από τα πιο φλέγοντα διατροφικά ζητήματα που αφορούν όλους μας: είναι καλό να τρώμε μακαρόνια;

Ο Dan Buettner, συγγραφέας του βιβλίου «The Blue Zones Kitchen: 100 Recipes to Live to 100» και συνεργάτης του National Geographic, δημοσίευσε ένα βίντεο στο προφίλ του στο Instagram όπου ξεκαθαρίζει πως τα μακαρόνια δεν είναι ο εχθρός της υγείας μας. Μάλιστα, μέσα σε λίγα λεπτά μάς δίνει tips για τον τρόπο που πρέπει να τα μαγειρέψουμε ώστε να μην ανέβει το σάκχαρό μας και να μειώσουμε τις θερμίδες.

Σημειώνεται ότι ο ερευνητής, συγγραφέας και δημιουργός των Blue Zones, Dan Buettner, μελετάει εδώ και χρόνια τα μέρη της Γης με τους πιο μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους. Άρχισε να εξερευνά αυτές τις περιοχές περίπου από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν συνεργάστηκε με το National Geographic για να κατασκευάσει μια φόρμουλα μακροζωίας.

«Κάνουν κακό τα μακαρόνια όταν τα τρώμε;» διερωτάται ο Dan Buettner στο προφίλ του στο Instagram και δίνει χρήσιμες απαντήσεις.

Μακαρόνια: Τελικά κάνουν κακό στην υγεία; Ο διάσημος Dan Buettner δίνει tips για το πώς να τα μαγειρέψεις

Όσο νόστιμα και γευστικά είναι τα μακαρόνια, άλλη τόση κακή διατροφική φήμη έχουν αποκτήσει. Ισχύει ή είναι μύθος ότι οι υδατάνθρακες κάνουν κακό στην υγεία; Ο ερευνητής, συγγραφέας και δημιουργός των Blue Zones, Dan Buettner, δίνει την απάντηση μέσα από το προφίλ του στο Instagram.

Ο Dan Buettner σημειώνει πως τα μακαρόνια δεν κάνουν κακό στην υγεία μας και πως ο καλύτερος τρόπος για να τα καταναλώσουμε είναι να αγοράσουμε μακαρόνια ολικής άλεσης.

Επίσης εξηγεί πως είναι καλύτερο να τα βράσουμε από την προηγούμενη ημέρα ώστε να περιορίσουμε τις αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος. Οπως αναφέρουν οι διατροφολόγοι το μαγείρεμα των ζυμαρικών από την προηγούμενη μέρα και στη συνέχεια η επαναθέρμανσή τους πριν από το σερβίρισμα την επόμενη μέρα, μετατρέπει το απλό άμυλο που περιέχουν σε ανθεκτικό άμυλο.

Ερευνητές βρήκαν ότι όταν τα ζυμαρικά κρυώνουν, το σώμα μας τα χωνεύει διαφορετικά, απορροφώντας λιγότερες θερμίδες και προκαλώντας μικρότερη αύξηση της γλυκόζης του αίματος. Και αυτό συμβαίνει γιατί αν μαγειρέψετε μακαρόνια και τα αφήσετε να κρυώσουν καλά προτού τα φάτε, το σώμα σας θα τα αφομοιώσει σαν να ήταν φυτικές ίνες, αντί για απλοί υδατάνθρακες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μαγείρεμα των ζυμαρικών και στη συνέχεια η ψύξη τους αλλάζει τη δομή τους, ώστε το άμυλο που περιέχουν να γίνεται πιο «ανθεκτικό». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα κρύα ζυμαρικά να προκαλούν πολύ μικρότερη αύξηση στην γλυκόζη του αίματος και μικρότερη παραγωγή ινσουλίνης σε σύγκριση με τα φρέσκα βρασμένα ζυμαρικά.

Τέλος ο Dan Βuettner προτείνει να βάλουμε λάδι στα μακαρόνια, ντομάτα και φρέσκα λαχανικά για ένα υγιεινό φαγητό.

Δες το βίντεο:

SHARE