Με αυτή τη μικρή αλλαγή μπορείτε να προσθέσετε 10 επιπλέον χρόνια στη ζωή σας -Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Φωτογραφία: Shutterstock
28|11|2023 11:59
SHARE
ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

Έτσι θα προσθέσετε 10 επιπλέον χρόνια στη ζωή σας


Η μετάβαση σε μια πιο υγιεινή διατροφή - και η προσήλωσή σε αυτή - μπορεί να προσθέσει σχεδόν μια δεκαετία στη ζωή των μεσήλικων, υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Nature Food, αξιολόγησε τα δεδομένα υγείας σχεδόν μισού εκατομμυρίου κατοίκων της Βρετανίας, των οποίων οι διατροφικές συνήθειες έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της μελέτης UK biobank.

Οι ερευνητές ομαδοποίησαν 467.354 συμμετέχοντες με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες και παρατήρησαν πώς αυτές μεταβλήθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν είτε ως μέτριοι και ανθυγιεινοί καταναλωτές, είτε ως άτομα που πρόσεχαν γενικά τη διατροφή τους και εκείνοι των οποίων η διατροφή αντιστοιχούσε σε αυτό που οι ερευνητές ονόμασαν «δίαιτα μακροζωίας».

Επί του παρόντος, ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση περίπου 84 έτη για τις γυναίκες και 80 έτη για τους άνδρες.

Προσαρμόζοντας και άλλους παράγοντες που συμβάλλουν, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι 40χρονοι άνδρες και γυναίκες που άλλαξαν από μια ανθυγιεινή διατροφή σε πιο υγιεινή και την τήρησαν, κέρδισαν σχεδόν 9 έως 10 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής.

Οι τροφές που χαρίζουν έως και μια δεκαετία επιπλέον στη ζωή σας

Οι ερευνητές λένε ότι τα μεγαλύτερα κέρδη στο προσδόκιμο ζωής είχαν όσοι άλλαξαν τη διατροφή τους για να καταναλώνουν περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και φρούτα και λιγότερα ζαχαρούχα ποτά και επεξεργασμένα κρέατα.

Όσοι αρχικά ακολουθούσαν μια μέση διατροφή και αργότερα άλλαξαν σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, διαπιστώθηκε ότι είχαν μικρότερα κέρδη στο προσδόκιμο ζωής.

«Όσο μεγαλύτερες είναι οι αλλαγές που γίνονται προς πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, τόσο μεγαλύτερα είναι τα αναμενόμενα κέρδη στο προσδόκιμο ζωής», εξήγησαν οι ερευνητές.

Τα κέρδη στο προσδόκιμο ζωής φάνηκε επίσης να είναι μικρότερα όταν η αλλαγή της διατροφής ξεκίνησε σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά ακόμη και αυτά είναι σημαντικά, λένε οι επιστήμονες.

Για παράδειγμα, λένε ότι ακόμη και οι 70χρονοι μπορούν να καταφέρουν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής τους κατά 4 ή 5 χρόνια, αν κάνουν μια υγιεινή αλλαγή στη διατροφή τους.

SHARE