Γυναίκα εργάζεται στον υπολογιστή
Μάθε τους μήνες που αξίζουν την προσοχή σου/Φωτογραφία: Bonnie Kittle/Unsplash
STAY FOCUSED

Αυτοί είναι οι πέντε πιο σημαντικοί μήνες στη νέα σου δουλειά


Ο Ιανουάριος είναι μήνας που θέτουμε νέους στόχους για την καινούρια χρονιά.

«Αρχίζω δίαιτα», «Θα ξεκινήσω γυμναστήριο», «Θα αφιερώσω περισσότερο χρόνο στους φίλους μου», «Θα αλλάξω δουλειά» και άλλα πολλά. Κάθε άνθρωπος θέτει τους δικούς του στόχους, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Άλλωστε οι στόχοι είναι πολύ σημαντικοί, γιατί ορίζουν μια κατεύθυνση και μάς βοηθούν να εστιάσουμε την προσοχή μας σε έναν συγκεκριμένο σκοπό. Οσο πιο ρεαλιστικός είναι ο στόχος, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να τον πετύχουμε.

Όλοι έχουμε στόχους στη ζωή μας που είτε προωθούν την καριέρα μας, βελτιώνουν τις σχέσεις μας, χτίζουν έναν υγιέστερο τρόπο ζωής, ή απλά στόχοι για να απολαμβάνουμε περισσότερο τη ζωή και να είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Οσον αφορά το επαγγελματικό επίπεδο, υπάρχουν 5 συγκεκριμένοι μήνες που είναι πολύ σημαντικοί για την επίτευξη των στόχων μας που αφορούν την εργασία μας και σίγουρα ο Ιανουάριος είναι μέσα στην χρυσή πεντάδα.

Ιανουάριος: Ορισε το πλάνο σου

Αυτός ο μήνας είναι η αρχή για να φτιάξεις ένα πλάνο και να θέσεις τον στόχο που θέλεις να πετύχεις. Το πλάνο πρέπει να είναι συγκεκριμένο, ώστε να έχεις ξεκάθαρη ιδέα τί είδους ενέργειες πρέπει να κάνεις για να το πετύχεις τον στόχο σου. Όταν οι στόχοι είναι συγκεκριμένοι υπάρχει συσχέτιση με αυξημένη κινητοποίηση και επιτυχία. Το πλάνο που θα φτιάξεις πρέπει να είναι σχετικά εύκολο και εφικτό, ώστε να έχεις μία ρεαλιστική ευκαιρία να ολοκληρώσεις τον στόχο. Αν ο στόχος είναι μη ρεαλιστικός ή απίθανος, πιθανώς θα απογοητευτείς και θα τα παρατήσεις στη μέση της χρονιάς.

Απρίλιος: Τσέκαρε την πρόοδό σου

Εχουν περάσει τέσσερις μήνες από τότε που έφτιαξες το πλάνο σου. Ηρθε η στιγμή να δεις τι έχεις κάνει μέχρι στιγμής και σε ποιο σημείο βρίσκεσαι. Εχεις κάνει καμία πρόοδο; Τι έχεις καταφέρει μέχρι στιγμής; Γράψε σημειώσεις για να υπολογίσεις την πρόοδο σου. Ένας καλός τρόπος για να μετράς τους στόχους σου είναι ο χρόνος που ξοδεύεις για αυτούς, όπως το «Θέλω να κάνω γυμναστική τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα» είναι ένας τρόπος για να κρατάς τον εαυτό σου συνεπή και να διατηρείς έναν σταθερό ρυθμό.


CoWomen/Unsplash

Ιούνιος: Feedback από συνεργάτες ή τον προϊστάμενό σου

Το Feedback ή αλλιώς ανατροφοδότηση, αποτελεί μια διαδεδομένη πρακτική στις επιχειρήσεις και θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο έως και απαραίτητο μέσο για την προσωπική εξέλιξη ενός επαγγελματία. Είσαι στα μέσα του χρόνου και ήρθε η ώρα λοιπόν να ρωτήσεις τους συναδέλφους σου ή τον προϊστάμενό σου για την εξέλιξή σου και την πρόοδο σου. Είτε είναι θετικό είτε αρνητικό, το feedback λειτουργεί ως «πυξίδα». Θα σε καθοδηγήσει και θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την απόδοσής σου αλλά και την εξέλιξή σου.   

Οκτώβριος: Η τελευταία προσπάθεια

Είσαι δύο μήνες πριν το τέλος του χρόνου και είναι η στιγμή να δεις σε τι φάση είσαι σχετικά με τον στόχο που έχεις βάλει στην αρχή της χρονιάς. Σκέψου ότι είσαι σαν τον δρομέα που σε λίγη ώρα θα φτάσει στον τερματισμό. Εχεις λίγα χιλιόμετρα ακόμα και πρέπει να βάλεις τα δυνατά σου για να τερματίσεις. Είναι ο μήνας που έχεις μια τελευταία ευκαιρία να αφιερώσεις λίγο ακόμα χρόνο και κόπο στον στόχο σου.


CoWomen/ Unsplash

Δεκέμβριος: H ώρα του απολογισμού

Ο χρόνος σε λίγο έρχεται στο τέλος του και ήρθε η στιγμή να δεις αν τελικά κατάφερες να πετύχεις τον στόχο σου. Είναι η ευκαιρία να κάνεις ένα βήμα πίσω και να επαναξιολογήσεις τον στόχο σου σε περίπτωση που δεν κατάφερες να τον πετύχεις. Ποια εμπόδια συνάντησες; Τι ήταν αυτό που σε πήγε πίσω και δεν μπόρεσες να κατακτήσεις τον στόχο σου; Ηρθε η ώρα του απολογισμού...

SHARE