Τραπέζι πρωτοχρονιά
Φωτογραφία: Shutterstock
FOOD FOR THOUGHT

Οι τυχερές γεύσεις της Πρωτοχρονιάς -Tι τρώνε οι άνθρωποι στον πλανήτη την πρώτη ημέρα του χρόνου


Δεν περνάει μόνο ο έρωτας από το στομάχι, αλλά και η τύχη σύμφωνα με τις παραδόσεις πολλών λαών. Γι’ αυτό και επιλέγουν συγκεκριμένες τροφές για την πρώτη μέρα του χρόνου, ώστε να πάει καλά όλη η χρονιά.

Οι περισσότεροι λαοί την Παραμονή καταναλώνουν χοιρινό σε διάφορες παραλλαγές, καθώς θεωρείται το πιο τυχερό κρέας και συνδέεται με την ευημερία και την καλή ζωή.

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία συνηθίζουν να τρώνε 12 ρώγες σταφυλιού μόλις το ρολόι χτυπήσει 12, που σύμφωνα με την παράδοση θα φέρει καλή τύχη κάθε μήνα του νέου έτους. Κάτι ανάλογο συνηθίζουν και οι Μεξικανοί, που την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τρώνε από ένα σταφύλι για κάθε μήνα του επόμενου χρόνου. Αν κάποιο από αυτά είναι πολύ ξινό ή πικρό, τότε σημειώνουν ότι τον συγκεκριμένο μήνα θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα.

Την 1η του μήνα στην Αμερική επιλέγουν στρογγυλά σνακ σε στρογγυλό σχήμα για να έχει ο νέος χρόνος έναν ολοκληρωμένο και τυχερό κύκλο.

Φωτογραφία: Unsplash

Τα σύκα στη νότιο Αμερική συμβολίζουν τη γονιμότητα, γι’ αυτό και δεν λείπουν από το γιορτινό τραπέζι είτε στη σαλάτα ή μαγειρεμένα με το χοιρινό.

Στην Ελλάδα και στην Τουρκία σπάνε την πρώτη του μήνα ένα ρόδι για ποδαρικό και όσο πιο πολλά τα σπόρια του, τόσο μεγαλύτερη τύχη για το νοικοκύρη του σπιτιού. Επίσης ο βάζουν σε αρκετά φαγητά ή φτιάχνουν χυμό.

Στη Μεγάλη Βρετανία πάλι προτιμούν τα πράσινα λαχανικά, επειδή τα φύλλα τους μοιάζουν με χαρτονομίσματα, γι' αυτό και υπάρχουν πάντα σε αφθονία στο τραπέζι.

Τα λάχανα θεωρούνται τυχερά και σύμβολα γονιμότητας στην Γερμανία, στη Ιρλανδία και στις ΗΠΑ.

Στις χώρες της Ασίας το ψάρι είναι από τα πλέον τυχερά τρόφιμα, γιατί τα λέπια του μοιάζουν με κέρματα. Αντίστοιχα στη Γερμανία, τη Πολωνία και τη Σκανδιναβία τυχερό φαγητό θεωρείται η ρέγγα.

Φωτογραφία: Unsplash

Το καλαμπόκι με το λαμπερό του χρώμα συμβολίζει παραδοσιακά τον χρυσό γι’ αυτό και σε πολλά μέρη, όπως στην Παραγουάη αλλά και στα Βαλκάνια φτιάχνουν καλαμποκόψωμο που ειδικά την Πρωτοχρονιά εμπλουτίζεται με ολόκληρους κόκκους καλαμποκιού.

Στην Ιαπωνία την παραμονή τρώνε noodles -ολόκληρα, χωρίς να τα σπάσουν για να πάει καλά η χρονιά, χωρίς ατυχήματα και κακές στιγμές, αλλά και soba soup, που θα τους παρέχει οικονομική ευημερία όλο το έτος, ενώ στην Κίνα προτιμούν τα dumplings για την Παραμονή, αλλά και τα μανταρίνια που σύμφωνα με τη παράδοση, τους εξασφαλίζουν μακροζωία και γονιμότητα.

Στις χώρες της Ανατολής τα φασόλια πάνω στα πράσινα χόρτα συμβολίζουν τα χαρτονομίσματα, ενώ στον αμερικανικό Νότο προτιμούν τα μαυρομάτικα φασόλια, που συμβολίζουν τα κέρματα και την καλή τύχη.

Στη Βραζιλία, στη Ρουμάνια και στην Ιταλία οι φακές συμβολίζουν τον πλούτο και δεν λείπουν από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Στην Ελλάδα επίσης το πατροπαράδοτο γλυκό είναι η βασιλόπιτα με νόμισμα στο εσωτερικό της κόβεται λίγο μετά τα μεσάνυχτα του νέου έτους και μοιράζεται στους καλεσμένους -όποιος βρει το φλουρί θα είναι και ο τυχερός της χρονιάς.

Στη Δανία από την άλλη σερβίρουν ρυζόγαλο με ψιλοκομμένα αμύγδαλα (risalamande), εκτός από ένα που έχει μείνει ολόκληρο. Το ολόκληρο αμύγδαλο είναι κάτι σαν το «δικό μας» φλουρί.





SHARE