Μια γυναίκα φοράει μια μάσκα προσώπου
Μετά το τρίτο κρούμα, όλοι ψάχνουν για μάσκα προσώπου/Φωτογραφία: Shutterstock
27|02|2020 14:34
SHARE
VIRAL

Πώς μπορείτε να φτιάξετε μια μάσκα προσώπου σε ένα λεπτό -Το βίντεο που έγινε viral λόγω Κορωνοϊού


Τρίτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, στην Αθήνα, και οι περισσότεροι αναζητούν στα φαρμακεία χειρουργικές μάσκες προσώπου.

Οι χειρουργικές μάσκες προσώπου έχουν ωστόσο εξαντληθεί από τα φαρμακεία καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να τις προμηθευτούν κατά δεκάδες, πιστεύοντας ότι έτσι θα προστατευτούν από τον ιό. Η τεράστια ζήτηση από τους καταναλωτές έχει κάνει τις προστατευτικές μάσκες σε είδος προς εξαφάνιση. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις σε χειρουργικές μάσκες λόγω του κορωνοϊου.

Αν και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το να φορέσουμε μια χειρουργική μάσκα προσώπου δεν μας προστατεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό από το να κολλήσουμε κάποιον αερομεταφερόμενο ιό, εντούτοις η διάχυτη ανησυχία στο γενικό πληθυσμό για το κορωνοϊό κάνει τους περισσότερους να αναζητούν τέτοιες μάσκες προσώπου για να προστατευθούν.

Οπως διαβάζουμε οι ειδικοί συστήνουν στους πολίτες βασικές οδηγίες για να προστατευτούν από τον ιό μεταξύ των οποίων αναφέρουν πως «οι χειρουργικές μάσκες συμβάλλουν στη μη περαιτέρω διάδοση της λοίμωξης από τους ασθενείς στους γύρω τους (π.χ. συγγενείς). Εντούτοις, δεν έχει αποδειχτεί ότι οι μάσκες προσώπου είναι εξίσου αποτελεσματικές για την προστασία όσων δεν έχουν μολυνθεί».

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες προστατευτικές μάσκες, γάντια και άλλα είδη προσωπικής υγιεινής είναι κινεζικής προέλευσης με αποτέλεσμα η ασιατική χώρα να έχει σταματήσει τις εξαγωγές τους.

Μετά τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε χειρουργικές μάσκες λόγω του κορωνοϊού, δημιουργήθηκε ένα βίντεο που εξηγεί με απλό τρόπο πώς μπορείτε να φτιάξετε αυτοσχέδιες μάσκες. Οι μάσκες μπορούν να κατασκευαστούν στο σπίτι, με απλά υλικά που έχει ο καθένας μας. Αυτά περιλαμβάνουν χαρτί κουζίνας και δύο λαστιχάκια.

Συνολικά 56 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, έχουν επηρεαστεί από τον κορωνοϊό. Συνολικά έχουν μετρηθεί ως τώρα 2.858 θύματα και 83.379 κρούσματα, ενώ έχουν θεραπευτεί και έχουν πάρει εξιτήριο 36.533 άνθρωποι.

SHARE