Τακτοποιημένο και καθαρό σπίτι
Απλά tips για άμεση τάξη στο σπίτι/ Φωτογραφία: Ian Dooley/ Unsplash
HOME SWEET HOME

7 συμβουλές για να έχετε πάντα τάξη στο σπίτι σας -Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε


Με την απαιτητική καθημερινότητα να μην αφήνει πολύ ελεύθερο χρόνο, είναι λογικό τις λίγες ώρες που περνάτε στο σπίτι να μην θέλετε να τις αφιερώνετε στο να τακτοποιείτε και να καθαρίζετε.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχετε στο μυαλό σας την οργάνωσή και την καθαριότητα του σπιτιού κάτι που μοιάζει περισσότερο με άθλο, αν υιοθετήσετε τις παρακάτω καθημερινές συνήθειες, τότε ίσως να γίνει πιο εύκολο για εσάς.

Τελικά, μήπως είναι πιο απλό από ό,τι νομίζατε, να διατηρείτε το σπίτι τακτοποιημένο και καθαρό, ώστε η γενική καθαριότητα να μην κρατά... ατελείωτες ώρες;

Στρώστε το κρεβάτι σας καθημερινά

«Και γιατί πρέπει να το φτιάχνω, αφού θα ξανακοιμηθώ το βράδυ» ρωτούν πολλοί. Γιατί θα δώσει άμεσα στο υπνοδωμάτιό σας μια αίσθηση τάξης και ηρεμίας, η οποία θα σας γεμίσει θετική διάθεση και δημιουργικότητα για την υπόλοιπη μέρα. Αν δεν προλαβαίνετε να το κάνετε στην εντέλεια, τουλάχιστον σκεπάστε το κρεβάτι με τις κουβέρτες, ώστε να δείχνει όσο πιο στρωμένο γίνεται.

Christopher Jolly/ Unsplash

Μην αφήνετε τίποτα στο νεροχύτη

Μια από τις συνήθειες όσων έχουν καθαρό σπίτι είναι να μην αφήνουν ποτέ βρώμικα πιάτα στον νεροχύτη. Πλύνετε τα πιάτα που χρησιμοποιήσατε μέσα στην ημέρα, ενώ αν έχετε πλυντήριο πιάτων βάλτε μέσα τα βρώμικα πιάτα, μαχαιροπίρουνα και κατσαρολικά. Αν τα αφήνετε να μαζευτούν και να γίνουν... βουναλάκι, τότε το πλύσιμο θα είναι αληθινός άθλος.

Μια φορά την εβδομάδα οργανώστε το ψυγείο

Αν πετάτε αβγά που έχουν χαλάσει, φαγητά σε τάπερ πολλών ημερών που δεν τρώγονται, τρόφιμα που έχουν λήξει, παλιά αναψυκτικά και πολλά άλλα που δεν έχουν θέση στο ψυγείο σας, θα κάνει πολύ πιο εύκολη την οργάνωσή του και δε θα ψάχνετε τρόπο να χωρέσετε τα φρέσκα προϊόντα που φέρνετε από το σούπερ μάρκετ, χώνοντας συσκευασίες σε μικρές γωνίτσες. Δοκιμάστε το!


Sidekix Media/ Unsplash

Καθαρίστε όσο μαγειρεύετε

Όσο ψήνετε το κέικ, καθαρίστε το μπολ που χρησιμοποιήσατε, όσο ψήνετε ο μουσακάς στο φούρνο καθαρίστε την κατσαρόλα που χρησιμοποιήσατε για να φτιάξετε τον κιμά. Όσο βράζουν τα μακαρόνια σας, περάστε με ένα πανί τον πάγκο της κουζίνας. Κάνοντας αυτές τις μικρές κινήσεις, καταλήγετε στο τέλος με έτοιμο φαγητό και καθαρή κουζίνα. Τέλειο;

Βάζετε συχνά πλυντήριο

Μην αφήνετε τα ρούχα να συσσωρεύονται στο καλάθι σας. Πρώτον, γιατί αυτήν την εποχή στεγνώνουν δύσκολα, οπότε θα δυσκολευτείτε στο πλύσιμο, δεύτερον γιατί έτσι είναι και πιο εύκολο το σιδέρωμα και η οργάνωση της ντουλάπας σας. Βάζετε συχνά πλυντήριο, ενώ αν ανησυχείτε για το ρεύμα, βρείτε τη ρύθμιση για «γρήγορο πλύσιμο» όταν τα ρούχα θέλουν απλά ένα φρεσκάρισμα, ή το «οικονομικό πρόγραμμα» όταν δεν είναι φουλ γεμάτο.

Μην αναβάλλετε για μετά αυτό που πρέπει να κάνετε τώρα

Παραγγείλατε φαγητό; Πετάξτε τις συσκευασίες μόλις τελειώσετε να τρώτε. Πήρατε μια νέα μπλούζα; Κάντε το ίδιο με τις ετικέτες. Περάστε με τη σφουγγαρίστρα το μπάνιο όταν τελειώσετε το ντους και ανοίξτε το παράθυρο για να μη μαζευτεί υγρασία. Όσο κουρασμένοι κι αν είστε, σίγουρα μπορείτε να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να βάλετε τα ρούχα που φορούσατε στην ντουλάπα. Μην αφήνετε να μαζευτούν οι δουλειές για να τις κάνετε, ώστε να είναι για εσάς πιο εύκολο να διατηρήσετε το σπίτι σας τακτοποιημένο.

Όλα να έχουν την θέση τους

Για να τακτοποιήσετε το σπίτι εύκολα, οργανώστε το έτσι ώστε όλα να έχουν τη θέση τους. Τα κλειδιά σας, τα καλλυντικά σας, τα φάρμακα στο σπίτι, τα προϊόντα καθαρισμού, ακόμα και τα ψιλά που βγάζετε από το παντελόνι σας κάθε φορά που επιστρέφετε από την έξοδο. Αν δεν υπάρχουν πράγματα σκόρπια από εδώ και από εκεί, το περιβάλλον θα αποπνέει τάξη και ηρεμία.

SHARE