Παιδιά στο σχολείο
Φωτογραφία: Shutterstock
07|09|2020 08:57
SHARE
BACK TO SCHOOL

Πώς θα προετοιμάσετε τα παιδιά για το σχολείο -Οι μάσκες, το νερό και η επιστροφή στο σπίτι


Οι μέρες πλησιάζουν για το άνοιγμα των σχολείων και πολλοί γονείς έχουν αγωνία για το πώς τα παιδιά θα προσαρμοστούν στα νέα μέτρα. Ακούγονται πολλές απόψεις από ειδικούς και μη –κρατήστε αυτά που λένε οι αρμόδιοι και αποφύγετε τις αβάσιμες θεωρίες- όμως το σημαντικό είναι πως γονείς και κηδεμόνες πρέπει να κάνουν μια προετοιμασία πριν το παιδί τους πάρει την τσάντα του για τη σχολική τάξη.

Μάσκες οι απαραίτητες

Καταρχάς όσον αφορά στο θέμα των μασκών, τα παιδιά μπορούν να τις δεχτούν εφόσον εμείς πρώτοι τους δώσουμε το παράδειγμα. Η μάσκα πλέον δεν είναι κάτι άγνωστο, έχει μπει στη ζωή μας και κανένα παιδί πλέον δεν αντιδράει στο να τη φοράει ακόμα και για αρκετή ώρα. Θα ήταν καλό, να προμηθευτείτε μάσκες βαμβακερές και πλενόμενες, με όμορφα σχέδια που να αρέσουν στα παιδιά. Αν και το υπουργείο θα διαθέσει δωρεάν μάσκες, καλό είναι να φτιάξετε κι εσείς με τα παιδιά στο σπίτι δικές τους, που να είναι του γούστου τους. Δημιουργήστε την αίσθηση ενός παιχνιδιού και εξηγήστε τους γιατί είναι αναγκαίο να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται εύκολα στις νέες συνθήκες.

Δείξτε στο παιδί πώς να φοράει σωστά τη μάσκα όσες φορές κι αν χρειαστεί και κάντε πρόβα μαζί του, δείχνοντάς του στον καθρέφτη την σωστή χρήση. Επίσης μην ξεχνάτε ότι στα παιδιά είναι έντονο το μιμητικό ένστικτο, οπότε αν βλέπουν τους γονείς τους και τους μεγαλύτερους να τηρούν τα μέτρα- να κρατούν αποστάσεις, να πλένουν τα χέρια τους κτλ- τότε γρήγορα θα υιοθετήσουν κι εκείνα την ανάλογη συμπεριφορά. Πείτε στο παιδί σας ότι δεν πρέπει να ανταλλάσσει τις μάσκες του, ούτε να τις φοράει αν αυτές πέσουν κάτω. Γι’ αυτό προμηθεύστε το με τρεις μάσκες στην τσάντα. Συμβουλεύστε το να αλλάζει μάσκα, αν τυχόν συμβεί κάποιο ατύχημα.

Πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας έχει μάθει να χειρίζεται τη μάσκα. Πηγαίνετε μαζί για ψώνια ή επισκεφτείτε χώρους όπου η μάσκα είναι απαραίτητη για να διαπιστώσετε ότι όλα πάνε καλά. Αν παρ’ όλα αυτά το παιδί σας αντιμετωπίζει θέματα, πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου.

Ακολουθήστε τα μέτρα

Μην δημιουργείτε αμφιβολίες στο παιδί σχετικά με τα μέτρα. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν ακούει άλλα στο σχολείο αλλά και στο σπίτι, γι’ αυτό προσπαθήστε να κρατήσετε μια ενιαία γραμμή, ώστε το παιδί να μπορέσει να ενταχθεί στην νέα καθημερινότητα χωρίς προβλήματα. Συζητήστε μαζί του για τον κορωνοϊό και προσπαθήστε να του λύσετε τις απορίες, που πιθανόν έχει με κατανόηση κι ειλικρίνεια. Μην του αποκρύψετε πληροφορίες, αλλά μην μπείτε στη διαδικασία να του δημιουργήσετε πανικό και τρόμο.

Τώρα επειδή τα παιδιά θα βγάζουν τις μάσκες στο διάλειμμα, πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους ένα τσαντάκι ή μια σακούλα ή έναν φάκελο φύλαξης. Φροντίστε να προμηθευτείτε κάτι που να κλείνει αεροστεγώς. Πολύ χρήσιμοι είναι οι χάρτινοι φάκελοι τους οποίους μπορείτε να διακοσμήσετε μαζί με τα παιδιά σας.

Τα παιδιά που φοράνε γυαλιά, καλό είναι τα βγάλουν πρώτα για να εφαρμόσουν σωστά τη μάσκα και στη συνέχεια να τα ξαναβάλουν. Στη συνέχεια, όπως τόνισε και η κυρία Παπαευαγγέλου καλό είναι να πιεστεί καλά το έλασμα αριστερά και δεξιά από τη μύτη και στη συνέχεια να ξαναφορέσει ο μαθητής τα γυαλιά πάνω από τη μάσκα, αφού την έχει εφαρμόσει πολύ καλά.

Υπενθυμίστε τους όσα είναι σημαντικά

Ακόμα κι αν τα παιδιά σας έχουν μάθει τους κανόνες υγιεινής, μια επανάληψη δεν κάνει ποτέ κακό. Υπενθυμίστε τους ότι πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις, να πλένουν τα χέρια τους και να χρησιμοποιούν απολυμαντικό. Καλό θα ήταν να έχουν μαζί τους και το δικό τους μπουκαλάκι, πέρα από αυτό που θα βρουν στην τάξη.

Όταν τα παιδιά επιστρέφουν στο σπίτι πρέπει να αλλάζουν ρούχα και αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί καλό είναι να πλένονται και να αερίζονται. Επίσης φροντίστε πάντα να κάνουν ένα μπάνιο με το που μπουν στο σπίτι.

Τέλος, δώστε στο παιδί σας κολατσιό που να περιέχει βιταμίνες και στοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό του σύστημα και συμβουλεύεστε το να μην μοιράζεται φαγητό με τους συμμαθητές του, εξηγώντας του ταυτόχρονα ότι αυτό είναι καλό για την προστασία όλων.

SHARE