Χέρια κρατούν τρεις ντομάτες
Πώς να αποθηκεύεις σωστά τις ντομάτες/Φωτογραφία: Clay Banks on Unsplash
ΝΤΟΜΑΤΑ

Πού πρέπει να βάζεις τις ντομάτες ανάλογα με το πόσο ώριμες είναι


Η ντομάτα σπάνια λείπει από το τραπέζι μας, αποτελεί κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, δίνει λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Η ντομάτα είναι μια από τις πιο νόστιμες και αγαπημένες μας τροφές στην Ελλάδα. Την χρησιμοποιούμε παντού. Ωμή στις σαλάτες και στα σάντουιτς, αλλά και μαγειρεμένη σαν σάλτσα στα φαγητά. Συχνά όμως αγοράζουμε ντομάτες και είτε είναι ώριμες είτε άγουρες χαλάνε πιο γρήγορα απ’ ο,τι υπολογίζαμε. Δες παρακάτω τι μπορείς να κάνεις για να τις διατηρείς περισσότερο καιρό.

Για να διατηρήσεις φρέσκες τις ντομάτες, όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό, πρέπει να τις διατηρείς με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεται. Η ωριμότητα της ντομάτας θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα την αποθηκεύσεις.

Η συντήρηση της ντομάτας έχει ένα μυστικό. Δεν πρέπει να βάζουμε όλες τις ντομάτες στο ψυγείο μας.

Ας πούμε τα βασικά: Μια ώριμη ντομάτα έχει έντονο κόκκινο χρώμα. Οι ντομάτες που είναι ελαφρά πράσινες προς το ανοικτό κόκκινο, είναι ακόμα στο στάδιο της ωρίμανσης. Οι υπερώριμες ντομάτες είναι αρκετά μαλακές με έντονο κόκκινο χρώμα και η επιφάνεια τους ζαρώνει αν τις πιέσεις λίγο.

Αν οι ντομάτες είναι άγουρες, τοποθέτησέ τες με το κοτσάνι προς τα κάτω σε μια χάρτινη σακούλα ή σε ένα χάρτινο κουτί. Φρόντισε να τις κρατήσεις σε ένα δροσερό χώρο μέχρι να αποκτήσουν το πολυπόθητο κόκκινο χρώμα τους και να ωριμάσουν.

Αν τώρα είναι ώριμες να θυμάσαι ότι θα πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου. Προσοχή στο να μην εκτίθενται στον ήλιο ή να είναι χύμα η μια πάνω στην άλλη. Τοποθέτησέ τες τη μια δίπλα στην άλλη με το κοτσάνι προς τα πάνω και να τις καταναλώσεις μέσα σε δυο τρεις μέρες.

Τις πιο ώριμες ντομάτες θα είναι καλό να τις διατηρείς στο ψυγείο. Αυτές οι ντομάτες έχουν αρκετά μαλακή σάρκα για αυτό καλό είναι να διατηρούνται στο ψυγείο καθώς ο κρύος αέρας θα μειώσει τη διαδικασία ωρίμανσης, δίνοντάς σου περιθώριο λίγες μέρες ακόμα να τις καταναλώσεις. 

SHARE