Αυτό το σνακ θεωρείται ότι προκαλεί αύξηση του βάρους, αλλά στην πραγματικότητα εξαφανίζει το λίπος στην κοιλιά
Φωτογραφία: Shutterstock
14|02|2024 11:34
SHARE
ΣΝΑΚ

Αυτό το σνακ θεωρείται ότι προκαλεί αύξηση του βάρους, αλλά στην πραγματικότητα εξαφανίζει το λίπος στην κοιλιά


Αλλος ένας μύθος που αποκαλύφθηκε. Για δεκαετίες πιστεύεται ευρέως ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους.

Επειδή οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά, προκαλούν σκεπτικισμό ως προς το αν πρέπει να ενσωματώνονται σε μια υγιεινή διατροφή.

Ωστόσο, μια πρωτοποριακή νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients αποκάλυψε ότι οι ξηροί καρποί δεν προκαλούν αύξηση του σωματικούς βάρους αλλά μπορούν στην πραγματικότητα να οδηγήσουν σε απώλεια λίπους στην κοιλιά.

Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt εξέτασαν 84 ενήλικες ηλικίας (22-36 ετών) - μια δημογραφική ομάδα που παρουσιάζει αυξανόμενα ποσοστά μεταβολικού Συνδρόμου (MetSx), ένα σύμπλεγμα παθήσεων που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Οι millennials είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου MetSx, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή γλυκόζη στο αίμα, υπερβολικό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση ή μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Οι συμμετέχοντες έτρωγαν είτε μία χούφτα ανάμεικτους ανάλατους ξηρούς καρπούς δέντρων, όπως φιστίκια, είτε μία χούφτα σνακ με βάση τους υδατάνθρακες, όπως ανάλατα κουλούρια ή κράκερς, δύο φορές την ημέρα για 16 εβδομάδες. Δεν έκαναν πρόσθετους διατροφικούς περιορισμούς ή αλλαγές στις συνήθειες του τρόπου ζωής.

Shutterstock

«Σχεδιάσαμε ειδικά τη μελέτη για να μπορέσουμε να διερευνήσουμε τις ανεξάρτητες επιδράσεις της κατανάλωσης ξηρών καρπών στο σωματικό βάρος, διασφαλίζοντας ότι ο αριθμός των θερμίδων που έτρωγαν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της περιόδου των 16 εβδομάδων αντιστοιχούσε στην ποσότητα των θερμίδων που κατανάλωναν κάθε μέρα», δήλωσε η Heidi J. Silver, PhD, RD, του VUMC, σε δελτίο τύπου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που κατανάλωνε ξηρούς καρπούς είχε σημαντικά οφέλη για την υγεία, με 67% μειωμένο κίνδυνο MetSx για τις γυναίκες και 42% μειωμένο κίνδυνο MetSx για τους άνδρες.

Όσοι ανήκαν στην ομάδα που κατανάλωνε ξηρούς καρπούς δεν είδαν επίσης καμία αλλαγή στην ενεργειακή πρόσληψη ή στο σωματικό βάρος κατά τη διάρκεια της περιόδου των 16 εβδομάδων.

Για τις γυναίκες, η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών οδήγησε σε μείωση του κοιλιακού λίπους - το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε MetSx, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Για τους άνδρες, η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών δέντρων μείωσε τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.

Η ομάδα που έτρωγε ξηρούς καρπούς ήταν επίσης σε θέση να μετατρέψει την κατανάλωση λίπους σε ενέργεια πιο αποτελεσματικά από εκείνους που είχαν το σνακ με υδατάνθρακες - και αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον οποίο η ομάδα που έτρωγε ξηρούς καρπούς δεν διατήρησε το σωματικό βάρος ή το λίπος.

«Αυτή η προσεκτικά σχεδιασμένη και καλά ελεγχόμενη μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών δέντρων, όπως τα φιστίκια και τα αμύγδαλα, δεν οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος της ρουτίνας του καθενός το 2024», εξήγησε ο Silver.

SHARE