Σαλόνι σπιτιού με φυτά και φωτιστικό
Tips για τον τέλειο φωτισμό στο σαλόνι/Φωτογραφία: Yehleen gaffney/Unsplash
DECORATION

Συμβουλές φωτισμού σπιτιού από την H&M Ηome -Tips για τον σωστό φωτισμό στο σαλόνι σου


Αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό στοιχείο της διακόσμησης του σπιτιού είναι ο φωτισμός

Ο φωτισμός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε όλους τους χώρους μέσα στο σπίτι, από το μπάνιο, το υπνοδωμάτιο, το καθιστικό μέχρι και την κουζίνα. Mπορεί να επηρεάσει το πώς δείχνουν τα πάντα, από το χρώμα του τοίχου μέχρι την όψη του χαλιού. Για παράδειγμα με μία λανθασμένη επιλογή φωτισμού ενδεχομένως τα χρώματα των τοίχων και των υφασμάτων μπορεί να  δείχνουν ξεθωριασμένα και ο χώρος μικρότερος. Αντίθετα, ο σωστά μελετημένος φωτισμός μπορεί να αναδείξει και τα πιο απλά διακοσμητικά στοιχεία σε ένα σπίτι.

Όλα τα φωτιστικά δεν ταιριάζουν σε όλους τους χώρους, γι’ αυτό πρέπει το μέγεθος του φωτιστικού να είναι ανάλογο με τις διαστάσεις του δωματίου. Για παράδειγμα τα μακριά φωτιστικά σε σχήμα μενταγιόν είναι ιδανικά για χώρους με μεγάλο ύψος ταβανιού.

Επίσης, ένα μόνο κεντρικό φωτιστικό οροφής στο σαλόνι μόνο του δεν αρκεί. Κάνει τον χώρο μικρό και ψυχρό. Τις περισσότερες φορές στο εσωτερικό του καθιστικού χρησιμοποιείται ένα κεντρικό φωτιστικό οροφής. Αυτή είναι η πιο κοινή και απλούστερη επιλογή που παραμένει σχετική εδώ και πολλά χρόνια στην διακόσμηση του σπιτιού. Αλλά ακόμη και με τον πιο κομψό πολυέλαιο, οι γωνίες του δωματίου παραμένουν χωρίς φως. Άρα πρέπει να τοποθετούμε κι άλλα φωτιστικά στο σαλόνι για να φωτίσουμε τα σημεία για τα οποία ο κεντρικός φωτισμός δεν επαρκεί. Χρήσιμο tip: Μην τοποθετείτε το κεντρικό φωτιστικό οροφής πολύ ψηλά.

Πρέπει επιπλέον να δώσουμε προσοχή ώστε να συνδυάζουμε τα φωτιστικά μεταξύ τους. Βεβαίως δεν χρησιμοποιούμε τα ίδια φωτιστικά σε κάθε δωμάτιο, αλλά τα υλικά ή τα εξαρτήματά τους πρέπει να έχουν μια συνοχή και έτσι να υπάρχει μια συμμετρία και ισορροπία στον χώρο.

Τέλος, επειδή το σαλόνι είναι ο χώρος που χαλαρώνουμε μετά από μια δύσκολη μέρα, καθόμαστε με τους φίλους μας και την οικογένεια και βλέπουμε τηλεόραση, πρέπει ο φωτισμός που θα βάλουμε στον χώρο να εξυπηρετεί τις ανάγκες μας. Αν για παράδειγμα σας αρέσει να διαβάζετε το βιβλίο σας στο σαλόνι, τοποθετήστε ένα φωτιστικό δίπλα σε μια πολυθρόνα για να μπορείτε να διαβάζετε, ενώ αν σας αρέσει να καλείτε στο σπίτι φίλους, δημιουργήστε μια χαλαρή ατμόσφαιρα με διάφορα φωτιστικά στον χώρο που δεν έχουν μεγάλη ένταση.

Η H&M Home μάς παρουσιάζει στο παρακάτω βίντεο χρήσιμα tips για το πώς θα φωτίσουμε σωστά το σαλόνι μας:

SHARE