ζευγάρι στο κρεβάτι
Φωτογραφία: Toa Heftiba/ Unsplash
11|05|2021 11:47
SHARE
ΣΥΖΥΓΙΚΟ ΣΕΞ

Συζυγικό σεξ ή αλλιώς το κλουβί με το καναρίνι


H Σοφιάνα Μηλιωρίτσα, MA., MSc, PhD (c), μέλος του εργαστηρίου Ψυχολογίας της Επικοινωνίας & των Μέσων, Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ, Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια, αναλύει τα χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης.

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος είχε πει «Δεν υπάρχουν έρωτες νόμιμοι ή μη νόμιμοι. Υπάρχουν μόνο έρωτες χωρίς επίθετο».

Έτσι και στο σεξ, δεν υπάρχει συζυγικό ή μη σεξ. Υπάρχει η σχέση μέσα στην οποία διαμορφώνεται η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού.

Η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού θυμίζει πολύ τα καναρίνια των παλαιών ανθρακωρύχων. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, οι ανθρακωρύχοι για να πάρουν είδηση από νωρίς τυχόν δηλητηριώδη αέρια που κυκλοφορούσαν στις στοές, είχαν μαζί τους καναρίνια. Τα μικροσκοπικά, ευαίσθητα πτηνά, ένιωθαν από νωρίς την ύπαρξη αερίων, ανάσαιναν γρήγορα και συχνά πέθαιναν, δίνοντας όμως τη δυνατότητα στους ανθρακωρύχους να εγκαταλείψουν εγκαίρως τον επικίνδυνο πλέον χώρο.

Το σεξ θυμίζει το κλουβί με το καναρίνι. Όταν η συντροφική σχέση πνίγεται από δηλητηριώδη αέρια, το σεξ πεθαίνει. Χωρίς ασφάλεια και θέρμη, χωρίς γνήσια αποκριτικότητα, ποιος από τους συντρόφους πραγματικά επιθυμεί μια τέτοια εγγύτητα και οικειότητα;

«Η πιο δημοκρατική στιγμή είναι αυτή του αμοιβαίου οργασμού» θα πει με έναν στίχο ο Τίτος Πατρίκιος. Σε μια τσαλακωμένη σχέση, σπάνια υπάρχουν δημοκρατικές στιγμές. Κυριαρχούν στιγμές επίκρισης, «παιχνίδια» αλληλοκατηγορίας «ποιος είναι ο πιο κακός», σιωπηλές ή φανερές τιμωρίες.

Είσαι εκεί για μένα; Εάν η απάντηση είναι «ναι» και για τα δύο πρόσωπα, τότε με μεγάλες πιθανότητες έχουμε μια ασφαλή σχέση, η οποία αποτελεί τη βάση μιας εξαιρετικής σεξουαλικής ζωής.

Jonathan Borba/ Unsplash

Η ασφαλής σχέση έχει τρία χαρακτηριστικά:

Προσβασιμότητα: Έχω την προσοχή σου και είσαι συναισθηματικά ανοιχτός/ή σε αυτό που σου λέω.

Αποκριτικότητα: Αποδέχεσαι τις ανάγκες και τους φόβους μου, με παρηγορείς και με φροντίζεις.

Δέσμευση: Είσαι συναισθηματικά «εκεί για μένα».

Η ασφαλής σχέση δεν ορίζεται μέσα από την συγχώνευση των δύο συντρόφων αλλά ούτε και χαρακτηρίζεται από την απειλή της εγκατάλειψης ή της απόρριψης.

Στην μεν πρώτη περίπτωση το σεξ είναι σκλαβιά ενώ στην δεύτερη, ξόβεργα για να «διατηρηθεί» η σχέση. Για να μείνει το καναρίνι ζωντανό, σε κάθε σχέση, χρειάζεται εργασία, τίποτα δεν γίνεται ως δια μαγείας.

Η ψυχολόγος
Η Σοφιάνα Μηλιωρίτσα.
SHARE