Αυτή την περίοδο κάθε χρόνο αποφασίζονται οι νέες διατροφικές τάσεις, συναρτήσει πάντα των αναγκών που έχουν προκύψει από την προηγούμενη χρονιά. Το 2020 σφραγίστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, και άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον αλλά και τις διατροφικές μας συνήθειες.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν δεν αλλάξει ο τρόπος διατροφής μας αλλά και οι διαδικασίες παραγωγής των προϊόντων, ο κίνδυνος των πανδημιών θα συνεχίσει να ζει ανάμεσα μας.
Οπότε το αίτημα της νέας χρονιάς είναι η βιωσιμότητα και η διαφάνεια. Με τον όρο διαφάνεια εννοούμε πως οι τροφές που θα καταναλώνουμε θα εξασφαλίζουν την ισορροπία της φυσικής αλυσίδας, οπότε τα προϊόντα θα είναι αυθεντικά, δεν θα έχουν υποστεί μεταλλάξεις και επεξεργασίες, γεγονός που θα αποτελέσει σύμφωνα με τους ειδικούς μια παγκόσμια γαστρονομική τάση. Ταυτόχρονα η βιωσιμότητα θα αντανακλάται ακόμα και στις συσκευασίες που θα χρησιμοποιούμε -θα είναι δηλαδή φιλικές προς το περιβάλλον και από βιοδιασπώμενα υλικά, που συμβάλλουν στη μείωση ων αποβλήτων.
Το food wasting, δηλαδή οι ποσότητες φαγητού που πετιούνται στα σκουπίδια, ήδη από την προηγούμενη χρονιά απασχόλησε την γαστρονομία, και φαίνεται πως και φέτος θα συνεχίσουμε να αναζητήσουμε τρόπους να μειώσουμε την άσκοπη σπατάλη τροφίμων, αλλά και την αξιοποίηση πρώτων υλών που συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα λεγόμενα «άσχημα φρούτα και λαχανικά» που λόγω της εμφάνισής τους δεν καταλήγουν στα ράφια των σουπερμάρκετ, είναι όμως εξίσου νόστιμα και θρεπτικά.