Παρέες κουβεντιάζουν στην εξοχή
Η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσεις/ Φωτογραφία: Unsplash/Steven Lasry
ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις αν έχεις πει το λάθος πράγμα σε μια συζήτηση


Ολοι κάνουμε λάθη, αλλά το πώς τα αντιμετωπίζουμε είναι αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Τα λάθη στη ζωή μας έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από όση πιστεύαμε. Μπορούν να εξελιχθούν στο καλύτερο μάθημά μας. Οποιος προσπαθεί και είναι σε δράση είναι λογικό να κάνει και λάθη. Μόνο αυτός που φοβάται και μένει στάσιμος δεν υποκύπτει σε αυτά. Αξίζει να καταλάβουμε πως τα λάθη μας δεν μας χαρακτηρίζουν και ότι είναι μαθήματα ζωής. Σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούμε να μετατρέψουμε τα λάθη μας σε πολύτιμα μαθήματα και μέσα από αυτά να βελτιώσουμε πτυχές του εαυτού μας. Είναι ο μόνος δρόμος αυτοβελτίωσης. 

«Όταν υπάρχει ανάγκη να πάρεις μια απόφαση, το καλύτερο πράγμα είναι να κάνεις το σωστό. Το δεύτερο καλύτερο πράγμα είναι να κάνεις λάθος. Το χειρότερο απ’ όλα είναι να μην κάνεις τίποτα».Ο Ρούσβελτ θίγει την κομβική ουσία κάθε σημαντικής απόφασης: το να επιχειρείς να κάνεις κάτι, ακόμα κι αν αποτύχεις, είναι μεγαλύτερη επιτυχία από την απραξία.

Αν έχεις διαπιστώσει ότι έχεις πει μια λάθος κουβέντα σε μια συζήτηση, υπάρχει τρόπος να σώσεις την κατάσταση και να διαχειριστείς την άβολη θέση στην οποία είσαι. Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να μην κάνεις τίποτα.

Τι να κάνεις αν έχεις πει την λάθος κουβέντα
Mixu/Pexels

Οπως διαβάζουμε σε άρθρο του Inc.com υπάρχουν 4 κρίσιμα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις αν έχεις πει την λάθος κουβέντα:

Πάρε λίγο τον χρόνο σου να σκεφτείς και αξιολόγησε την κατάσταση

Πριν μιλήσεις ξανά, πάρε λίγο τον χρόνο σου να σκεφτείς μερικά πράγματα. Πόσο λάθος ήταν αυτό που είπες; Ηταν κάτι που προσέβαλε τον άλλον; Πόσο πολύ ενοχλήθηκε ο συνομιλητής σου; Προσπάθησε να μην κάνεις τα πράγματα χειρότερα με όσα θα πεις στη συνέχεια και σίγουρα μην χρησιμοποιήσεις την τακτική «η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα».

Απολογήσου

Ανάλαβε την ευθύνη για τις λάθος κουβέντες που είπες και ζήτησε συγγνώμη. Αναγνώρισε το λάθος σου και εξήγησε ότι δεν το έκανες από πρόθεση.

Δείξε καλή διάθεση για να τα βρείτε

Οταν εχεις πει την λάθος κουβέντα, δεν πρέπει να αρχίσεις να λες δικαιολογίες για να ελαφρύνεις τη θέση σου. Αυτή είναι η ευκαιρία να διορθώσεις το λάθος σου και όχι να κάνεις ακόμη ένα. Δείξε ότι έχεις καλή πρόθεση να βρείτε μια λύση και ότι θέλεις να επανορθώσεις.

Μην μένεις στο λάθος σου και κοίτα μπροστά

Αφού τα δοκίμασες όλα τα παραπάνω και η άλλη πλευρά δεν θέλει με τίποτα να σε συγχωρέσει, τότε μην μπεις στη διαδικασία να κολλήσεις στο λάθος σου και να το σκέφτεσαι όλη την ημέρα. Κοίτα μπροστά και δες το σαν μάθημα ώστε την επόμενη φορά να είσαι πιο προσεκτική όταν μιλάς. Τα λάθη δεν είναι για να τιμωρούμε τον εαυτό μας και να τον κατηγορούμε ότι δεν έπραξε σωστά. Είναι για να πηγαίνουμε παρακάτω, να μαθαίνουμε μέσα από αυτά και να βελτιωνόμαστε σαν άνθρωποι. Τα λάθη είναι ανθρώπινα και χωρίς αυτά δεν πάμε μπροστά, ούτε εξελισσόμαστε σε οτιδήποτε και αν αποφασίσουμε.

SHARE