Τι θα συμβεί αν σταματήσετε τους υδατάνθρακες
Φωτογραφία: Shutterstock
11|05|2024 10:40
SHARE
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε να καταναλώνετε υδατάνθρακες


Όπως συμβαίνει με κάθε αλλαγή, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη αν σκέφτεστε να κόψετε εντελώς τους υδατάνθρακες.

Όπως διαβάζουμε στο BYRDIE, «κάθε φορά που οι άνθρωποι κόβουν τους υδατάνθρακες, τους λαχταρούν» και σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν επιπτώσεις στο σώμα αν κανείς αφαιρέσει τους υδατάνθρακες από το διαιτολόγιό του.

Παρακάτω οι ειδικοί εξηγούν τι μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά τη μετάβαση σε ένα πρόγραμμα γευμάτων χαμηλό σε υδατανθράκες.

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε να καταναλώνετε υδατάνθρακες

Η Juliana Shalek, MS, RD, CDN και ιδρύτρια του The Nutrition Suite ισχυρίζεται στο BYRDIE ότι μετά από μια δίαιτα χαμηλή σε υδατανθράκες η απώλεια βάρους είναι σχετικά γρήγορα επειδή η μείωση των υδατανθράκων μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που με τη σειρά του ελαχιστοποιεί την αποθήκευση λίπους στο σώμα.

Ωστόσο, η Kristin Kirkpatrick, MS, RD, LD, διαιτολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ, ισχυρίζεται ότι η αποκοπή των υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, αδυναμία, ζάλη, πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα και ναυτία. Γνωστή και ως «γρίπη χαμηλών υδατανθράκων», τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μερικές ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες.

Εάν κόψετε εντελώς τους υδατάνθρακες, το σώμα σας θα πάει τελικά σε κατάσταση κέτωσης όπου «μικρά θραύσματα άνθρακα που ονομάζονται κετόνες, απελευθερώνονται στο αίμα επειδή το σώμα καίει λίπος αντί για υδατάνθρακες. Οι δίαιτες κετο μπορεί να ακούγονται ελκυστικές, αλλά το λίπος είναι ένα πιο «αργό» καύσιμο από ότι είναι η γλυκόζη, κάτι που σημαίνει ότι τα επίπεδα ενέργειάς σας ενδεχομένως θα είναι χαμηλά, οπότε θα είναι πιο δύσκολο να ξεκινήσετε κετο γυμνάζεστε ή αθλείστε.

Φωτογραφία: Pexels/ Andrea Piacquadio

Ο Gomer συμφωνεί, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε υδατάνθρακες για να ασκηθούμε».

Κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας κετο, θα χάσετε πρώτα βάρος νερού, κάτι που μπορεί να είναι παραπλανητικό και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το βάρος χωρίς νερό. Μια ανάλυση του 2013 που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition συνέκρινε τις κετογονικές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων με τις παραδοσιακές δίαιτες χαμηλών λιπαρών και διαπίστωσε ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές στη μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας. Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η αποκοπή των υδατανθράκων από τη διατροφή μας δεν φαίνεται σαν μια υγιής μακροπρόθεσμη επιλογή.

Αντί να κόψουμε τους υδατάνθρακες, οι ειδικοί συμφωνούν ότι θα πρέπει να αξιολογήσουμε την πυκνότητα των υδατανθράκων μας, κοινώς να τους ελαττώσουμε.

Σύμφωνα με τον Gomer «οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Οι διαβητικοί, τα άτομα που έχουν υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και διατρέχουν κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μπορεί να ωφεληθούν από μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Φωτογραφία: Pexels/ Kristina Snowasp

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της αφαίρεσης των υδατανθράκων από τη διατροφή μας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για να μάθετε τι είναι καλύτερο για εσάς.

Αν ψάχνετε να ξεκινήσετε μια διατροφή για να χάσετε βάρος, η μετάβαση σε χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες στην αρχή μπορεί να είναι μια καλή ιδέα, καθώς θα χάσετε αρκετό βάρος. Παράλληλα συνιστάται να ενσωματώσετε ένα υγιεινό, ισορροπημένο μενού στη διατροφή σας και να μην βασίζεστε σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ως κύρια μορφή απώλειας βάρους.

SHARE